Димът в кръчмите у нас бил като пастата за италианците

Ресторантьори искат от БСП облекчаване на режима за пушене
Обновена: 27 май 2013 15:04 | 27 май 2013 15:04, Мария Папазова
369
Димът в кръчмите у нас бил като пастата за италианците
Благой Рагин на протест срещу пълната забрана за тютюнопушене в края на 2012 г. Снимка: Булфото, архив

Номинираният за премиер Пламен Орешарски категорично се е обявил за либерализация за тютюнопушенето на обществените места. Това стана ясно днес от думите на депутата от "Коалиция за България" Спас Панчев.

За компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи, се обявиха днес от “Коалиция за България“ при срещата си с БАХРА /Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/, на която дискутираха предложенията за промяна на наредбата за тютюнопушене на обществени места. И депутатите, и представителите на асоциацията обаче се обявиха за строг контрол за пушенето.

Едва 3-4 процента от пушачите са се отказали от навика след въвеждането на пълната забрана, посочи Спас Панчев. По негови думи в едва 5 страни в ЕС има пълна забрана за тютюнопушене. Според Панчев обаче забраната е довела до отлив на клиенти от голяма част от заведенията.

Ние нямаме нужда от популистки мерки, а от работещи закони, обясни още той. Панчев обясни, че ще чака ресторантьорите да дадат своите предложения, да бъдат качени на сайта на НС и после да се направи широка дискусия, която да роди едно работещо законодателство.

БСП се обявиха за либерализация на забраната още преди изборите. В събота номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски също се обяви за компромис в нормативната база, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Днес Спас Панчев обясни, че в момента законът се спазва избирателно. По негови думи има заведения, които са се договорили с контролните органи.

По думите на Панчев левицата обмисля либерализацията не защото са пушачи или непушачи, а в знак на солидарност към ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на бизнеса се обединиха около няколко тези, като основната сред тях беше, че забраната е пагубна за бизнеса им. Този закон работи срещу бизнеса, обясниха те. Ресторантьорите бяха категорични, че забраната е довела до съкращаване на работни места, фалити на заведения. Те обясниха още, че на практика този закон не се спазва и е подпомогнал бюрокрацията и “рекета“.

Представителите на хотелиерите и ресторантоьрите в Пловдив бяха още по-крайни, като заплашиха, че ако няма либерализация, те отново ще излязат на улицата.

Това беше първата зима, в която ние се сблъскахме с този закон. Резултатите бяха потресаващи, обясни Атанас Димитров от БАХРА. По негови думи забраната е довела до закриване на огромен брой работни места.

Представителите на асоциацията във Велико Търново обявиха, че бизнесът страда от този закон. Елате да видите празни заведение, оплакаха се те.

Иван Михалев, също представител на асоциацията, обясни, че зимата е била изключително тежка за отрасъла.
Там, където се продава храна, да има зали за непушачи и всеки един ресторантьор да определи колко да е голяма тази зала, а там, където не се продава храна – собствениците да избират дали да се пуши или не, предложи Михалев.

Кърджали е малък град, трудно се оцелява. Всички тия забрани са пръчка в колелото, обясниха от БАХРА-Кърджали.

Искам да попитам защо държавата субсидира производството на тютюн, а вменява на собствениците някакви полицейски задължения, заяви Емил Коларов.

Коларов изказа остри критики към организации като “България без дим“, като ги нарече сектанти. Коларов обаче не назова директно организацията, намекна кое е името й.

Българинът е такъв – иска да излезе, да изпие едно питие и да изпуши една цигара. Това е все едно да забраниш на италианците да ядат паста, заяви Константин Диков.

600-700 млн. лева сме назад, обяви Благой Рагин, председател на БАХРА. По негови думи законът трябва да се либерализира.

Хората не виждат важността на този въпрос, заяви Мартин Захариев от гражданската квота на БСП. По негови думи има стотици хиляди нарушения на закона и това показва проблемите на обществото със спазването на правилата.

Аз съм категорично за промяна на закона в посока помощ за бизнеса, заяви Захариев. Със сигурност трябва да се върне тютюнопушенето в нощните заведения. Със сигурност трябва да върнем стария закон, подчерта той. По думите на Мартин Захариев обаче трябва да има строг контрол и да се следи да не се пуши на детски площадки, около учебни заведения и т.н.

Аз с удоволствие ще ви поканя на по цигара, за да обсъдим промените, които ще внесем в закона, завърши Захариев.

Панчев пък обясни, че законът е създал и сив сектор, по който така или иначе сме първенци в Европа. Депутатът обясни, че се е създала нелоялна конкуренция, защото част от заведенията са решили да не спазват забраната.


