ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си

Бившият депутат е в конфликт на интереси
Обновена: 3 апр 2013 15:01 | 3 апр 2013 14:20,
234
ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си
Емил Димитров. Снимка: Булфото, архив

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установила конфликт на интереси по отношение на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Това съобщиха от комисията, цитирана от БТА.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По първия сигнал комисията е установила, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на тези, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе".

Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД, посочват от комисията.

По втория сигнал комисията е установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. "цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, добавят от комисията.

Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него. Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-големи комунисти от герб няма. Търсене на отговорност от всички за пълната липса на реформи от началото на мандата на герберастите, но най-вече за вихрещата се контрабанда по българските граници, ощетила бюджета с милиарди! Друго решение за Родината ни няма.
188
0
 
0
 
! Отговори
д преди 11 години
д
187
0
 
7
 
! Отговори
никои преди 11 години
тия не са за затвор а за растрел сички тия *** и техните протежета сасипаха даржавата
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа има,има още за крадене и винаги ще има докато им плащаме данъци,които вместо да отиват за благосъстоянието на страната,отиват в джобовете им и в партиините каси т.е.пак в техните джобове.
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък Фидосова и Цветанов кадрували.Има ли някой неовъртян в собствените си л...на?
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази държава не мислят как държавата да се оправи ,а мислят как те да забогатяват от държавата и мизерния народ който го носи на гърба .Само далавери до кога ,докато не остане нищо за крадене и всичко да оглозгат
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Емо Фаса мамата си джаса...
182
0
 
16
 
! Отговори
Това е началото! преди 11 години
Това е само началото, това е само върхът на айсберга, а отдолу е такава мръсотия, която ще лъсва все повече и ще мирише ужасно, защото по-голямо зло от герб не е сполетявало България за последните 130 години!
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
емо ротманса и миро ирландското месо в затвора!!!!
180
1
 
13
 
! Отговори
Мразя ГерБ преди 11 години
А самият Бойкомир Борисков Тиквов не е ли в конфликт на интереси между бившите му ортаци от мафията и държавата България, която превърна в мафиотска буклукчийница?
179
0
 
9
 
! Отговори
До 192 преди 11 години
До Николай!Съгласен съм с Вас, колега по чат, но все пак позволете да Ви поправя - това не са само най-некъдърните управници, те просто са подизпълнители на чуждоземни администрации и като такива безропотно изпълняват всички заповеди от Вашингтон и Брюксел, независимо, че те водят до катастрофа България! Сега същите безгръбначни отново искат да управляват, сякаш не им стига, че съсипаха Отечеството в изпълнение на чуждите нареждания!
178
0
 
11
 
! Отговори
Мария преди 11 години
Прочетох коментарите за Белене. Възмутена съм. Моят дядо по майчина линия е бил в трудовия лагер по политически причини.Баба ми е била бременна с майка ми. Дядо ми е видял дъщеря си за първи път, когато тя е била навършила годинка. Тези неща се помнят, предават се от поколение на поколение като част от родовата история. Дядо ми беше прям и честен човек. Казваше, че комунистите здраво са захапали кокала и никога няма да го пуснат. Почина през 1983 г.Сега е 2013 г.и те продължават да държат кокала
177
0
 
13
 
! Отговори
Джовани Фалконе преди 11 години
Не му е за първи път на Емил Димитров да прелита от партия в партия.....в играта е от много отдавна. Има си общи игри и със СДС, и с НДСВ, и с Първанов и БСП, сега и с ГЕРБ. Такива октоподчета са си впили пипалцата навсякъде и се мислят за недосегаеми, но рано или късно естествения подбор си казва думата, ако не се намери някой куражлия.
176
1
 
11
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Нека ви светна-ГЕРБ има компромат за всеки един народен представител в парламента за това те като пионерчета гласуваха щом Цецето Цачева звънне с камбанката. Ако обаче някой от тях реши да прояви лично мнение и напусне партията веднага комисията за нещо си е сезирана и той става крадец, злоупотребява с влияние или нещо друго. За това не се връзвайте като *** или гербави зомбита. Обяснението че е имало много документация за това чак сега след година тая *** комисия се обажда е идиотско!
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та Емил оставя 5000-7000 лв.само като влезе с приятели в заведение.
174
0
 
5
 
! Отговори
НИКОГА преди 11 години
НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ***,ВСИЧКИ БИВШИ ШЕФОВЕ В МИЛИЦИЯТА ВСИЧКИ ВЕКЕРЕТА И ВСИЧКИ БИВШИ КОМУНИСТ.ВЕЛИЧИЯ ИМАТ ХОТЕЛИ,РЕСТОРАНТИ И БЕНЗИНОСТАНЦИИ.
173
0
 
9
 
! Отговори
akula преди 11 години
внимателно се вгледйте в лицето и ръцете/крадливи/. трудно се разпознава изпечения мошенник да, но този няма как да сбъркаш. наглеца, който отказва да дава обяснения на държавен орган - да бъде строго наказан. забрана дейността на въпросните фирми завинаги и конфискация на половината имущество или 10 години затвор.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
gei-Sergei
171
1
 
12
 
! Отговори
чавдар преди 11 години
Предизборно ГЕРб жертва някои от своите като великодушно позволява на държавните комисии да си свършат работата истински и проверките за безобразията на тези "екземпляри" да бъдат доведени до край. Ама една птичка пролет не прави, какво правим с останалите...
170
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Награждавам го с 20 години трудов лагер без право на замяна и/или обжалване! Казах!