Димът в кръчмите у нас бил като пастата за италианците

Ресторантьори искат от БСП облекчаване на режима за пушене
Обновена: 27 май 2013 15:04 | 27 май 2013 15:04,
369
Димът в кръчмите у нас бил като пастата за италианците
Благой Рагин на протест срещу пълната забрана за тютюнопушене в края на 2012 г. Снимка: Булфото, архив

Номинираният за премиер Пламен Орешарски категорично се е обявил за либерализация за тютюнопушенето на обществените места. Това стана ясно днес от думите на депутата от "Коалиция за България" Спас Панчев.

За компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи, се обявиха днес от “Коалиция за България“ при срещата си с БАХРА /Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/, на която дискутираха предложенията за промяна на наредбата за тютюнопушене на обществени места. И депутатите, и представителите на асоциацията обаче се обявиха за строг контрол за пушенето.

Едва 3-4 процента от пушачите са се отказали от навика след въвеждането на пълната забрана, посочи Спас Панчев. По негови думи в едва 5 страни в ЕС има пълна забрана за тютюнопушене. Според Панчев обаче забраната е довела до отлив на клиенти от голяма част от заведенията.

Ние нямаме нужда от популистки мерки, а от работещи закони, обясни още той. Панчев обясни, че ще чака ресторантьорите да дадат своите предложения, да бъдат качени на сайта на НС и после да се направи широка дискусия, която да роди едно работещо законодателство.

БСП се обявиха за либерализация на забраната още преди изборите. В събота номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски също се обяви за компромис в нормативната база, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Днес Спас Панчев обясни, че в момента законът се спазва избирателно. По негови думи има заведения, които са се договорили с контролните органи.

По думите на Панчев левицата обмисля либерализацията не защото са пушачи или непушачи, а в знак на солидарност към ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на бизнеса се обединиха около няколко тези, като основната сред тях беше, че забраната е пагубна за бизнеса им. Този закон работи срещу бизнеса, обясниха те. Ресторантьорите бяха категорични, че забраната е довела до съкращаване на работни места, фалити на заведения. Те обясниха още, че на практика този закон не се спазва и е подпомогнал бюрокрацията и “рекета“.

Представителите на хотелиерите и ресторантоьрите в Пловдив бяха още по-крайни, като заплашиха, че ако няма либерализация, те отново ще излязат на улицата.

Това беше първата зима, в която ние се сблъскахме с този закон. Резултатите бяха потресаващи, обясни Атанас Димитров от БАХРА. По негови думи забраната е довела до закриване на огромен брой работни места.

Представителите на асоциацията във Велико Търново обявиха, че бизнесът страда от този закон. Елате да видите празни заведение, оплакаха се те.

Иван Михалев, също представител на асоциацията, обясни, че зимата е била изключително тежка за отрасъла.
Там, където се продава храна, да има зали за непушачи и всеки един ресторантьор да определи колко да е голяма тази зала, а там, където не се продава храна – собствениците да избират дали да се пуши или не, предложи Михалев.

Кърджали е малък град, трудно се оцелява. Всички тия забрани са пръчка в колелото, обясниха от БАХРА-Кърджали.

Искам да попитам защо държавата субсидира производството на тютюн, а вменява на собствениците някакви полицейски задължения, заяви Емил Коларов.

Коларов изказа остри критики към организации като “България без дим“, като ги нарече сектанти. Коларов обаче не назова директно организацията, намекна кое е името й.

Българинът е такъв – иска да излезе, да изпие едно питие и да изпуши една цигара. Това е все едно да забраниш на италианците да ядат паста, заяви Константин Диков.

600-700 млн. лева сме назад, обяви Благой Рагин, председател на БАХРА. По негови думи законът трябва да се либерализира.

Хората не виждат важността на този въпрос, заяви Мартин Захариев от гражданската квота на БСП. По негови думи има стотици хиляди нарушения на закона и това показва проблемите на обществото със спазването на правилата.

Аз съм категорично за промяна на закона в посока помощ за бизнеса, заяви Захариев. Със сигурност трябва да се върне тютюнопушенето в нощните заведения. Със сигурност трябва да върнем стария закон, подчерта той. По думите на Мартин Захариев обаче трябва да има строг контрол и да се следи да не се пуши на детски площадки, около учебни заведения и т.н.

Аз с удоволствие ще ви поканя на по цигара, за да обсъдим промените, които ще внесем в закона, завърши Захариев.

Панчев пък обясни, че законът е създал и сив сектор, по който така или иначе сме първенци в Европа. Депутатът обясни, че се е създала нелоялна конкуренция, защото част от заведенията са решили да не спазват забраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още по темата: БСПтютюнопушенезакон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
3
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До до ПатиланецМай искаш да ме таковаш у пъпа? Може - като се умориш, ще ми седнеш на...)
284
6
 
10
 
! Отговори
пушач преди 10 години
ТЕ ТОВА Е ПРОБЛЕМА , В ТУРСКИЯ КЕНЕФФФФФ , ЗАКОНИТЕ СА ЗА ВРЕМЕННО ПОЛЗВАНЕ И ПО ПОРЪЧКА!
283
10
 