369
Още по темата: БСПтютюнопушенезакон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
2
 
2
 
! Отговори
това съм Аз преди 7 години
Къде са фалиралите кръчми заради пушене и къде са празните заведения че нещо не мога да се сетя? Пък съм пообиколил България. Хората НЯМАТ ПАРИ!!!
По ме притеснява факта, че ни пускат кокал за който да се караме щото темата е такава. А докато се караме за кокала ФАС некои ще изпапат пържолите. Колко *** може да бъде един народ? Ето това тестват.
304
2
 
0
 
! Отговори
това съм Аз преди 7 години
анонимен 333 освен че ти се павка и че си таковаш майката докато си излизал малко след Никополските села нищо друго не каза, МОЛЯ не ни агитирай нас хората дето можем да мислим, тези неща НЕ ни харесват. И знаем защо! Тебе просто ти се пуши и ти се такова...а защо *** си е личен избор. Просто не я таковай пред хората ако се чувстваш дискриминиран обаче пак ние ще те търпиме. Щото ние можем и да сме толерантни, а ти толко си можеш!
303
0
 
0
 
! Отговори
Do anonimen 333 преди 7 години
Ti da ne se raztrepera v abstinencia ?
302
4
 
13
 
! Отговори
Petar, NY преди 7 години
Ако се разрешат цигарите в заведенията няма да стъпя в България. За непушач, миризмата на цигари е подобна на лай-а. Казвам го като човек, който е пушил към година и е осъзнал какво си причиняваме с цигарите. Всяка цигара убива и пушенето е признак на слаба воля.
301
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости тоя лъже не искам дрехите ми да миришат на ла!на заради вас наркомани дано ви направят цигарите 50 лева кутия тогава ще ви се смея много :Д
300
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ami shto ne liberalizirame I upotrebata na heroina na obshtestveni mesta ?!?
299
0
 
5
 
! Отговори
:)))))))) преди 7 години
До Пулев
Твоята логика е още по желязна. Ще отида да празнувам в друга държава само защото там се пуши в заведенията ... Направо нямам думи
298
1
 
9
 
! Отговори
Antoine преди 7 години
Лешникарски! Да върнеш и аналоговата! И Мелодия на годината!
297
11
 
4
 
! Отговори
Пулев преди 7 години
В 99% от страните в които има забрана за тютюнопушене зимата температурите не падат под 10 градуса.. Казвате пушенето не било проблема на празните заведения а това че хората нямат пари.. А защо тогава откакто влезе забраната по празниците се повиши ръста на тези които празнуват в Сърбия където СЕ пуши? Значи хората имат пари да ходят извън БГ а нямат пари да ходят по БГ заведения така ли? Да ви имам логиката честно...
296
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още не са тръгнали и вече дават заявка, че ще трябва да ги гоним с тояги. Ориенталски ***, ей!!!
295
8
 
10
 
! Отговори
Владо преди 7 години
До Безработен сервитьор

Ти като си станал сервитьор не си ли очаквал предварително, че няма да имаш пари през целия си живот? Сервитьор не е професия. По-скоро е мързел да учиш :) Ако беше станал програмист, адвокат, финансист, нямаше да си безработен.
294
7
 
20
 
! Отговори
? преди 7 години
Никъде из Европа не се пуши в ресторантите.За САЩ да не говорим.Заведенията се пълнят.Никой не протестира.Само българският *** не може да спазва правила.За туй сме на тоя хал.
293
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се има в предвид че фесовете са актуални ще си пушиме където си искаме.
292
4
 
24
 
! Отговори
lol преди 7 години
хората нямат пари затова не посещават често ресторанти,повечето заведения предлагат място(градина)където да се пуши и в кафето което работя аз е така и пушачите не са лишени от удобство докато правят любимия си навик.аз сам твърдо зад забраната защото не тя ме накара да откажа цигарите а голямите сметки за ток,парно и прочие...
291
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазарна икономика дами и господа хората нямат парички и за това не ви търсят ресторантьорските услуги. Предложете нещо ново и интересно за клиента за да почне да влиза в заведенията ВИ, примерно си намалете (някои от заведенията) надценките от по 300%
Вземете си плащайте всичките данъци редовно, осигурявайте нормални условия на труд на работниците си а чак след това вземете да се хващате за забраната за тютюнопушене която си е много добра. Хайде със здраве!
290
4
 
32
 
! Отговори
Един дедко преди 7 години
Подкрепям забраната! Тъкмо изкараха хубавите булки да пушат навън, та и такива като мен да си оплакнат очите и сега пак ли ще ги затварят по баровете? Аз по заведения не ходя, щото пенсията я няма никаква, как да ги видя тия нагласени хубавици иначе? То едното гледане ми остана...
289
9
 
20
 
! Отговори
Безработен сервитьор преди 7 години
Гладът убива по бързо от тютюна!
288
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много добе.вижд се,че бсп изпълнява лобистки поръчения.и то на мафиотите от хотелиерски бизнес.човешкият живот явно няма значение пред алчността на група олиргахически кръгове.само когато се разходите в онкологията ще разберете мъката в хората,които сами си подписват смъртната присъда.и то активно подпомогнати от държавните институции.браво.
287
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв закон какви 5 лева, та то и в момента в дискотеки и по барове се пуши. Това е ужасно, не стига че даваш луди пари за алкохол и вход, ами и се задръстваш с цигарен дим. В България има закони, но няма кой да ги спазва. В малките градове, пък да не говорим, че на никого не му пука от този закон...
286
21
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Удволствието да изпиеш едно хубаво питие с квалитетна цигарка в компанията на секси мацка , в някое уютно сепаренце на готино заведение е несравнимо ! Който иска чист въздух да да запрашва да катери Мусала,а не да ръси кое е правилно и морално и кое не е ! Айде ,аман от гробокопачи на малкия бизнес !!!!!