Сценарият за след изборите: Много баби, хилаво дете

"Файненшъл таймс" и Асошиейтед прес за очакванията от вота в България
Обновена: 10 май 2013 19:43 | 10 май 2013 19:43, Елка Василева
82
Сценарият за след изборите: Много баби, хилаво дете
Снимка: архив, Булфото

Българска поговорка гласи: "Много баби, хилаво дете". Точно това може да се случи след изборите за български парламент на 12 май, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Много партии участват в изборите и тези, които влязат в парламента, най-вероятно ще поспорят кой да се грижи за "хилавата" българска икономика, пише изданието.

Вестникът припомня, че вотът беше насрочен два месеца по-рано от очакваното, след като правителството на ГЕРБ подаде оставка след улични протести срещу високите сметки за ток, бедността, корупцията и авторитарността.

Допитванията дават лека преднина на ГЕРБ пред социалистите, но също толкова важен е въпросът кои от по-малките партии ще успеят да преминат 4-процентната бариера, за да влязат в парламента и каква роля ще изиграят те в съставянето на коалиционно правителство.

Повече от половината от електората обаче все още не е решил за кого ще гласува или пък е решил да не гласува нито за БСП, нито за ГЕРБ, посочва изданието.

След като бъдат преброени гласовете, се очаква период на пазарлъци и е възможно зад волана отново да седне ГЕРБ, което може да не се хареса особено на българите, които излязоха да протестират по улиците, пише "Файненшъл таймс".

Но в политиката на Балканите винаги може да се очаква неочакваното или дори очевидно невъзможното, допълва вестникът и припомня, че от падането на комунизма нито едно правителство не е било преизбирано в България. А тези избори се отличават от предишните и поради липсата на фигура на спасител, в която на предния вот се превъплъти Борисов.

Но който и да спечели изборите, той ще се озове пред неизбежната задача да съживи икономиката на най-бедната страна в ЕС и, което е по-важно за много българи, да върне доверието към политическата система.

Малцина в България очакват нещата да се подобрят след вота, който вероятно ще бъде спечелен от дискредитираната десноцентристка партия на подалия оставка премиер Бойко Борисов, тъй като избирателите не виждат по-добра алтернатива, пише в кореспонденция от София агенция Асошиейтед прес.

В страната расте разочарованието от все по-голямото разминаване между някогашните еуфорични надежди, свързани с членството в Европейския съюз, и днешната отрезвяваща действителност. Мнозинството от хората са безразлични към изборите, чиято агитационна кампания беше помрачена от скандал с незаконно подслушване, и се очаква избирателната активност в неделя да бъде под 50 процента.

Шест години след влизането си в ЕС България с население от 7,3 милиона души остава най-бедната държава в общността. За мнозина европейската мечта означава заминаване на Запад с еднопосочен билет. От падането на комунизма през 1989 г. почти 1,5 милиона българи, главно млади и добре образовани хора, са се преселили в по-богати страни на ЕС, пише Асошиейтед прес.

Много българи се чувстват смазани от ниските заплати и безмилостната инфлация. Те се усещат предадени, след като не виждат изпълнени обещанията, че присъединяването към ЕС ще направи живота им по-добър. Сега повече от 22 процента от населението живее под прага на бедността.

По последни социологически данни партията ГЕРБ на Борисов вероятно ще спечели първо място на изборите, но без да събере достатъчно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Като втора политическа сила се очертават социалистите, които според допитванията изостават с малка разлика зад ГЕРБ. Очаква се в парламента да влязат още пет партии, което може да направи трудно съставянето на стабилно правителство, се посочва в кореспонденцията на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
До Рисърч преди 10 години
хаха :D ей много се вкарваш във филма, Русия винаги е имала монополитически интереси към България, това с промиването на мозъците няма да стане! По време на комунизма за решаване на даден проблем, влизат хора с различно мнение и излизат с едно мнение( естествено което казано от "Партията") Вземали са на хората и последното което са имали. Ако ти си връзкар и имаш чичовци и батковци, никога няма да разбереш и за това поддържаш Анти Българските партии, ти си поредният предател на България!!!!!!
57
1
 
0
 
! Отговори
The MAN преди 10 години
Изберете по-малкото зло на този предстоящ вот !!!!!!!!!!!!!!!!!!
56
1
 
1
 
! Отговори
ima jivot-v 4ujbina преди 10 години
До баба ягаdA si vzeme6 4ukalata i da zamine6 za 4ujbina,da si jiveej6 jivota,za utre da si kupi6 edna votka i da gleda6 seira v bg kakto 6te napraq as/
55
0
 
