Февруарската революция капсулира партиите

Преглед на печата на 13 април
13 апр 2013 09:00, Петя Славова
400
Февруарската революция капсулира партиите
Бойко Борисов. Снимка: БТА

"Февруарската революция капсулира партиите още повече", коментира "Сега". Бойко Борисов остави и химикала, и гумичката изцяло в ръцете на бившия си вицепремиер. Цветан Цветанов никога не е бил по-силен във вътрешнопартиен план, а историята сочи, че с толкова власт, уж поделена, но на практика изплъзваща се, започва разривът на най-големите приятелства. Но това е в бъдещето. Листите на БСП пък никога не са били толкова ярка проекция на желанията на лидера й Сергей Станишев. Никога в партията не е царяло такова единоначалие. Станишев очевидно сам се приема за промяна и алтернатива. Февруарските протести, които бяха "абортирани" с внезапната оставка на Борисов, с ирония или пророческо предчувствие бяха сравнявани от някои коментатори с февруарската революция в Русия през 1917 г., която стига до ноемврийската. До 12 май на пазара ще се изсипят стотина милиона лева. Откъде ли? От изборите. Ромският глас вървял по 100 лв. Ето, икономическото оживление настъпва. Ще се излъчи временно правителство. После ще чакаме ноември.

"Нашата цел е да анализираме какво има работещо до момента, какво се работи сега за развитие на електронното правителство и какво трябва реално да имаме - не само като стратегия, но и като функциониращи системи и услуги, които да се ползват от държавната администрация на всички нива", заявява в интервю за "Капитал" Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство. През май ще е ясно кои е-услуги ще заработят скоро, обявява той. Голяма част от услугите са справки. Например за местожителство, за раждане. Документи от този тип. Повечето от тях често са изискуеми, когато човек трябва да свърши някаква административна работа.

Това, което трябва всички да усетим първо в Столична община и след това да се мултиплицира из цялата страна, е тези услуги наистина да заработят електронно, за да може от вкъщи, от мобилно устройство човек да си поръчва услугата и да я получи. Също да може да си плати за нея. Това ще облекчи както хората, които заявяват и получават такива услуги, така и администрацията, която трябва да ги издава. Защото целта е услугите да се получават с по-малко човешка намеса и субективизъм, обяснява Василев.

Здравният министър Николай Петров е разпоредил проверка, която трябва да установи дали има достатъчно направления за преглед при специалист, пише на първа страница "Монитор". Причината е, че в здравното министерство непрекъснато постъпват оплаквания от лични лекари за дефицит, а в същото време управителят на НЗОК Пламен Цеков твърди, че проблем няма. Районните каси ще се проверяват не само за броя на отпуснатите направления, но и за какъв обем дейности и за какви лекари са давани те.

Президентът Росен Плевнелиев призова политическите партии да не залагат на компроматна война и черен пиар в предизборната кампания. Той настоя кандидатите за властта "да не обещават всичко, а само това, което могат да изпълнят". Вчера държавният глава направи обръщение към нацията по повод започването на кампанията за предсрочния парламентарен вот на 12 май, информира"Труд". Плевнелиев поиска от кандидатите за депутати да работят за възстановяване на доверието в политиката и държавността.

"Партиите нямат добри икономисти", оценката е на икономиста Венцеслав Димитров. В интервю за "Труд" той отбелязва: "Не виждам завършени икономически програми от състезаващите се партии. Програмата представлява обещание пред избирателите и следва да е изпълнима. Следва да е изработена от експерти, които да знаят какво може и какво не. Засега от партиите, които имат шанс да управляват, дебатират само хора, на които не мога да повярвам, тъй като не са читави икономисти, а строители, философи, юристи, недоучили партийни функционери. Сега в екипа си ГЕРБ няма нито един хабилитиран макроикономист, а БСП има само един. Къде са експертните екипи на партиите, кои пишат програмите и се готвят да управляват", пита Димитров.

"Ще се учудя, ако ГЕРБ спечели изборите", е озаглавено интервюто в "Преса" с един от основателите на ДПС Юнал Лютфи, депутат във Великото НС и последователно от 36-ото до 41-вото НС. Той е убеден, че България ще се оправи, когато се създаде средна класа. "В началото на 90-те години тръгнахме да я създаваме, но четирите години управление на Бойко Борисов я унищожиха. Вместо да строи магистрали, ГЕРБ трябваше да увеличи заплатите, дори ако трябваше да изтегли заем. Затова ще бъда учуден, ако прогнозите на социолозите се сбъднат и ГЕРБ е отново първа политическа сила на следващите парламентарни избори. Никой външен наблюдател не би могъл да разбере това - объркващо е, защо тогава хората протестираха?"

