Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
6
 
18
 
! Отговори
Гарантирано преди 11 години
300 000 българи се друсат всеки ден. Гарантирано от ЕТ герб-Буда!
266
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKVO ISKATE NAD 1000000 BJAHA PARTIIZI KOMUNISTI I 70 PROZENTA OT NARODA DONOSTNIZI , TE MISLEHA CHE KOMUNIZMA E VECHEN
265
4
 
10
 
! Отговори
свинско със зеле преди 11 години
Според Института за социални изследвания и маркетинг МВМД, 2 процента от българите ядат свинско, и 98 процента ядат постно зеле. Следователно, според същия този институт, 100 процента от българите ядат свинско със зеле!
264
5
 
9
 
! Отговори
Свидетел преди 11 години
И аз не съм фен на БСП,ама не съм забравил,че ББ е бил телохранител на ТЖ.А дали па не е бил от БКП.а?А не знам дали помните и Петър Младенов.Една от репликите му е"Ако трябва и опозиция ще си направим".И после се пръкнаха СДС,ДПС и прочие.И като се замислиш все бивши членове на БКП.Получили са партиина задача и я изпълняват.А как мислите е оцелял С Сакскобургготски?Нали видяхте с кой управлява?Извода-нищо ново и различно от БКП не се вижда.Ето това е бедата!
263
5
 
11
 
! Отговори
Бахурчо преди 11 години
Егати държавата-навсякъде комунистически ***!
262
5
 
13
 
! Отговори
kms_07 преди 11 години
до 340 САМО ЧОВЕК ПРЕЯЛ С ТИКВИ МОЖЕ ДА НАПИШЕ ТАКАВА ГЛУПОСТ!
261
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На днешната пресконференция лидера на БСП другаря Сергей Станишев обяви че в близките 5-6 дена ще бъде подписан договор за сътрудничество с организация изповядваща ценностите на БСП. Според Румен Овчаров този договор е закъснял и е трябвало да се подпише още миналата година. Договора ще бъде между БСП и Ал Кайда за срок от 25 години с опция за още 30.
260
6
 
14
 
! Отговори
разлика преди 11 години
Комунистите слагали бомби до 1945г. Бойко Борисов и през 1995 се занимаваше със същото!
259
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мира Радева на някои места в света и викат просто ефтина .***
258
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще гласуваме за който спре идиотщината с превъртането на часовниците. Това води до превъртане и на мозъците на нормалните хора. За Великден т.г. трябва да си стъпим на краката с нормално астрономическо време. Или и по този въпрос ще се проточи 23 годишен нескончаем преход.
257
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше националист никога нямаше да даваш за пример боса на мафията . Тоя "човек" дали си наясно изобщо какви неща е вършил и продължава да върши.
256
1
 
10
 
! Отговори
Перко Наумов до 329 преди 11 години
Да знаеш че някои антикомунисти са станали такива по поръчение на ДС!Бившият седесар Антон Тодоров извади документ по СКАТ където на 25 декември 1989 лично Петър Младенов възлага задачата на Иво Индджев-агент Ивайло да се внедри в демократичната обшност!Егати русофобите,егати антикомунистите
255
5
 
7
 
! Отговори
PACO-LOCO преди 11 години
Не съм от БСП,аз съм националист,но трактора говори много верни неща,недейте ритайте първосигнално.
254
6
 
4
 
! Отговори
БСП - Терористи преди 11 години
При атентата в Света Неделя загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранените са 500.
253
7
 
4
 
! Отговори
БСП - Терористи преди 11 години
Атентатът в църквата Света Неделя е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата Света Неделя в София.
252
2
 
10
 
! Отговори
фози преди 11 години
До до фозиПрав си, умее да се шегува Рапона, пък Цецо Глупецо наистина си помисли, че ще е президент :)
251
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом Алексей Петров ти е идол си ми ясен. Няма нужда дори да споменаваш че си от БСП.
250
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз също съм антикомунист и искам господин Бойко Борисов да спечели втори мандат и да изпрати червения *** наречен БСП в историята. България каза НЕ на комунизма.
249
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на мен една *** ми каза ,че герб никога повече няма да спечелят избори. Дадох и цели два лева за проучването . А то е направено между пет *** клана.
248
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стоим си удобно зад компютрите ,съ4иняваме бисери и се готвим за "бой последен в името на България".От 1878г. до сега се трепим в името на България .Аман от револуционери.