Колко гласа "струва" едно депутатско място?

Преглед на печата на 1 април
1 апр 2013 07:00, Петя Славова
91
Колко гласа "струва" едно депутатско място?
Снимка: Булфото

Между 16 700 и 17 000 гласа ще "струва" едно депутатско място на предстоящите избори. Толкова избиратели трябва да подкрепят листата на дадена партия, за да вкара тя поне един свой представител в Народното събрание, пресмята "Телеграф".

Месец и половина преди парламентарния вот на 12 май и въпреки прогнозите, че следващият кабинет трудно ще бъде съставен, са известни поне трима кандидати за премиер, отбелязва "Сега". След като бившият вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ако партията му спечели изборите, следващият министър-председател ще е Бойко Борисов, бяха обявени още две имена. Меглена Кунева сама каза, че е готова за длъжността, а лидерът на БСП Сергей Станишев номинира Пламен Орешарски. Всичко това се разиграва на фона на междуособици в структурите при реденето на партийните депутатски листи и политически скандали.

Според челото на "Дума" партията на Кунева се разпада. След като в Сливен скочиха срещу депутатската листа на движение "България на гражданите" в областта, друго политическо сътресение за Кунева дойде от пловдивчани. Те се разбунтуваха срещу политиките на партията. В Пловдив е най-силната структура на партията, но вече и те не искат да са част от този политически проект.

Бойко Борисов отписа 10 от министрите си. Само отличниците в кабинета на ГЕРБ ще водят депутатски листи, допълва по темата "Стандарт". Цветан Цветанов ще е първият в Благоевград и Велико Търново, Лиляна Павлова във Варна и Стара Загора. Делян Добрев ще поведе ГЕРБ-ерите в Хасково, Ивайло Московски - в 23-и район в София, Томислав Дончев - в Габрово, а Тотю Младенов - във Враца.

В интервю за "Труд" социологът Георги Фотев коментира: "През 90-те години беше разбираемо да има много регистрирани партии за изборите. Но 20 години по-късно над 60 партии в едни избори са много. Това означава, че българското общество е много фрагментирано. Означава и отсъствие на способност да решаваме лични и групови въпроси. Има голям дефицит на политическа култура и солидарност. Другият въпрос е, че много от тези партии знаят, че няма да влязат в парламента. Ясно е, че ще влязат 5-6 партии, останалите къде отиват?" По думите на Фотев моралната криза в страната е много дълбока. "Това, което ни е необходимо, е да имаме хоризонти и да мислим конкретно. Необходимо е този, който отива в политиката, да знае, че това е най-трудното поприще. Той трябва да си избере най-добрите експерти, които да му предложат няколко решения на един и същ въпрос. Той трябва да направи най-трудното - да носи политическа отговорност, която е по-тежка от всяка друга", смята социологът. Той прогнозира, че след изборите нещата ще стават трудно и бавно. Акцентната новина на "Сега" по темата гласи: МВР се оплака от изтънял бюджет заради протестите през последните месеци. "Столичната дирекция е дала за по-малко от месец допълнително за извънреден труд и гориво над 600 хил. лв.

"Цял живот съм работил, а пенсията не ми стига да вържа двата края", споделя в интервю за "Дума" известният артист Мирослав Миндов. "Толкова години преживях, толкова етапи в развитието на българската държава - от монархия, социализъм и преходен период, намирам, че това действително е най-свирепият въздух в държавата, която унищожава България във всички посоки и най-вече в областта на културата и отношението на народа към най-святите неща в нашата история", отбелязва Миндов. По думите му протестите, които заляха столицата и страната, са много закъснели. "Според мен трябва да се връщаме повече към Ботев и Левски и към онова, което е свързано най-вече със съдбата на народа", смята артистът.

