Шефът на БЕХ попада под ударите на закона

След проверката в енергетиката на ход са и пет наказателни производства
Обновена: 3 апр 2013 15:06 | 3 апр 2013 13:31,
49
 Шефът на БЕХ попада под ударите на закона
Михаил Андонов. Снимка: БЕХ

След като прокурорската проверка в енергетиката показа сериозни нарушения, от прокуратурата ще заведат пет наказателни производства срещу длъжностни лица в няколко институции заради допуснатите нередности, съобщи агенция "Фокус".

Едно от производствата е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според резултатите от проверката в периода 2011 - 2012 година като длъжностно лице на НЕК той не е положил необходимите усилия да управлява възложеното му имущество и е сключил незаконни сделки.

Освен Андонов производства започват и срещу длъжностни лица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и НЕК.

Според прокуратурата служителите в енергийния регулатор не са изпълнили задълженията си във връзка с издаване на решение. То е било прието веднага, без да бъдат правени анализи, допълват от прокуратурата, но без да уточняват подробности.

Още по темата
Служителите в енергийното министерство пък не са положили усилия да упражнят правата на държавата като акционер в дружеството ЧЕЗ. Това производство е във връзка с данните за неразпределена печалба за 2011 и 2012 година. Според прокурорите става дума за сума от над 3 млн. лева за 2011 година и над 5 млн. лева за миналата година.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – т. е. обвинени са в умишлена безстопанственост.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: енергетикапрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Сега е време пак да излезем на улицата и няма да се приберем,докато не ОПРАВИМ тая *** работа!
14
0
 
14
 
! Отговори
bvb преди 11 години
Нима някой вярва че ще има осъдени и че новите които ще бъдат назначени ще правят нещо по различно от досегашните.Като чели до сега никой не е знаел какво се случва в енергийния сектор и чак сега откриха топлата вода.Поредното размацване на *** само дето ефектът ще е да се размирише повече и след 2-3 години дела когато миризмата се разнесе ще се окаже че тези хора са невинни и не са вършили нищо незаконно.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да си изпълни задълженията човека,РУШВЕТИ са падали!
12
0
 
6
 
! Отговори
tankist преди 11 години
тоя добре, ама да не пропуснат предната шефка, поставена от тройната и удобно подложила се на бойко , тя също е за затвора и то за дълго, всички в тоя холдинг са за бесило.
11
0
 
17
 
! Отговори
СПОМЕНИ преди 11 години
28.07.2011г. - В рамките на година - година и половина НЕК ще бъде лидер в икономиката на България и номер едно на Балканите, каза Михайл Андонов за визията си за компанията, след като министър Трайков го представи на журналистите"
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, крайно време беше! А сега да потърсят отговорността и на този, който го издигна от шеф на НЕК в шеф на БЕХ. В конкретния случай, това е Делян Добрев и Бойко Борисов.
9
3
 
27
 
! Отговори
Клиент преди 11 години
Боко дряма 4 години и голямо рязане на ленти падна. То какво ли друго може да прави пожарникар?СерГЕЙ-чо носеше ибрика на Доган и той 4 години. То какво ли друго може да прави човек без ден трудов стаж?Та сега те щели да оправят БГ, Боже пази ни от ТЯХ!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Free energyКак да стане ?!? Отварям всички прозорци и чакам да стане течение ?
7
1
 
19
 
! Отговори
УХААА преди 11 години
И ЛЕВОНЧО ТАМ С ФИРМИТЕ СИ С 5ЦИФРЕНА ЗАПЛАТКА ,И ДРУГИТЕ КАДЕТО ТОЧАТ ВСИЧКО НА ЛИЦЕ ЗА ДА ВИДИ НАРОДА КАК ГЛАСУВА ЗА ФИРМИТЕ НА КЛЮЧОВИ ПОЛИТИЦИ
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а снимка на дългия инкасатор кога ще видим?
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разровиха сектор енергетика и веднага лъснаха куп престъпления, които за благозвучие и да не се стряска народа се наричат "нарушения". Дава ли си сметка същия този заспал народ каква помия е в държавата. И то навсякъде. В същото време до преди месец Тиквата ни убеждаваше, че всичко си е о,кей. Така, че замислете се дълбоко хора за кого ще гласувате.
4
10
 
10
 
! Отговори
3 преди 11 години
От стари мутри аман на бсп дпс костов.На хоръта вече им се повръща като се покажат,теса за куршум искат да стават министри,вижте до къде смее докарали демокрацията със нашта ДС просто извръщение.Are Boiko направили списъка със новите министри огън още 39 дена,трактора и станишев да видим къде ще бегат,до сега не бегаха оти мислят че ще вземат власта *** никак нее възможно.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има вид на доказан болшевик и архикрадец!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре,че излязоха хората по улиците,за да се направи опит за изчистване на авгиевите обори."Живот ли е ,да го опишеш,разровиш ли го,ще мирише",както е казал поета.Дано да има резултати,защото вероятността от замитане на проблема и следите след изборите също е голяма.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно, ще изгорят бушоните, а големите лапачи ще си останат