Похитителите се държали добре с Лара, давали й да рисува и гледа ТВ

Те казали на детето, че е скрито на сигурно място
Обновена: 23 апр 2013 14:58 | 23 апр 2013 09:51,
117
Похитителите се държали добре с Лара, давали й да рисува и гледа ТВ
Лара прекара 47 дни в плен, след като бе отвлечена пред дома си. Снимка: БулФото

Похитителите на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо – Лара, са имали стратегия да я накарат да се чувства комфортно. Това разказа пред bTV разследващият журналист от „24 часа” Блага Георгиева, която е направила няколко интервюта с майката Моника Добринова и е поддържала връзка с нея, докато детето беше държано в плен 47 дни.

Дъщерята на Брендо беше отвлечена пред дома й в столичния квартал "Бояна" рано сутринта на 5 март и беше освободена едва в неделя около 22 часа. Момиченцето няма физически наранявания, с него обаче работи психолог. 

С Лара е контактувал мъж с покрито лице, който се държал добре с нея и й носил блокчета за рисуване, например. Похитителите са обяснили на момичето, че не е отвлечено, а е скрито на сигурно място заради опасения за сигурността й, свързани с баща й. „Историята е звучала достоверно за 10-годишно дете,” коментира Блага Георгиева.

Още при планирането на отвличането похитителите са знаели, че Лара ще прекара при тях дълго време. Тъй като става дума за дете, ако психическото и физическото му състояние се влоши, нямало да могат да я държат повече от 10 дни в плен.

Лара е държана в стая с прозорци и е можела да гледа по телевизията каквото пожелае с изключение на новинарски емисии.

Разследващият журналист изрази категорично мнение, че отвличането на Лара Банева е с цел откуп и няма нищо общо с баща й Евелин Банев – Брендо, подсъдим в Италия по дело за трафик на кокаин.

Похищението на Лара в началото на март съвпадна с ключово явяване на Брендо пред съда и се появиха спекулации, че отвличането има за цел да го накара да мълчи. „Става дума за класическия случай с искане на откуп,” убедена е Блага Георгиева, базирайки се на информацията, с която разполага.

Журналистът обясни, че най-вероятно отвличането на Лара Банева е дело на нова група, която няма нищо общо с „Наглите”. Твърдението си Георгиева аргументира с детайли около самото отвличане и начина на водене на преговори, които се различавали съществено от подхода на „Наглите”.

Поисканият откуп от 10 млн. лв. е най-големият от всички случаи досега. В интервю за „24 часа” в края на март Моника Добринова обяснила, че сметките и имуществото на нейно име и на името на бившия й съпруг Евелин Банев са запорирани заради заведени досъдебни производства.

Още по темата
„Вероятно майката на Лара беше получила указания от МВР какво да каже и какво да спести, но думите й бяха насочени предимно към похитителите,” разказа Блага Георгиева, според която интервюто е спомогнало в крайна сметка да бъдат платени около 500 хил. евро.

Основният начин на комуникация между похитителите на Лара и Моника Добринова е бил със SMS-и. Няколко от тях са подадени от района на „Бояна” и столичния бул. „България”.

Майката два пъти получила видеозапис на дъщеря си – единият път с актуален брой на „24 часа”, вторият - кратко клипче от няколко секунди, в което детето казва, че иска да се прибере вкъщи и бута камерата.

Спроед Блага Георгиева друга особеност на отвличането на Лара е и освобождаването на детето – в близост до РПУ, а не в покрайнините на София, както при други отвличания.

Когато се завърнало при семейството си, първите думи на момиченцето били: „Мамо, обичам те!”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия па открили топлата вода, много ясно , че са хора работели или работещи в МВР. Бай Иван няма да е.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли хората се съмняват,че това са служители на МВР.Пък оставили детето и пред сградата на МВР.Какви добри хора,да ти е кеф да те отвлекат.Май все пак искат да затворят устата на Брендо,а искането на подкуп е за замазване на очите и отклоняване на вниманието в друга посока.Какво ли знае този човек???
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те били добри чичковци....добри милиционери, грижещи се за детето на този много добър човек Брендо!
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mafiata po silna ot darjavata ,zashtoto q ypravliavat tochno te.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано това да не е самоотвличане,ако е така,Брендо заслужава да бъде бит с бич и да му вземат родителските права.
86
1
 
