Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
10
 
21
 
! Отговори
васко преди 11 години
До Вижте г-жа РадеваТъпчо, свинята боко няма да е никакъв вече, да ходи да си копа картофите! Освен ако не иска още малко народна любов, тоя път обаче директно камъните в кратуната!
286
15
 
10
 
! Отговори
Вижте г-жа Радева преди 11 години
Тази г-жа е с нях на плъховете -- вижда, че кораба на БСП потъва и веднага извади данните. Ами, ако нещастните *** имаха и най-малък шанс да спечелят, нали и тя щеше да запее осанна като Лъжлив Кольо и другите платени драскачи. Тя обаче вижда, че ББ ще е отново чинистър председател и от сега си подлага. А, иначе и тя за пари е готова на всичко!
285
12
 
10
 
! Отговори
Абе другари преди 11 години
То при вас не може като махнете двама трима крадльовци да залъжете хората. Руменовци, Овчаровци, Масларки хубаво, ама налби всички сте там крадливи пачи начело със Станишев. Хората отлично знаят, как брата на Станишев е завлазял цялото Южно Черноморие.Така, че не можете да намерите един почтен човек да го развеете като знаме. Ами платените ви социолози -- то не са голф игрища, хотели и къще на ривиерата дето само те имат.Айде пайдос нещастници!
284
15
 
15
 
! Отговори
Финито ла комедия преди 11 години
Треска ги тресе ***. Станишко предварително децертира -- нямало да бъде министър председател. Ами онова *** Орешарски ли ще ни управлява, дето си подлагаше *** на СДС пък после отиде при майка си БСП.БСП -- някъде около 18 % заедно с купените гласове.ЗЗЗЗЗбогом другари
283
15
 
11
 
! Отговори
вокил преди 11 години
До БКП си отива!Ако пачата Радева е права, БКП се завръща с 30%. Има ли още наивници да не виждат, че Рапона се прави на новия Тодор Живков?
282
9
 
13
 
! Отговори
роки преди 11 години
До нормаленНа референдума герп ядоха дебелия, въпреки увъртанията после. Толкова сте гнусни, че освен да фалшифицирате изборите, нямате друг шанс!
281
14
 
11
 
! Отговори
нормален преди 11 години
Не разбирам какво се палят ....видяхме на референдума ,че биесипе имат 8 % . Даже да купят няколко *** махали не могат да минат 14 %. По-интересно е къде ще идат тези, които гласуваха за тях преди 4 години :към ГЕРБ - едва ликъм Атака - да, по-скоро при Атака.....Така Волен ще цъфне с втори резултат . Турци и кумунета с заедно ще имат около 21 %, Волен сам поне 17-18%. СДС няма да го има, Яне също...другото е за ГЕРБ
280
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Циркаджии.
279
15
 
18
 
! Отговори
БКП си отива! преди 11 години
Комунистическо-турската банда се мъчи да скрие истинските проучвания, защото вещаят жесток крах на БСП и ДПС - но истината излиза наяве.БКП си отива! - но отнесе много милиарди, които сега целият народ плаща и живее в мизерия.
278
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 11 години
Телевизията и медиите са зараза ,тя е като чума.Обзема нашите души ужасява нашите очи и ни кара да се лутаме на сам на там като зомбита в лъжите сложени в устата на платените журналисти от крадливата и уродлива политическа класа,финансирана и сраснала се с икономически субекти без морал . Тя изгаря душите ни,и ако ние като Народ не поставим под карантина тези институции и не ги саботираме никога няма да имаме трибуна на доброто и честността.Българи време е да променим това,сега и веднга
277
4
 
16
 
! Отговори
Равнииииис преди 11 години
Мира Радева = Яне Янев
276
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
353-Грешка! ББ-Бегай Бързо!
275
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2232 7 сашо преди 1 часКакто винаги има ли скандал МАДАМ В е там, долу някой беше писал за политическата метреса че е на разположение на този който ПЛАТИ по думите на Ахмед Доган, долна пасмина са продажните политици, но дваж по долна са журналистическите *** на повикване, доколкото Мира Радева е честна това ще видим на изборите, но за Андрей Райчев, Кънчо, Кольо Колев, Юрий Асланов знаем че са ЧАСТ от червената номенклатура и ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ИM СЕ ВЯРВА.
274
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ - "Бегай Бавно"
273
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените некадърници колкото и да пишете ще паднете на изборите като мършаво пиле на бойното поле. Малко оставва на 12 май ще бъде вашия край.Стига толкова прости гласоподаватели
272
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б.Б (Булката Беглец) все я защитават някакви жени, Цецо не го проим за мъж, защото той у пудел!
271
9
 
28
 
! Отговори
черен пояс по карате преди 11 години
В юношеската си възраст Бойко Борисов посещава спортните зали на МВР. Там придобива черен пояс по карате. Придобива още анцуг от ТПК "Родина", дънки Рила, сини гуменки "Пирин" и ръчен часовник "Красная Победа". За негово съжаление останалите шкафчета в съблекалнята били заключени.
270
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП+*** 4 партии= коалицияДа ви е честито другари.Сичкото ром в парламента ура
269
11
 
21
 
! Отговори
втора употреба преди 11 години
ЕТ герб-Буда се обръща към малобройните си поддръжници, с молба за събиране на витринни манекени, може и втора употреба. Може и надуваеми кукли и восъчни фигури. Необходими са за слушатели на агент Буда, на партийното събрание на 7. Април, в зала ТИМармеец!
268
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кофти анкета, а ***! Треперите ли, треперите ли?! Треперете!!! Бойко пак ще ви шиба! Платени, *** ***! Сариозно ли си мислите, че паметта на хората е толкова къса! А още какви разкрития ви чакат... поименно! Ще ви се иска да не се бяхте раждали, червени ***! ... и да ви кажа нещо нежно: Сер-гей!