Днес е Велика Събота

Православните християни очакват пристигането на Благодатния огън от Йерусалим
Обновена: 4 май 2013 10:42 | 4 май 2013 10:15, Веселина Йорданова
146
Днес е Велика Събота
Патриарх Неофит. Снимка: БулФото-архив

Днес е Велика Събота, последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден Църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в ада.

Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева света литургия. Вечерта около 23.00 ч. Българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм "Св. Александър Невски", където ще оглави богослужението за Възкресение Христово - Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Преди това около 20.30 ч., пред Светия синод на БПЦ свещеници от София ще посрещнат Благодатния огън. В София огънят ще пристигне от Пловдив, където ще бъде донесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай. Само православният Йерусалимски патриарх е носител на възможността да получава чудодейния огън след молитва на Велика Събота. Митрополит Николай ще пътува с частен самолет. Разноските поемат православни християни от Пловдивска епархия. Очаква се Митрополит Николай да донесе Свещения Благодатен огън около 19.00 часа, след което той ще бъде получен от представители на епархиите на Българската православна църква.

Според народните вярвания на Велика Събота домакините, които не са успели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, правят това сега. Месят се козунаци, обреден хляб, кукли - обредни хлебчета с червено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца, които идват на гости, носят се на кръстник и роднини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Велика Събота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
JANA преди 10 години
***XRISTOS VOSKRESE****BADETE JIVI I SDRAVI I SE OBI4AITE TOVA E NAI VAJNO A DRYGOTO E RABOTA NA BOGA***MNOGO SKORO TOI NAISTINA SHE DOIDE''''
72
1
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
До IQ146ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ!Бог напред, ний след него!
71
0
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 10 години
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Да даде Бог и България да воскресе от руините, да погледне напред и да повярва в силите си и щастливото си БЪДЕЩЕ! С НАМИ БОГ!
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдъне, жалко .... мръсно! а ти хапна ли си пак свинско днес? жалко че прадядовците ни са били толерантни и не са ви изклали до крак и не са ви изгонили от нашите земи. Но моят толеранс към вас приключи! Какво правиш в България бе ? като не ти харесва да живееш сред християни отивай в Саудитска Арабия, но там през такива като теб неверници минават с валяк, защото ти не си и вярващ! Още в Турция ви смачкват фасона защото знаят че не сте никакви и ви заплюват.И с право!
69
1
 
2
 
! Отговори
Айдънчо преди 10 години
До Айдън Искам да ми отговориш на кого аджеба вярваш? Имаш ли вяра някаква или си безверник? Ние в България не се противопоставяме на Боговете на нациите,обичаме Боговете на всички нации и Аллах обичаме-той проповядва същите тези идеали каквито ги пише и в Библията-във Корана е същото,да не се краде,да не се прелюбодейства,да не се убива,да не се мразим-да се ОБИЧАМЕ,защото живеем заедно! Имало го е-пак ще сме щастливи заедно! Защо искаш да се мразим? Имаме еднакви маниери! Кухня!
68
2
 
1
 
! Отговори
Христос преди 10 години
До Айдън И теб Господ те обича,както те обича и АЛЛАХ,ако си ЧОВЕК и ГОСПОД и АЛЛАХ ще те обичат! Даже и други богове може да те обикнат-Азиатски или Европейски никакво значение! Само да си повярваш-и да обикнеш себе си! И всички БОГОВЕ на света ще те харесат и ще те обикнат завинаги!
67
2
 
3
 
! Отговори
ХОРИЦА преди 10 години
Моля ви не хулете Бог,той не ви е виновен за невежието,за простите емоцийки които съхранявате във малките си сърчица и политиката-толкова *** с която се занимавате временно за някоя и друга стотинчица! Един ден като порастнете и погледнете света от високо място,да не се срамувате от сегашните си тесногръди възгледи! Опомнете се! Мечтайте,летете-гледайте света от Визша позиция,не от към жалки и временни партии! КОСМОСА е огромен,партийките са елементарни частички! Запомнете тези неща!
66
1
 
2
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
С малки изключения, всеки е от религията на майка си,така че религиозните спорове приличат на дискусия в детската градина-коя майка е по-добра.Весели празници!
65
0
 
2
 
! Отговори
Ат преди 10 години
Къде е онзи варненския владика с лимузината той трябваше да прави реклама за великата събота.
64
3
 
1
 
! Отговори
Ем преди 10 години
По добре да вярваш в дядо коледа.
63
14
 
8
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Християнството не е донесло нищо добро за човечеството. Някои разправят че светът отивал към забвението и затъвал в грехове. Ще им се! Сега сме в най-цветущият и благодатен период от съществуването на планетата. За първи път можем да лекуваме нелечими болести,хигиената и стандартът на живот са на ниво. И това не благодарение на господ,а на учените и атеистите,които са се борили за новото. Повечето религиозни са лицемери. Лицемерната набожност винаги е властвала в църквата,още преди тартюф.
62
1
 
2
 
! Отговори
Пича преди 10 години
fen, явно светия огън е на разсрочен график.
61
0
 
5
 
! Отговори
fen преди 10 години
Един *** въпрос.За нас християните светия огън слезе, да питам католиците бяха като дата преди нас за тях също ли слезе.
60
8
 
3
 
! Отговори
Къде беше Господ ? преди 10 години
Къде беше Господ Бог, когато се появи престъпния режим на пожарникаря? Защо не ни опази от него?
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
весели празници
58
2
 
15
 
! Отговори
силвия преди 10 години
Да ни е жив и здрав Патриарха, да сме живи здрави ние и нашите фамилии, и всеки един от нас когато се обърне след поредния ден да не се срамува от делата си. Догодина пак да посрещаме с радост Воскресение Христово!
57
3
 
4
 
! Отговори
Пича преди 10 години
Да си имаме уважението, Марио - Буда чак такива простотии не е ръсил.Това им е проблемът на християните - прекалено ексклузивни са. За тях или си изцяло само и единствено християнин, или си грешник. То и евреите и мюсюлманите са на тоя хал, и затова никой не ги диша като култура - не знаеш кога ще скочат насила да те вкарват в правия път.Будистите и като цяло източните религии по-лесно се мешат и комбинират, защото не изискват еднолична принадлежност. Там няма "аз съм бог и бог съм само аз".
56
4
 
5
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до 101Не, не ща вечен живот,ще ми бъде скучно,аз земния едва ще изтрая,камо ли вечен.
55
5
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до 99Същото е казал и Мохамадд и Буда и Кришна. На кой да вярвам? На всички или на никой?
54
2
 
14
 
! Отговори
batevale преди 10 години
И тука само злобари... Весели празници , българи !