"Служебният министър ще реши кой да е в ръководството на НЗОК. Нашето желание е да са компетентни хора, които работят в системата и са наясно с проблемите и знаят как да ги решат", обявява в интервю за "Новинар" Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Очакванията към новият министър на здравеопазването Николай Петров са свързани с интензивното лечение - необходима е промяна в Наредба 40 и съответно в методиките на касата. "Искаме основното, за да работи системата спокойно и предвидимо и да обслужва хората, а не да се тресе непрекъснато в съмнения дали в края на тримесечията ще има достатъчно направления, пари за изследвания, прием в болниците, или няма да има. Това е най-важното за този къс период, с който разполага служебния министър. Другите неща могат да бъдат инициирани, като наредбата за специализациите например", посочва още Райчинов.

България е абсолютен рекордьор на Европа по брой на съкратените учители, показва проучване, отразено от "Сега" на първа страница. Според него преподавателите в цялата образователна система са намалели с 13.1 на сто за периода 2000-2007 г., а 2007 до 2010 - с още 12.8 процентни пункта. Това е най-драстичното свиване на преподавателския състав в рамките на ЕС, се посочва в доклада. Той е подготвен от образователната мрежа "Евридика" по поръчка на Европейската комисия и обхваща периода от 2000 до 2012 г. По данни на НСИ само в общообразователните училища у нас учителите са намалели със 17 507 - от 63 752 през учебната 2000/2001 г. на 46 245 за учебната2011/2012 г.

Май ще е най-горещият месец в годината не само за политиците, но и за учениците. Не само битката за влизане в парламента ще е тежка, но и за приема в престижните гимназии, коментира "Преса". Летвата в елитните училища в София ще е най-висока за последните 4-5 години. Очаква се за най-желаните паралелки в математическите и езикови училища конкуренцията да стигне до десет души за място.Четирима първолаци ще се борят за място до края на кампанията по приема, която изтича на 31 май, допълва още "Стандарт".

Българските власти вече знаят за всяко земетресение 2 минути преди да ни е разлюляло. Това става благодарение на разработка на образователния министър Николай Милошев, която вече функционира във Велико Търново, информира "Труд". Системата за ранно оповестяване може да звъни наведнъж на 30 души, за да ги уведоми за бъдещия трус. В списъка са членове на изпълнителната власт и началници от МВР.

30 000 българи останаха без работа през зимните месеци заради тоталната забрана за пушене на обществени места, анонсирана първа страница "Труд". Стотици заведения в страната - ресторанти и кафенета, хлопнаха кепенците. Това твърдят представители на браншовите организации на ресторантьорите в страната 10 месеца след въвеждането на забраната за димене в заведенията.Междувременно статия в "24 часа" информира: С 4 млрд. лв. са се увеличили депозитите на домакинствата за 1 година. През февруари 2013 г. те са достигнали 36,53 млрд. лв., а година по-рано са били 32,5 млрд. лв.

Под заглавие "Столичната община дава 3.6 млн. лв. друг да й свърши работата" "Сега" уточнява: Необичайната обществена поръчка е за изработване на схеми за преместваеми обекти, реклама и подробни устройствени планове. Голяма част от тези дейности сега се извършват от дирекцията на главния архитект Петър Диков и от общински предприятия. Поръчката всъщност ще повтори функциите им. За сравнение бюджетът на дирекцията на Диков е 2.6 млн. лв. За първи път кметството възнамерява да сключи 4-годишно рамково споразумение с фирми, които да изработват градоустройствените схеми и планове, обособени в три позиции.

"Скъпото и бавно пречистване на Созопол. Единадесет години и 91 млн. лв. ще отнеме водното съоръжение, изграждането на което трябва да приключи през 2015 г.", пише на първа страница "Капитал Daily". Девет години. Толкова са изминали от първата "първа копка" на пречиствателната станция на Созопол - единствения град по Южното Черноморие без такова съоръжение.

"Хаос цари в земеделието", е акцентното заглавие за "Преса". Огромни са проблемите при плодовете и зеленчуците, силно са намалели животните, жалват се и тютюнджиите, конкретизира земеделският министър Иван Станков. Ведомството му е залято от сигнали за нарушения. Масово са раздавани например пасища на хора, които нямат животни.

Вещо лице е виновно за бавното разследване срещу лекарите от Горна Оряховица, съобщава говорителят на великотърновската окръжна прокуратура Катя Лещакова пред "Сега". По думите й това е специалистът, който трябва да изготви окончателното заключениеи да го прати на държавното обвинение. Вещото лице вече е глобявано два пъти за протакане. Срокът за предаването на експертизата изтече вчера, но заключението все още не е пристигнало при наблюдаващия прокурор.