Със 160 000 гласа влизаш в парламента, изчислява в електронното издание на "Стандарт" проф. Михаил Константинов. "Формулата е повече от елементарна - гласовете, които получава конкретната партия, се делят на общия сбор от гласовете на всички преминали бариерата политически формации и се умножават по броя на мандатите - 240. Методиката има и една трудна част - разхвърлянето на мандатите по райони. Според мен ще има около 4 млн. действителни бюлетини. Тоест, за да влезете в парламента, ви трябват 160 000 гласа. Българската система е изключително добре защитена срещу измами. Освен това след вкарването на секционните протоколи в РИК-овете, те веднага се публикуват на сайта на ЦИК. Всеки ще може да провери дали числата от любимата му секция са там и после да бъде така добър да се успокои", казва Константинов.
След като в началото на март цената на тока бе свалена изкуствено, вчера стана ясно, че натискът за повишение от 1 юли става все по-силен, съобщава "Сега". Някои от електроцентралите у нас са поискали увеличение на електроенергията, която произвеждат, с 20 на сто. Отделно от това трите ЕРП-та са поискали скок с около 10%.

Подобно искане е било отправено и от ВЕИ производителите. За исканията на производители и разпределители съобщи шефката на енергийния регулатор Евгения Харитонова след заседание на комисията. "Ако искаме токът, който достига до нашите домове, да отговаря на стандартите за напрежение и непрекъсваемост, трябва да се съобразим и с това, което искат електроразпределителните дружества, както и всички останали енергийни компании по веригата", заяви тя. Шефката на ДКЕВР остро разкритикува и констатациите на прокуратурата, откъдето преди броени дни обявиха, че са започнали 5 наказателни производства в областта на енергетиката. 112 договора на Националната електрическа компания с различни производители на ток като въглищни и зелени централи и др. бяха разсекретени вчера.

Младите шофьори плащат солена „Гражданска отговорност”, отбелязва "Сега". Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна драстично. На практика полицата за шофьори до 25-годишна възраст в зависимост от града, мощността на колата и дали възнамеряват да пътуват извън страната може да стигне до 957 лв. Това става ясно от тарифите на застрахователните компании, изпратени в Комисията за финансов надзор. Част от тях вече са в сила. "Критерият възраст се прилага навсякъде в Европа, затова е приложен и в България", коментираха експерти от застрахователния бранш.
 


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
1
 
! Отговори
Гробар преди 5 години
Бойко осигури най представителната делегация за погребението на М, Тачер От 365 страни дойдоха делегации, но най тежка инай-представителна беше българската- от трима президенти начело с представителния президент ЖЯлю Жялев,Петър СТоянов и ПЛемналиев,Много плакаха горките, но те си носеха кърпички и бяха облечини всака с дълги ръкави за целта,
236
0
 
1
 
! Отговори
Mell преди 5 години
Правителството на ГЕРБ работи във време на криза и въпреки това държи едно сносно ниво на стандарт. На лице е една добра икономическа стабилност добра външна и вътрешна политика.
235
1
 
1
 
! Отговори
агентБуда преди 5 години
При управлението на Герб безработицата се утроява,доходите падат 70%,1млн емигрират, данъчните подслушват,бизнеса е на колене-35% фалити,затворите се пълнят с невинни тинейджъри след обилна доза насилие и изтънчен рекет(на заможни родители)!
2013г:500 самоубииства,6 човека демонстративно се самозапалват,бича на мизерията и глада отново е сполетял българина,накрая държавата колабира.
Депресия,Агресия,Рецесия завлядяват България под ръководството на мутро-ченгеджийския хибриден звяр ББ-ЦЦ
234
0
 
3
 
! Отговори
800 000 фантомни гла преди 5 години
Константинов-"Българската система е изключително добре защитена срещу измами..."!!!!!!
Откъде се появиха тия 800 000 фантомни гласа тогава на предишните избори - ОФИЦИАЛНО ОБЯВЕНИ ОТ ЦИК? 800 000 ФАНТОМНИ ГЛАСА СА 20% ОТ 4 000 000, КОИТО СЕ КАНЯТ ДА ГЛАСУВАТ. КОЙТО ГИ ИЗПОЛЗУВА тия 800 000 фантомни гласа ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ.
233
1
 
2
 
! Отговори
и аз се учудих преди 5 години
Първо на оттеглянето на Юнал Лютфи / по неясни причини./.......един разумен политик ???

