Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
8
 
10
 
! Отговори
PACO-LOCO преди 11 години
Сега гледам Алексей Петров по Канал 3,направо направи Цеко и Боко дармадан,мачкай трактор.
246
6
 
15
 
! Отговори
Перко Наумов до М21 преди 11 години
Аз също съм антикомунист но неискам повече Бойклука да управлява България!Моята идеология е избори до дупка и за радост натам вървят нещата
245
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой нормален човек не би гласувал за герб. Там са само мутри и ***. И няма как да направят нов бардак със стари ку..ви. Не знам на какво се надяват ??????
244
7
 
3
 
! Отговори
до фози преди 11 години
320Истината е, че Бойко Борисов се шегуваше с Цветанов!Нещо, което нитоПърванов /селския пън/, нито Сталинишев /по бащино има Дмитриевич руския дизайнер на униформи/, нито Царя, нито спечената Кунева умеят!!!
243
2
 
4
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 315-вярваш ли си бе калинке.мога да ти изброя поне пет ***,махнати понеже нямаха нужния ценз,димек висшо.големи сте палячовци
242
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Станишев и Овчаров се вземат кой ще е мъжа в семейството ?Станишев +Овчаров -
241
4
 
9
 
! Отговори
фози преди 11 години
Герберунгели, я да ви питам нещо, помните ли как Боко разправяше "Убавец си, Цецо, президент ще те правим"? Според вас кое е вярно, че А)Бойко намира Цецо за привлекателен, или Б) Бойко публично, по много грозен начин се подиграваше на "приятеля" си?
240
1
 
6
 
! Отговори
Цитат преди 11 години
На лъжата полата е къса краката й - дълги Усещам как бавно настръхва Голата истина!
239
9
 
13
 
! Отговори
М21 преди 11 години
Наистина е жалко, че нищо подобро от ГЕРБ няма на политическата сергия!Гледах Кунева при Карбовски1Много неприятна гледка!Една католичкаСнаха на ПолитбюроБивш член на НДСВ /т.е. Ренегатка/Как е възможно подобни личности да се явяват на политическата сцена?!??!
238
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нормален човек в България който би гласувал за БСП.
237
7
 
9
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ - ВЪН!!! преди 11 години
Червените за три години сеИЗПОНАСРАХАот яд, че им спряха кражбите.То не бяха:Взривове пред вестници;Флашки с монтажи;Платени драскачи в Интернет;Крякане пред Европейската комисия;Платени "интервюта" всеки ден;Вотове на недоверие в Народното събрание;Контрабанда в нечувани размери;Използване на компромати за всеки неудобен;и какво ли още не...НОНарода преди 23 години (500 000 човека пред Орлов Мост на 7.06.1990)каза КАТЕГОРИЧНО:Ч Е Р В Е Н И Т Е -В Ъ Н !!!
236
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не гласувайте за герб защото Буда не трябва да се вълнува много има високо кръвно дайте да го щадим. Представете си какво вълнение ще е за него ако спечели. Нали не искате да се случи най лошото ?
235
2
 
8
 
! Отговори
ss преди 11 години
кви избори ще печелите бе гербави тъпуци.вие нямате кадри с висшо образование даже.можехте тия два месеца да запишете по едно вечерно поне да изкарате
234
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП/БСП от МарксисткоЛенинска партия имаща за цел построяване на безкласово комунистическо общество в България се превърна в 1989г. в партия на капитализма! Политици, които постъпват по този начин се наричат РЕНЕГАТИ!Затова е напълно нормално ПАРТИЯТА НА РЕНЕГАТИТЕ /БСП/ да излъчи кандидат премиер един класически РЕНЕГАТ бившият СЕДЕСАР, кандидат за столичен кмет от СДС Орешарски! Невероятно е до каква степен от БСП са загубили чувството си за политически морал и чистоплътност!
233
3
 
4
 
! Отговори
до 298 преди 11 години
298Добре изпълняваш указаниета на Кирил Добрев , дадени на Позитано 20, пред сборище на платените драскачи да се нагнетява песимизъм и отчаяние!На улицата не виждам никакви хора! "Водачите на протестите" се стягат да стават депутати!!Мухахахахахахахаххахахаа
232
2
 
0
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 299-а ти си само платен ***
231
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам пак герб да спечели но този път няма да ги гоним от властта направо ще ги погнем със сопите и бухалките те така са свикнали.
230
14
 
6
 
! Отговори
ДО 292 преди 11 години
292гГЕРБ ще спечели следващите избори!И това показват всички изследвания в последно време!Не само това на Мира Радева!Единственият въпрос е дали ще бъде само първа политическа сила или ще има над 50% депутати!
229
6
 
11
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
Вие не чувате ли че хората по улиците се заканват че през есента ще се лее кръв!Само военно-полицейската хунта на ГЕРБ може да спаси имотите и парите на БГ-олигархията!Всичко е ясно!За българската олигархия твърдата кървава ръка на ГЕРБ няма алтернатива
228
5
 
11
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 287-пак показваш колко си ограничен и платен.просто ненавиждам некадърните от герб и това незначи автоматично че съм червено човече.според вас същесвува само герб и всичко друго е ***.да ама точно този *** ще се погрижи герб вече никога да не вземат власт