От страниците на "24 часа" майката на отвлечената Лара - Моника Добринова апелира: "Моля се хората, при които е дъщеря ми, да ми се обадят или да се свържат с мен. Готова съм да дам всичко мое, което е по силите ми, за да спася детето си! Вече 28-ми ден дъщерята на Брендо е в неизвестност.

"МВР не е плод и зеленчук, винаги остава следа от подслушването", е заглавието над интервю в "24 часа" с бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Сигналът за подслушваните политици е една лъжа, пълен компромат. В анонимния сигнал до БСП е вярно единствено, че съм бил вътрешен министър и че има служба СДОТО", заявява Цветанов. В отговор на друг въпрос бившият министър споделя още:"За мен най-важното сега е прокуратурата да направи максимално бързо своята проверка в МВР. " Цветанов засяга и темата за морала в политиката. Той е категоричен, че ще се докаже недостоверността на твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев. "Тук е въпросът до моралните качества на всеки политик, дали можеш да се извиниш и да излезеш от политиката. Когато някой политик, който е бивш министър-председател, вкара институциите в предизборната си кампания с цел тяхното компрометиране, това означава, че компрометира и цялата държава", твърди Цветанов.

"Аз също съм готов да изляза от политиката, да се извиня на българските граждани. Да видим кой ще понесе отговорността, след като приключи проверката", заканва се в друго интервю за "Стандарт" бившият министър. Цветанов изтъква, че Станишев не е запознат с технологията за разпореждане на използването на СРС. "Това не е някаква стая, в която всеки влиза и излиза. Всичко е апаратура, за която винаги трябва да има надлежно издадено разрешение от съдия със заявител", посочва Цветанов. По повод предстоящия вот, той прогнозира, че ГЕРБ ще успее да вкара над 100 депутати. "Тази увереност идва от факта, че ГЕРБ е единствената партия с реален политически живот и инициативи на местно ниво. Още 4 партии имат шанс да влязат в Народното събрание: ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и 2-3 на кантар", смята Цветанов.

"Не ми е известно да съм била подслушвана и не зная до колко е вярна изнесената публично информация", казва в интервю за "Преса" говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. "Дано да не е вярно, защото това би означавало, че България не е правова държава", коментира Куцкова.

Мъртви мутри от най-смутните времена на българския преход продължават да въртят бизнес. Това става ясно от справка в Търговския регистър, където имената им още фигурират в различни дружества въпреки извършената задължителна пререгистрация, извежда под глава "Телеграф".

Наши МиГ-ове ще участват в специална операция на НАТО във въздушното пространство на Северна Корея, твърди "Труд". Искане за това е изпратено от генералния секретар на алианса Андрес фон Расмусен до премиера Марин Райков, който свика вчера извънредно правителствено заседание в къщата си в Княжево.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙТО ИСКА ДА СИ ГЛАСУВА ДА СИ ХАРЧИ ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ
67
1
 
5
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Пловдив се освободи от лъжите на Кунева, скоро и целият народ ще го направи!
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=ilsyScWVaec - това е истината!
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, тия няма ли да намалят вече депутатските места. Най-много 100 трябва да бъдат, тази са ни прекалено много да ги храним. На тази малка България 240 са повече от прекалено.
64
3
 
9
 
! Отговори
ясен преди 11 години
И според мен партията на Кунева се разпада и няма и да се яви на изборите дори, ако карат с това темпо.
63
1
 
4
 
! Отговори
мнение на страничен преди 11 години
Съкратените учители са изключително благодарни за акта на отстраняването им от образователната система. Поради инерция сами не биха се махнали оттам, а когато ги съкратят, откриват, че животът е прекрасен. Всъщност.
62
0
 
