Шефът на БЕХ попада под ударите на закона

След проверката в енергетиката на ход са и пет наказателни производства
Обновена: 3 апр 2013 15:06 | 3 апр 2013 13:31,
49
 Шефът на БЕХ попада под ударите на закона
Михаил Андонов. Снимка: БЕХ

След като прокурорската проверка в енергетиката показа сериозни нарушения, от прокуратурата ще заведат пет наказателни производства срещу длъжностни лица в няколко институции заради допуснатите нередности, съобщи агенция "Фокус".

Едно от производствата е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според резултатите от проверката в периода 2011 - 2012 година като длъжностно лице на НЕК той не е положил необходимите усилия да управлява възложеното му имущество и е сключил незаконни сделки.

Освен Андонов производства започват и срещу длъжностни лица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и НЕК.

Според прокуратурата служителите в енергийния регулатор не са изпълнили задълженията си във връзка с издаване на решение. То е било прието веднага, без да бъдат правени анализи, допълват от прокуратурата, но без да уточняват подробности.

Още по темата
Служителите в енергийното министерство пък не са положили усилия да упражнят правата на държавата като акционер в дружеството ЧЕЗ. Това производство е във връзка с данните за неразпределена печалба за 2011 и 2012 година. Според прокурорите става дума за сума от над 3 млн. лева за 2011 година и над 5 млн. лева за миналата година.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – т. е. обвинени са в умишлена безстопанственост.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: енергетикапрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
ДААА преди 11 години
Когато казвах че БАТАКА Е В НЕК не ми вярвахте ,заради тях ел.енергията е по скъпа средно с 20% и ДКЕВР или СЕМЕРДЖИЕВ има 20% ето ви увеличението .Къде е сега г-н Борисов да каже нали ВЕИ бяха виновни ...... Знаете ли колко му е заплатата на този УБАВЕЦ МАМИН на снимката а 5 цифрена ,а знаете ли как се краде с ПОДПИС милиони за много години тези ТЕЦОВЕ в Мариците и ТЕЦ Варна собственост на ЧЕЗ мощността им е 2800мегавата и работят нон стоп дано г-н Цацаров остане жив след тези разкрития
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен, шефът на НЕК и БЕХ е просто необходимата жертва, която трябва да откупи ГЕРБ от гнева на народа... Ама едва ли сам той е виновен за високите сметки за тока?! И едва ли отстраняването му ще промени много катастрофалните изборни резултати на ГЕРБ!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано прокурорите си довършат работата така, както са я започнали!
32
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
До Free energy - и докато не видя успешен работещ модел на твоята идея, за невидимата енергия във въздуха около нас, няма да се съглася с такова нещо. И отражението на този начин за добиване на енергия върху околната среда, върху въздуха. Какав е цената за добиването на енергията? Защо още щом Тесла го е измислил преди 130 г, не се използва още от тогава? Контролируем ли е процеса, безопасен ли е, технически приложим ли е - малко въпроси, без отговори, с трици маймуни не се ловят.
31
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
До Free energy Котенце, трябваше да напишеш във вторият си коментар, който беше и отговор на един от предните въпроси, за каква точно енергия от въздуха става въпрос. Аз лично съм скептично настроен към твоята теория, винаги съм смятал, че енергията от слънцето и от геотермалните източници са най-добрите "зелени" енергии, но за такова нещо като невидима енергия във въздуха не бях чувал. Искаш ли да ти кажа нещо - всяка една енергия е невидима, видим е резултатът, работата, която тя извършва.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и по какво разбра бе, 31 че това е комунистическа мутра ? Аз виждам един преуспял отруден гербаджия. Не е ли ясно че след 4годишното царуване на Тиквата на всички възлови места в държавата са все неговите калинки?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега се почва, Каратисти - маратисти, Паши, Делян Добревци, Бойко Борисовци - всичко ще излезе наяве, както и хората от ДОТИ, назначени в ЧЕЗ ... Частно "ГДБОП" и Крайселери, май не само онзи бутафорния ... Само не знам как от ГЕРБ ще гледате хората в очите после?! Пак не ви е ясно, че зад всичко си стоят самите Бойко и Цецо или?!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Тази мазна муцуна на снимката е за затвора.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИПИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРА.
26
4
 
2
 
! Отговори
Do 6 преди 11 години
Samo za GERB.
25
1
 
2
 
! Отговори
дядо Мраз преди 11 години
До До 9 А на мен може ли да ми обясниш, как така енергията от вятъра ще се "улавя" от радиовълни, какви ще трябва да са преобразуващите устроства, колко антени ще са ми нужни, каква трябва да е посоката и силата на вятъра, как ще се контролира вятъра да "доставя" до антените енергия със сходни параметри, за да може след това да се трансформира в електричество - как ще се поддържа равномерното и достатъчно силно и постоянно "ДУХАНЕ" на вятъра? Аз предлагам от нарда, и без това е свикнал да го ..
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината може и да пълзи, но застига всекиго!
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой може ли да ми обясни функциите на НЕК, БЕХ и ДКЕВР. Освен тези трите имаме и чуждестранни ЕРП-та. Какви са им функциите? Защото всяка една от тях има служители, които се хранят от надбавката им на цената на тока. Далавера до далавера. Това представлява енергийния ни сектор. Цоцане на пари до безкрай. И всичко се покрива от бедния българин, който получава двойни и тройни сметки.
22
0
 
13
 
! Отговори
дядо Мраз преди 11 години
Време беше, а з атези 15 години докато седя в НЕК, някой ще му потърси ли отговорността какво е правил и как е правил, какви сделки са сключвани, от къде и на къде са отивалите парите на НЕК, на българите?
21
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
До УХАААБъркаш се, заплатата на Левночо не е пет циферена а шест цифрена...
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аууууу колко страшно, попаднал под ударите на закона :)Законът в България пердаши мишоците като нас, дето се пенявим по форумите :)Тоя ще го разкарват по съдилищата едно 10 години, експертизи, оценки, болнични и накрая ще си умре от старост, а родата ще си раздели окрадените пари.
19
0
 
15
 
! Отговори
osata преди 11 години
Голям батак е в измислените НЕК, БЕХ и ДКЕВР! Защо са толкова комисии и агенция, все относно енергетиката. Единственият възможен отговор е, за да бъдат прикрити злоупотребите.И защо никой не следи дейността им и защо не остане само ЕДНА, останалите две да се закрият. И без това откраднаха достатъчно много, но макар и късно, да им се спре кранчето. Само една единствена агенция или комисия, без значение е как ще се нарича, е достатъчна за мижавата ни икономика!Ще го направи ли някой? Съмнява ме.
18
0
 
12
 
! Отговори
аман от идиоти! преди 11 години
До ПутевСтига, бе наивници! Ако населението не се беше вдигнало, дали щеше да разследва? М?
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направи ли ви впечатление - откакто ГЕРБ слезе от власт и прокурорите рязко започнаха да обвиняват на килограм? :) Чак не смея да кажа, че ми се струва, че нещо ги е спирало последните 4 години...
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя го видяхме, а снимката на *** кога ще пуснете ?