0
 
! Отговори
баба яга преди 10 години
До Анонимен 52 имате право така е , но поважно е какво трябва да направим
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей вестника - ДНЕСБГ, днес е ден за размисъл, що за провакативна статия публикувате. Май за вас законите не важат. Трябва да ви халосат една яка глоба. Естествено е след такава статия да има ЗА и Против. Светнете се маъничко. За какво ви е онова в главата.
53
0
 
0
 
! Отговори
:)до 52 преди 10 години
така си е...то не стига това, но децата и бабите им ходим да гледаме...:(
52
1
 
6
 
! Отговори
Nikolaevic преди 10 години
До Анонимен NIKOGDA NYAMA DA VI PODADE RAKA VIE VECE STE PREDADENI OT RUSIA !!!
51
3
 
5
 
! Отговори
аба да кажа преди 10 години
Всеки подаден глас за която и да е партия ощетява данъкоплатците със 50лв, които партията получава като субсидия от държавния бюджет! Това е истината, а вие сами си преценете дали е редно, дали трябва да продължавате да давате гласът си за някой който да ви граби най нагло, и да ви залъгва със обещания!?Записан ли си че си гласувал без значение със каква бюлетина си ощетил бюджета с 50лв! По малко гласове по малко субсидии за партиите!Това е положението! На тях им е за парите, а нас после...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добре написана статия - съвсем точно описва ситуацията. Само и да ни кажеха какво да правим...
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ ПАК ЩЕ НИ ПОДАДЕ РЪКА
48
0
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
При тази вътрешнополитическа ситуация ще последват поредица от избори.Тежко за реанимираната ни икономика, светлина в тунела се не види.
47
3
 
24
 
! Отговори
do 66 преди 10 години
Пълен *** си ! Много е прав човека, Русия сега е бъкана със свободни капитали и свободни пазари, а у еврейския съюз с техните глупави квоти и критерии сме в пълна изолация, само Русия може да купува *** ни ... и то благодарение на стара слава! Не виждаш ли че евреите прибраха всички пари, на запад няма грам свободен капитал, те у собствените си държави не искат да инвестират, на нас ще дават ... само Русия и въобще на изток ни е спасението!
46
1
 
8
 
! Отговори
До62 преди 10 години
До Анонимен Като им откъснем мафиотските пипала-само така ще бъдем Българи отново,даже и главите им да скъсаме? Ама те са като Тумор-колкото по-вече режеш,по големи стават! Как да ги махнем? Дай лекарство или отрова? Само ПРОКЛЯТИЕ?
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 52Браточка, докато обвиняваме другите и не си оправим ***, няма да стане.
44
3
 
25
 
! Отговори
До 52 преди 10 години
До Анонимен Много си прав-КРАДАТ ни Европейците,даже ни окрадоха до сушка.Закриха ни всички мощности-атомни,индустриални,икономически,здравеопазващи,образователни,земеделски,животновъдни! Превърнаха образованите ни хора в техен обслужващ персонал-висшисти станаха чистачи или гледачи на техни пенсионери! А някога се гордеехме като КОСМИЧЕСКА нация,поне наша песен лети в Космоса,благодарение на Валя Балканска!
43
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Какво богатство на мнения, но нито дума за евреите? За тези дето ни владеят, провеждат геноцида и са ни довели до това састояние. Всичките партии са тяхни, без АТАКА, затова пък раята послушно я игнорира. Избори никъде по света евреите не провеждат защото гласовете те броят. Те убиват всичко живо, но в плановете им ние сме пред всички - защо, отделна и голяма тема, за умрял народ безразлична.
42
7
 
5
 
! Отговори
56 преди 10 години
спри питиетата че почна да дрънкаш глупости.
41
12
 
24
 
! Отговори
Рисърч преди 10 години
Като минем към Русия,всичко ще се оправи! И доматите ще ни купуват и краставиците ни! Няма да садим картофи по волята на Вожда-Мафиотски! И летищата ни ще са пълни и курортите,като махнем визите за братски славянски народи! Селата ще се напълнят със позитивни хора,ще има животновъдство,ще има селски туризъм! Няма да смогнем даже на едната Москва,да не говорим за Пекин???? А като тръгне газа за Европата,само от таксите пенсионерите ни ще почиват на най екзотични места по света!
40
0
 
1
 
! Отговори
prabolgarin преди 10 години
Tezi dvete agencii zashto ne vzemat da si hodjat.Ne im li stana jasno 4e Bulgaria shte prosperira.Vsichki já pliujat,no mnogo hora ni obichat,zatova dragi mi agencii,otivajte i......znaete po natatyka
39
0
 
1
 
! Отговори
2т2ъ преди 10 години
ят