Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий

Константин-Кирил Философ създава глаголицата през 862 или 863 година
11 май 2013 09:26, Петя Славова
51
Православната църква почита Светите братя Кирил и Методий
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на 9-и век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Пирин преди 10 години
Големи глупости има в тази статия ! Т.нар. "старобългарски език" в 9 век е бил тюркски, а общия славянски е с македонска основа и нямат нищо общо помежду си. Българите са променили езика си, като са приели от вън ( Византия ) чужд език - македонския. Глаголицата е всичко друго, но не и българска азбука - нито е написана от българи, нито за българи, нито в България, въобще нищо общо няма с България. Разни комплексатори искат да си присвоят тази чужда история, но фактите са срещу тях.
40
6
 
3
 
! Отговори
До не-електоралния преди 10 години
Сигурно са ти неприятни светите братя, защото са ходили да отклоняват хазарите от Талмуда? - Споко, сега вие, даже не се наричате хазари и сте навсякъде.
39
2
 
3
 
! Отговори
продължение.... преди 10 години
... и концептуалния апарат на новописмения език, благодарение на което е станало възможно още през 10 век на него да се създадат и научни произведения (като "Шестоднев" на Йоан Екзарх), в които се предават върховите постижения на тогавашната наука в областта на физиката, астрономията и т.н. (за които още няма обособени науки, но знание в техните области съществува). Полуграмотността е много по-страшна от невежеството!
38
1
 
4
 
! Отговори
Л.И. преди 10 години
Моля, не пишете по въпроси, които не разбирате. Като са създали глаголицата, св. Кирил и св. Методий са установили първо каква е фонемната система на славянобългарския език. След това, върху тази система, е оформена и кирилицата. Създаването на азбука върху УСТАНОВЕНА фонемна система е доста лесно. Но самото УСТАНОВЯВАНЕ на фонемната система е изключително трудно. В Америка има цял клон на науката който се занимава с това и се нарича "фонемика". А св. Кирил и св. Методий са изградили и концептуа
37
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 10 години
Честване на празник на създателите на славянската писменост е едно политическо недоразумение. Византийски проект, за влияние върху огромното славянско (тракийско, скитско население) реализиран, от Кирил сравнително успешно, в предвид идеята на възложителя, за сложна в графично отношение писменост. Почти не наложило се, и заменено с доста по прагматично писмо, подобно на това което ползваме в момента. Е празни приказки и раздувки, за великото им дело не липсват в предвид вярната политическа
36
1
 
6
 
! Отговори
Л. И. преди 10 години
Така е, като се използва само Уикипедия. Глаголицата е създадена от св.св. Кирил и Методий през 855 г., както е известно в науката. Интернет не само образова, но и сее невежество, ако се използва неумело. Един журналист трябва да прави справки в сериозни издания. Има цяла Кирило-Методиева енциклопедия. Или поне Енциклопедия България - издания, минали през редактори. Журналистите трябва да имат известна обща култура. Специално тази дада се учи в училище и децана м прогимназията я знаят.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата"И прабългарите са имали азбука.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Химн на България би трябвало да бъде песента на Панайот Пипков, по текст на Стоян Михайловски!Само че глобалистите няма да позволят да имаме химн, който да повдига народния дух и патриотизъм!Нали вървим към глобализъм - трябва да не мислим националистично, а глобалистично!...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимния от чужбина: Напишете в google "kirilizator" или "forum abv bg" и ще намерите кирилизатор. В него написвате текста на латиница и натискате "преведи". Само "й" не функционира.
32
1
 
1
 
! Отговори
до Склеротик преди 10 години
Мисля, че беше еврейската. Ей, добре че сме от старото поколение та поназнайваме по нещо.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбирачи много,знаещи малко,но всички Вие говорите и пишете на тоз език.Бъдете малко по-смирени към делата светски на двамата братя КИРИЛ и МЕТОДИ,и уважете този свят ден в тяхно име!
30
1
 
7
 
! Отговори
склеротик преди 10 години
На годинки съм вече и забравям,но това което помня е че според ХРИСТИЯНСКИЯ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ в Източната и Западната Римски Империи съществували само ТРИ СВЕЩЕННИ АЗБУКИ!Гръцка,Латинска и третата наистина не я помня!Именно срещу това са провели мъченическа борба Светите братя Кирил и Методии и тази им заслуга е много по-голяма и с много по-голямо значение от глаголицата която днес никои не използва!Написаната от техните ученици АЗБУКА СТАВА ЛЕГИТИМНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОРБАТА НА СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОД
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на всички християни почитащи празника и на всички народи използващи кирилица
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е била и целта на Източната Римска империя, обаче княз Борис им врътка страшен номер , като приема учениците на тия от паметника.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно, че е взаймстване и доразвита, не е паднала от космоса. Я по сериозно, че се излагате с тия теории на конспирацията. Преди това всичко се е пишело на гръцки и латински, глаголицата и по късно кирилицата всъщност ни запазват като уникална култура. Другият вариант беше да се гърцизираме напълно, освен религията, ако бяхме взели и азбуката щяхме да сме пътници като народ.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен РАЗКРИТА Е ДРЕВНА ТРАКИЙСКА БИБЛИЯ БЕСИКА
25
4
 
3
 
! Отговори
нещастници преди 10 години
такива били ги лъгали ,откакто свят светува е така един измисля нещо после хиляди други го доразвиват ......... и какво от тва че сме само дистибутори колко милиона сега я използват А ? То и през 83 е имало телефон с тъч ама колко хора го знаят тва
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво излиза сега, че са ни лъгали цял живот ...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 12 Гърците идват на Балканския полуостров от Африка .Има много доказателства,но тази тема е много дълга за разнищване
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Погледнете РАЗКРИТА Е БУХАРСКАТА БИБЛИЯ БЕШОИ от Д-р Стефан Гайт