С това си изказване реверанс на БСП ли прави ?! Защото не е прозорливост .

ГЕРБ наистина ще спечели и ще бъде първа политическа сила.

И на втората недалновидна прогноза- разрив м/у Бойко и Цветанов.........те са радетели за една и съща кауза......и ще я осъществят!
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога да Ви кажа че ГЕРБ ще спечели изборите !!!! Те направиха много за България и ще продължават да работят, за разлика от хората които са ни управлявали до сега! Това че гнилите комунисти НЕ СА НА ВЛАСТ и не могат да крадат си е лично техен проблем, но поне да спрат да ядат лай.............. в публичното пространство и да кажат какво направиха в периода когато бяха на власт. Мисля че няма какво да кажат и с какво да се похвалят - остава им да се занимават със селски клюки защото поне това могат
231
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 5 години
ББ е прав. Най-капсулираната партия е ГЕРБ. Не посягайте към тяхното номерче, ще страдате още 4 години, ако не бъдат пометени преждевременно.
230
1
 
1
 
! Отговори
DNE$.BG преди 5 години
edinstvenniq 4ovek zastannal sre6u mafiq i komunisti e BOIKO BORISOV ne vijdam koi drug drugite partii imat interes za mqsto kak da ograbqt darjavata komunistite nad 45 godinni ni zatavaha v blatoto e kak da stanne sega go oplyvat kolko vreme be6e na vlast BOIKO BORISOV i dali mu be6e dostata4nno tva vreme precennete vie are cakaite minusi
229
3
 
2
 
! Отговори
manaka преди 5 години
Ще гласувам ЗА ГЕРБ на 12 май, защото единствено те показаха, че България може да върви във вярната посока!
228
0
 
3
 
! Отговори
Мариан Дулев преди 5 години
Ехоо патриотите, я се огледайте бе, аз бях на 19 през 89-та и чак сега виждам нещо обществено да се строи...какъв Станишев, той можеше много да направи , ама Емел Етем като му беше министър само краднеше милионите за българските села и това е :(
227
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катя, аман от писаници на калинчоци и мутреси!!!
226
2
 
2
 
! Отговори
Katia преди 5 години
Извинете, но как това, че дадена група от обществото е била настроена погромаджийски или пък личното суицидно състояние на двама-трима, ще промени нагласата на на тези, които са всъщност доволни от управлението на ГЕРБ?! И защо това се изкарва да е някакво мръсно поведение изобщо??? ГЕРБ направи много за България. И празните думи няма да променят това.
225
0
 
0
 
! Отговори
Стоян Пенев преди 5 години
Така е да. Много правилно
224
1
 
1
 
! Отговори
син фен преди 5 години
БУДА -МУТРАТА ако е ИЗПЕРКАЛ, още 2-3 такива изказвания и БСП се връща на власт.
223
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Какъв ти срам!
Ако се срамуваха, или да се страхуваха от Бога нямаше да крадат
и да съсипят народа и държавата!
222
0
 
1
 
! Отговори
ядосан преди 5 години
Като ще гласувате пак за тия,защо протестирахте по улиците, бе...!
Защо изгоряха хората като факли, запитахте ли се?
Брей, че и срам нямате!
221
0
 
1
 
! Отговори
до 359 преди 5 години
Прекрасно ! Човек се учи от грешките си, стига да не е прекалено късно...
220
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм млад човек и припознавам партията на Борисов.
219
2
 
3
 
! Отговори
до 357 преди 5 години
до анонимен 357

Ти четири години на коя земя живя? Четири години не ти ли стигнаха да разбереш колко е зле положението и още колко по-зле става?! Нима не забеляза как за четири години станахме все по-бедни и по-бедни?!
Колко ти плащат на пост за да хвалиш предизборно великата партия герп? Не се хаби - ако ти не си в час, то другите хора виждат и усешат на гърба си предизборните обещания на доскорошния ни велик вожд,далновиден стратег,политик и 'откривател на обекти'...знаем кой.
218
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За четири години ГЕРБ доказаха, че могат да работят много, да постигат резултати - тях ги виждаме всеки ден. Запазиха икономиката стабилна, започнаха да работят за увеличаване доходите на хората чрез създаване на благоприятна среда за инвестици. Да направиха и грешки, но не бяха от тези, които ги прикриват, а ги признаваха и реагираха адекватно на ситуацията.