1
 
! Отговори
JoeLeTaxi преди 10 години
elisaveta.do,вече 3-пъти бъркаш ОТКУП с ПОДКУП...Туркинче ли си,душо блага...или работиш в МВР...лошо нема,просто ми стана интересно,тая теория за Бойко и властта...хм
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хъъъм, това отвличане си е не вред отвсякъде. Определено не е за пари. А дали сплашване от някоя партия, групировка или...Може би няма отвличане, просто нестандартен начин да изведат детето далеч от Бг, на сигурно и спокойно място, но провалил се.
84
3
 
7
 
! Отговори
БДЖ преди 10 години
Явно преди да привърши работното време, автомобила е оставил момиченцето до районното и после е свърнал и "светкавично" се е скрил/паркирал на паркинга на същото, защото е трябвало да бъде там според пътния лист.
83
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Е добре де Брендо няма да пропее до изборите но все пак ще пропее!
82
1
 
22
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Ами пристига колата, спира до районото управление, пуска момичето и си заминава по живо по здраво! Ама как нито една камера не го засне това возило и регистрациония му номер? Минали през центъра на София като на парад и никой не можа да индентифицира колата? Поне от кумова срама да бяха публикували снимка с обява ако някой знае нещо за тази кола да се обади... Мафиотска държава!
81
1
 
17
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Днес е явно подконтролно издание! Само преди 5 минути имаше статия на бивш командос обясняващ как похитителите явно са имали политически чадър и вече изчезна въпросната статия! Както и преди месец излезе съобщение че намерили бомба до пътечката в Банкя по която правел корсчета бате Бойко.. ама явно беше зле скалъпен ПР и някой реши да го махне и така изчезна "горещата новина"... То бива цензура ама пък чак толкова! Медузи ***!
80
2
 
2
 
! Отговори
me do 25 преди 10 години
Man on fire with Denzel Washington- и името на филма си сгрешил и превода
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DOBRE CHE DETETO E NAMERENO, NO AKO TAIA MUTRESA IMA MALKO SAVEST SHTE SE OTKAJE OT LUXOZNIA SI ZAMAK V POLZA NA KOKAINOVITE JERTVI.
78
5
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 10 години
Лошо ще патиш!
77
60
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ако бях поне бих и пръснал малкото дупенце
76
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дете, или не, Брендо и семейството му са отговорни за смъртта на хиляди деца и мъката на десетки хиляди семейства. Затова не ги жаля, още повече, това отвличане напомня уж атентата срещу Доган, а всички знаем кои, и защо, предизборно правят атентати, отвличания, стрелби и създават компромати и лъжи.
75
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеизвестно нарко семейство си живее необезпокоявано и комфортно в България.Продава си бащата наркотиците и си гледа бизнеса.Майката се радва, че е хванала някой "богаташ" и "мъж с пари" и се радват на живота.Отвличат дъщерята. Тя не е виновна, разбира се- дете е. Но има един такъв въпрос:Трябва ли цяла България да слуша излиянията на майката, бащата и т.н.?В един момент излиза, че тези хора се възмущават, че се занимават спокойно с незаконна дейност, а държавата не се грижи за сигурността.
74
14
 
3
 
! Отговори
elisaveta.do преди 10 години
Да ме прощавате, че говоря за народа, трябва да употребя политическия бестселър матр'яла, за да ме разберете.
73
12
 
4
 
! Отговори
elisaveta.do преди 10 години
Доста сериозно ме коментирате, има какво да ви дразни очевидно "Надежда".... има, има, май конците с които шиете историята на това отвличане са твърде избелели. Но спокойно можете да спите поне до изборите, народа наиста е *** и затова се разбирате с него, тоест той ви разбира напълно и правилно, според както на вас ви харесва, нали така уважаеми? :)))
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Alo ,mediite, vestnzii i televizii , ne vi lie sram..stiga ste ni zasipvali s *** za edno dete na bogati paraziti...i to na fona na samoubiistva ot bednost i otchajanie !!!!!Vsjaka godina ima izcheznali ili otvlecheni okolo 6 000 balgarski deza i mladeji, i nikoi ne gi tarsi !!Sramota e da ni natrapvate tova semeistvo ,zasramete se !!