11
 
! Отговори
Орлов мост преди 11 години
Учителите са намалели, но пък полицай-милиционерите са се удвоили. И чиновниците-бюрократи също. Което показва, че предопределените да създават ред творят само безредие. Най-добре е да не пречат на хората в България да се самоорганизират и да се самозащитават. Колкото по-малко държава, толкова повече общество и личности! Политици, не ни пречете да живеем добре! Като не можете да творите добро, поне не правете зло!
61
0
 
4
 
! Отговори
slav преди 11 години
Не си ли промените начина на живот чакайте да дойде всевишният да ви оправи онези лисици в партии те само рибки и мързеливци чакат, че после да си крадат на воля и да се обесняват той беше преди мен и вие будалите чакайте така ще ви оправят за пореден път че като пумпали ще се въртите хахахаха
60
5
 
21
 
! Отговори
Батман преди 11 години
1ви април официалния празник на партия ГЕРБ
59
7
 
5
 
! Отговори
Цоньо преди 11 години
НФСБ Е ДОБРА АЛТЕРНАТИВА
58
1
 
0
 
! Отговори
Kostadonov преди 11 години
240 mafiotski partiini deputati- marzelivtzi i sega - sled uvolnenieto - struvat pak mnogo skapo na bg narod, prodaljavat da iztochvat bg parite ot bg hazna. ste imame majoritaren vot - za 30 deputati na nov bg parlament i nova malka mobilna efektivna bg administratzia. za kakvo sa ni 20 ministri ?! sedem ministri sa napalno dostatachni.imame da sakratim bg diplomaticheskite bg misii - te nisto ne rabotyat za bg naroda. drugite - da rabotyat po bg poleta i bg gori - da kopat, sadyat..
57
1
 
1
 
! Отговори
Само субсидия преди 11 години
17 000x50=580 000, 110 000 000:850 000=129 депутата + банкет за успеха!
56
22
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Само Атака!! Аз лично ще гласувам за АТАКА! Понеже до сега те не са били, нека дойдат и те, не мисля, че може по-зле от това да е, надявам се !
55
15
 
3
 
! Отговори
МАРИЯНА преди 11 години
АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА "НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ"-НФСБ.ТАМ ИМА ЛИЧНОСТИ КАТО ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ,ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ,ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ,СИЛВИЯ ТРЕНДАФИЛОВА И МН.ДРУГИ,ДОКАЗАЛИ,ЧЕ РАБОТЯТ ЗА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ.
54
2
 
5
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Станишев ще трябва да отговори и на следните въпроси :Кой назначава зам. - министрите в едно правителство ?Зам. - министрите имат ли същите правомощия като министрите / преките им началници / ?Станишев като бивш премиер трябва много добре да знае отговорите на тези въпроси !?Надявам се, че темата е изчерпана !?
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАТАНКА :ТИЯ КАТО ГИ ГЛЕДАМ НЕ СА *** АМА ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ *** що е то???
52
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Със сигурност Цветанов НЕ е пуснал тази ' новина ' към медиите , защото той не е в близки отношения с Гоце и кукловодите му от ' оня ' ресторант, където любимите специалитети са ястия с октоподи , миди и стриди !Ако П. Димитров е пуснал тази ' новина ' към медиите и ако наистина е имало подслушване на някои политици през 2009 - 2010 г., то Станишев може ли да нареди пъзела ? Нека Станишев да разсъждава от тази гледна точка !
51
2
 
4
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Ако Станишев е човек със съвест, а не кукла на конци на Гоце и Трактора, специално за него ще напиша този коментар .Станишев спомня ли си кой беше заместник на Цветанов през 2009 - 2010 г. ? А спомня ли Станишев, че този човек беше апаратчик на ДС и поради тази причина беше отстранен от поста си ?Както вече съм казвал няколко пъти, на 28.06.2010 г. / РД на Гоце / в някой сайтове / поне два / излезе една много странна ' новина ' за някакъв ' компютърен крадец ' . Аз поставих открито въпроса дали това не беше ченгеджийска ' мисия ' с цел ' респект ' и кой точно пусна тази ' новина ' към м
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига бе, защо им трябва да се коалират.Социалистите минават в ГЕРБ и готово.
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 апартамента има всяка реститутка на костов. Кажете нещо ново че ще ви е за последно. Бсп изчезва от политическата сцена!!!