Жена в мозъчна смърт дава шанс за живот на четирима

Близките й решили да дарят органите й
18 май 2013 16:40,
23
Жена в мозъчна смърт дава шанс за живот на четирима
Снимка: архив, Булфото

Нова донорска ситуация - трета за тази година, дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации, съобщиха от здравното министерство. 

 
Донор е  44-годишна жена, приета по спешност в болница "Пирогов", която въпреки усилията на лекарите е изпаднала вчера в мозъчна смърт.
 
След съгласие на нейните близки  екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека. Направени са изследвания и е преценено, че и четирите органа са годни за трансплантация. 
 
До този момент вече са извършени две трансплантации - на черен дроб и на сърце. Органите са присадени на реципиенти след направени изследвания и комплексна оценка на състоянието им. 
 
Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в болница "Св. Екатерина". Реципиентът е 58-годишен пациент. Чернодробната трансплантация е извършена в болница "Лозенец". Реципиент е  42-годишен пациент. Досегашните данни от следоперативния период сочат, че двете трансплантации са преминали без усложнения. 
 
Пациентите са в реанимация и възстановяването им протича нормално. 
 
В Александровска болница предстои да бъдат трансплантирани двата бъбрека. Експертна комисия е определила шестима потенциални реципиенти, на които е необходимо да бъдат направени имунологични и други изследвания за съвместимост. 
 
След получаване на резултатите и преценка на състоянието им, на двама от тях ще бъдат извършени бъбречни трансплантации. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: донорска ситуация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Petifuri преди 10 години
Iskam da pitam samo koi Vi e kazal 4e lekarq vzima komisiona?I alkoholnata ciroza ne vliza vuv spisaka na chakashti!No ...Bulgarina e i lekar i politik i fudbolen sudiq...e tukmu poradi tova horata 6te zagivat a mogat da budat spaseni tolkova zhivoti!Dano nikoi ot Vas znae6tite ne popadne vuv spisaka na 4aka6ti!
22
1
 
5
 
! Отговори
Съмнение за свърт преди 10 години
Последните проучвания сочат, че Мозъчната смърт не е края на жизнения цикъл и човек в мозъчна смърт може да бъде възкресен дори 5 часа след Мозъчната смърт. Вероятно изследването в тази посока ще повиши спасяването на такива хора в по-дълъг период от началото на Мозъчната смърт. Въпросът, който вече се повдига, дали е правилно да се отнема Човешкия живот веднага в изпадането в Мозъчна смърт, след като другите органи все още функционират.
21
0
 
2
 
! Отговори
ДО „АПОСТОЛ“ преди 10 години
Защо да не ставаме дарители. Готов съм да даря единият си бъбрек, все пак имам два и единият ще ми остане.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АловТи нормален ли си бе човек?Да не смяташ че си вечен?Писанията ти навсякъде са като на ***,
19
1
 
18
 
! Отговори
Добрина ! преди 10 години
Бог да прости жената ! И огромно уважение към близките ѝ !
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво. Това трябва да стане нещо нормално, а не новина.
17
3
 
20
 
! Отговори
sss преди 10 години
Нека почива в мир ! Адмирации за близките, а към всички хейтъри...шапки долу !!!
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жената се казва Надежда Герова. Обичаме те, Наде!
15
52
 
6
 
! Отговори
Алов преди 10 години
То близките на тая са ги дали за да носят по малко килограми и карантия на погребението ,но все пак по добре черният и дроб да даде живот на някой алкохолик с цироза за да може да си продължи с начинанието, а то иначе всичко ще се вмирише.
14
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Brawo na blkizkite:) Principno poglednato powecheto jeni s v systoianie na mozachna smyrt permanentno.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До AlienziaИ какво се случи накрая? Отказахте ли? И ако да не би близкия ви да е сред вас? А после не се ли замислихте, че можеше да спасите 4 човека? Притискали са ви защото има срокове!!! Аман от *** и конспиратори като пишещите отдолу. Много сте зле! Молете се да не ви се наложи да чакате за трансплантация! Аз самия чаках 5 години на диализа и слава Богу чудото се случи и дано бъдат благословени тези хора, които не са се повлияли на коментарите на *** *** по форумите!
12
16
 
3
 
! Отговори
asd преди 10 години
само дето не разбрах защо е трансплантирано на 58 годишен , има и по млади , критерият възраст трябва да се взима под внимание .
11
4
 
6
 
! Отговори
Alienzia преди 10 години
Да, много благородно, от страна на близките ѝ...стига да не са били подложени на натиск от лекарите, както бе в нашия случай. И не, това не става само в България..между нашите лекари, все още се намират ЧОВЕЦИ. Не ви желая подобно нещастие да ви сполети във..Франция! Единственото им по-добро е апаратурата. Лекарите им са скапани неспециалисти и ***!
10
10
 
9
 
! Отговори
хуманно е но.. преди 10 години
До Анонимен 9Да де,обаче кой гарантира,че умишлено някои лекари не правят нищо за да не се стигне до мозъчна смърт.Ако човека отговаря донорски на рецепиентите,дали от алчност за пари не го правят белите престилки?Както като се обадиш на 112 и като чуят възраст над 60 и си бъркат за визитката на погребалната агенция.А сега с тези електронни картони всеки заможен може да търси донор.Бута някой лев на някой доктор и може и да катастрофира някой без да иска уж случайно и някой да чака орган.
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 5 ама хал хабер си няма за какво говори. Дано да нямаш шофьорска книжка (защото за да вземеш, трябва да се явиш на курс долекарска помощ в БЧК и там ти обясняват!!!). Има огромна разлика между кома и мозъчна смърт. Комата е безсъзнание, което може да трае с години, при другия случай си МЪРТЪВ, не може по никакъв начин да се поддържа изкуствено дейността на мозъка!
8
45
 
15
 
! Отговори
Апостол преди 10 години
роднини се съгласяват да дарят НЕЩО, което НЕ ИМ ПРИНАДЛЕЖИ! Лекарят си получава комисиона, един беден човек си отива.Не го правете.
7
34
 
20
 
! Отговори
Апостол преди 10 години
Не ставайте дарители! Ако се стигне до там, не го пожелавам на никого, близките ви ще решават - предупредете ги изрично ДА НЕ ДАРЯВАТ нещо, с което не разполагат!Десетки са случаите на лекари, които знаят, че някой ТЪРСИ ОРГАН и е готов да плати голяма сума за него. Как действа схемата? Лекарят твърди, че пострадалият не може да бъде спасен - описва в черни краски мъченията му, разходите по поддържането му жив, безмислието на това пострадалият да се поддържа изкуствено. Тъпите, но благородни
6
11
 
8
 
! Отговори
Апостол преди 10 години
До АнонименАбсолютно си прав.
5
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност има ли дефиниция за тази мозъчна смърт? Богатите стоят с години в състояние на такава, а бедните ги облъчват по телевизията че са престъпници, ако не подпишат за органите си предварително. Едва ли е толкова просто да се отпише даден човек и да му се даде посмъртен медал за "гражданска доблест"...
4
1
 
33
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Браво, почивай в мир