Писаха тройка на Борисов, но пак си го искат за премиер

24.9% го предпочитат за министър-председател, следва го Станишев
Обновена: 2 апр 2013 14:57 | 2 апр 2013 14:07,
621
Писаха тройка на Борисов, но пак си го искат за премиер
Борисов е най-харесван за премиер. Снимка: архив, Булфото

Среден (3) е оценката, която хората поставят на управлението на ГЕРБ, сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 19 и 26 март. 

Най-много са натрупванията в оценките „слаб” – 38.6% и „среден” – 26.8%. „Добър” дават 19.4% от отговорилите, „много добър” –8.4% и „отличен” – само 1.7%

Като най-успешни се отчитат областите „Регионално развитие и благоустройство” (всеки трети) и „Усвояване на еврофондовете” (всеки четвърти). 25% от анкетираните се затрудняват да посочат каквато и да е област на успех в дейността на правителството на ГЕРБ, а под 1% оценяват политиките в областите образование и здравеопазване като успешни.

Като най-неуспешни се оценяват политиката по доходите, икономическата политика и в сферата на здравеопазването.

Според социолозите акумулирането на трите вида кризи – икономическа, социална и политическа в началото на 2013 г. е причина за ниската оценка на управлението на ГЕРБ.

Още по темата
Резултатите от изследването показват, че оценката на предсрочно прекратената дейност на 41-то Народно събрание също е Среден, но 2.70. 

Интересно е разпределението на отговорите на гласувалите за ГЕРБ на въпроса „Като сравните очакванията Ви в началото на управлението на ГЕРБ и сегашното Ви мнение за партията, какво бихте казали?”. "ГЕРБ по-скоро оправда очакванията ми да управлява по-добре”, отговарят 42% от привържениците на ГЕРБ, а 45.9% застават зад твърдението „ГЕРБ по-скоро ме разочарова, тъй като не се справи добре с управлението”.

Според социолозите в условията на предстоящи избори това означава, че ще има отлив на част от бившите избиратели на ГЕРБ към други политически формации.

Най-подходящи за премиер са посочени Бойко Борисов (24,9%) и Сергей Станишев (14.5%). На следващите позиции се нареждат Меглена Кунева –4,9%; Волен Сидеров – 4,6%; Лютви Местан – 3,5%; Иван Костов – 3,3%; Яне Янев – 1,2%; Георги Първанов – 1%.

Политикът, който събира най-положително отношение през месец март, е президентът Росен Плевнелиев – 47.3 на сто. Той е следван от Бойко Борисов – 36,8 на сто одобрение и 44,1% неодобрение. Сергей Станишев получава 24,6% положително отношение и 63,3% недобрение.

На въпрос „Кой е политикът, с когото свързвате личната си надежда за по-добър живот“ най-много надежди се възлагат на Бойко Борисов – 22,4%, следван от Сергей Станишев с 11,2%.

Далеч зад тях са Меглена Кунева – 4,1%; Волен Сидеров – 3,6%; Иван Костов - 3,1%, Росен Плевнелиев – 2,5%; Първанов – 1,6%; Калфин – 1,4%; Яне Янев – 1,3%; Лютви Местан – 1,2 %; Доган – 1,1%. Няма такъв е отговорът на 20,5 % и не знаят или не са отговорили – 16,5%.

Според анкетираните трите сфери, в които трябва да има незабавни реформи, са в областта на икономиката – 44,8%, в областта на здравеопазването - според 15,8 на сто, и в борбата с корупцията – 10,2%. В областта на енергетиката незабавни реформи трябва да има според 9,3 на сто от интервюираните.

На въпрос „Според Вас правят ли необходимото българските институции и политици за подобряване на жизнения страндарт на българина?", 65,3% от анкетираните смятат, че институциите не полагат необходимите усилия. 28,4 на сто смятат, че те работят в тази насока, но не достатъчно. По-малко от 2 на сто смятат, че българските институции правят всичко възможно за повишаване благополучието на хората.

Проучването е проведено сред 987 души, а информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


621
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
495
1
 
1
 
! Отговори
Драго преди 10 години
Наистина не мога да разбера как има и 1 глас за ГЕРБ и БСП.ББ го изгониха от властта,а той наглия пак се кандидатира.Трябва да се радва че не е в затвора.ХОРА:Гласувайте за която партия си пожелаете на изборите,и ще видите как ГЕРБ и БСП ще имат 1% общо.
494
2
 
1
 
! Отговори
Дсадза преди 10 години
До За ГербВие *** сте така-30 гласа за ГРОБ.
493
2
 
4
 
! Отговори
ван Гог преди 11 години
До ЕМИ ДА!Съграсен съм с Вас. Една малка корекция - в тези 115 км се включва и посредната отсечката от Тракия 32 км, която няма да стане готова скоро и чиято лентичка можи би ще се реже в следващитя мандат. ББ за мандата си е отрязал лентички на 83 км, въпреки че му е основен приоритет.
492
8
 
10
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Всички от ГЕРБ са мошеници и хайдути!
491
3
 
8
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Не бъди Фидосова, а хармоничен. Бъди желязната лейди, а н е жената мъж- Цецка. Работи и обичай работата си, а не се влюбвай на на работнотното си място итака да прогресираш. Не бъди неграмотен. Не подражавай на Бойко. Не бъди от ГЕРБ- бъди смислен.
490
3
 
6
 
! Отговори
Joro m преди 11 години
Тия не са слизали от власт а какво да очакваме;Днес приемат едно след 3 дни не е правилно;Днес Дянков и Фидосова утре ги няма;Днес *** лентички утре сме медийни звезди;Днес вдигаме тока след3 дни няма да се вдига;Утре вдигаме пенсии и заплати да ама не-от юли ако има пари;Днес народа ни избира но материала е слаб; Ето това ни чака даже и много по зле ще стане.
489
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да искаш отново за премиер една мутра,който назначи в ДКЕВР друга мутра и двете мутри не си направиха труда да проверяват дейността на ЗЕЗ,които само за миналата година имат 600 000 000 лв.печалба,разбира се за наша сметка.Не са толкова виновни чужденците-те си гонят печалбата,колкото нашите национални предатели.Затова никога повече във властта.
488
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ни ща тройкаджии да ме управляват. Предпочитам тройна коалиция пред тия слабоумници. Убеден съм, че сред правителството на герб имаше поне един ретардирал.
487
3
 
2
 
! Отговори
lusi vasileva преди 11 години
Тенденцията в Европа е по време на криза да печелят левите политически формации,защото ще развържат бюджета и ще плащат на социално слабите повече.но понеже БСП не е лява партия/вж.червените олигарси като Гергов и пр/сигурно няма да се преборят с крайно неуспешния проект Герб,който ще се коалира сигурно с Атака и друга промъкнала се партия на т.нар.протестиращи,за да управлява.Но ако отново се обърка ще стане страшно-улицата вече знае,че е силна.
486
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влизаме в Книгата на Гинес !
485
3
 
7
 
! Отговори
малчо преди 11 години
Кой ги пише тези поръчкови статии. Да напишеш на някой двойка и после да кажеш, че тази двойка била равна на шестица. Боже опази математиката на журналистите.
484
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стокхолмски синдром.
483
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жертвите си искат отново палача.Нема такава държава.
482
4
 
11
 
! Отговори
Гади ми се от 2 преди 11 години
Егати министрите, егати премиера, които при криза не работят и вдигат само пушилки и прикриват НЕКАДЪРНОСТ, избягаха като ПЪЛХОВЕ от потопения от самите тях кораб и изоставиха държава и народ за да спасят собственото си ЕГО и евентуална власт. Народа казва, че само некадърникът си създава ореол с оплаквания, популизъм и демагогия, интриги, скандали и се лутат без цел, без посока!Не виждате ли кой ще ви завлече и ви завлича в пропастта, не виждате ли некадърното правителство......Гади ми се от простотия и злоба....
481
5
 
14
 
! Отговори
Благодаря на БУДУ преди 11 години
Все пак от Аспарух до днес нема ритуални самозапалвания, като знаем, че от ДОБРО не се САМОЗАПАЛВА човек, а при БУДА ИМАМЕ 6 /шест/ самозапалили се.... /колкото на Цеко апартаментите/ ..... та какво да говорим, кой за кого и за какво ще гласува, избирайте пак некадърния и крадлив БУДА! Нека се върне БУДЕТО, пък може тоя път народа него да го палне.... нещо не смее да се мерка сред народа в последно време, усеща народната любов!
480
5
 
11
 
! Отговори
ЕМИ ДА! преди 11 години
Магистралните гордости са пълен крах....построени от предишното управление 132 км. . А Борисов е прерязал лентичките само на 115 км.Е кое "нещо" направиа гейбърастите. Доходите замразени при Буда, при Станишев увелечени 80%. Южната тангета стана за регата и Боко не дойде от срам да се повози на кануто, а и е почната от Станишев....Силния коз де ни продъниа ушите с ***, завода 5 год. си е на кота под нулата....Спортната зала 80% заслуга на Станишев..... замислена, проектирана от него .... Боко само я намали за популизъм да не може да се ползва за други спортове уж за по евтино....Д
479
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък не те искам,но ще гласувам за АТАКА.
478
6
 
15
 
! Отговори
отчаяна преди 11 години
Този народ е мазохист ! Борисов ги докара до просешка тояга и те пак го харесват . Остава само надеждата , има Господ , който ще отсъди някой ден . Дано !
477
4
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...БАЦЕ ЦЕЦО ОТЗАДЕ ТЕ ПОДСЛУШВА...!
476
3
 
16
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
Аз не искам Бойко и за портиер,камо ли за Премиер...