14
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До Анонимен 308Айде си имаме уважението. И аз съм тутунджия, но съм твърдо ЗАД действащия в момента закон.
282
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако нямаше проблем за заведенията, едва ли собствениците им щяха да пищят така вече цяла година! Заведенията са полупразни, факт! И губят доста, със сигурност. А стаите за пушене във фабрики и учреждения? Кой ще сметне загубите на работно време при ходенето навън през час? Около мен има министерства, банки, съд и тротоарите са пълни целодневно с пафкащи девойки и тетки. Преди пушеха по околните кафенета, които сега са унили и празни. Непушачите явно не пият кафета и не ходят в ресторанти.
281
5
 
24
 
! Отговори
Анархолиберали преди 10 години
Нещо добро беше сътворено за хората , а сега пак ще смърдя на *** като се прибера .Прекалено бързо ги намразих тия нови управляващи...а мислех да им дам време...
280
6
 
21
 
! Отговори
IJU преди 10 години
Започва се с тъпотиите!1. Разрешава се пушенето2. Въвежда се изселване (вместо да работи съда)3. Национализация.4. Излизане от ЕС5. Отвързване на лева от еврото и заплатата става 1000 лева = 100 евро!
279
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кучета бесни....Ех, кучета бесни тютюнджии!... Ех, гадове нечестиви и гнусни!... Пак ще овонявате свободно и спокойно обществените места и ще пълните дробовете и мозъците на хората с КАТРАНИ И С НАРКОТИКА НИКОТИН!...Гадове проклети!
278
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кръчмите не са празни заради забраната за пушене. Празни са, защото джоба на клиентите им е празен!Очевидно пак ще се събираме на протести пред парламента. Скоро.
277
6
 
28
 
! Отговори
Leo преди 10 години
Комунистите, както винаги, са наопаки на цивилизования свят :(:(:(
276
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам как така наречените "ресторантьори" имат наглостта да се оплакват, при положение че спазват законите само когато им изнася - укриват данъци, не спазват хигиена, продават храна със съмнителен произход и какво ли още не.И същите хора, веднага вдигат шум до небето, ако държавата поне веднъж направи нещо ПРАВИЛНО.Не знам кои са тези толкова много заведения които "са фалирали", но лично аз не виждам някакъв драстичен спад в заведенията из градовете.И пак са си пълни с хора - и денем и нощем
275
4
 
18
 
! Отговори
lokster преди 10 години
"Ние нямаме нужда от популистки мерки, а от работещи закони, обясни още той."---ИМЕННО затова не трябва да отменят тоталната забрана за пушене на обществени места!Към момента, забраната макар и нарушавана на някои места, на други се спазва.А при въвеждане на един по-"либерализиран" режим, това ще означава че отново ще се пуши АБСОЛЮТНО НАВСЯКЪДЕ, без никакъв контрол.Именно преди забраната режима беше либерален. Резултата - "сектора за непушачи" бяха просто няколко маси без пепелник...
274
8
 
22
 
! Отговори
Логика преди 10 години
В България не само непушачите, но и голяма част от пушачите са за това, в заведенията да НЕ СЕ пуши. Само търговците на цигари не мирясват и работят активно да се отмени забраната. Това е истината, господа (другари). Май сега лъсва и другата истина - кой всъщност подкрепя контрабндния тютюн...
273
3
 
24
 
! Отговори
kalinka malinka преди 10 години
Пълен ужас !!!!! Сега ще вървим назад,тези които не излизат от кръчмите дали се пуши или не пак са там,празни са защото джобовете са празни.Ужасена съм от правителство на БСП и всичко което се случва в момента. Вече сме ги видели какво могат, да грабят още повече
272
7
 
22
 
! Отговори
Овн преди 10 години
Пълна глупост! Кой пуши в 21 век. Хора???? нормални ли сте с тези. Еволюцията и времето имат само една посока - напред.
271
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..пагубна за бизнесане е забраната за пушене, там където хора се хранят, а качеството на услугата. Вижте само какво сервират за яка цена първо ви трябва лупа, да видите, какво има в чинията, и второ, трябва да сте поне на три водки, за да не усетите гадния вкус. Не споменавам името на заведение в центъра, което дори използва рекламен сайт Г..,какъв сач от джолан - няколко люспи ни тръсна за 20 лева. Срам! И каква каша с цвят на повръщано ни сервира за ризото ресторант на Дондуков.Никога вече там.
270
3
 
19
 
! Отговори
Shop преди 10 години
И в Русия не се пуши по заведенията.
269
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заведенията са празни,защото и джобовете ни са празни!Вижте САЩ-имат закони от преди 200 години и се спазват,а ние през месец-два и промени!Всеки,който се докопа до властта ,започва да се мисли за велик!Не мислят как да повишат доходите на хората ,а ми се занимават с глупости.
268
4
 
10
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
youtube/watch?v=qL-r7lycUisВижте го как торляви Орешарски и тогава си вадете изводите защо се маха закона. Не защото далират заведенията (това твърдение е пълен АБСУРД), ами защото ТОЙ не мое си ПАФКА.
267
2
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Който гроб копае нали знаеш!
266
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо почваш, Орешарски. Да оневиняваш пушенето, което е престъпление срещу хората, които не пушат, а и срещу самите пушачи, е простотия, мрак и за съжаление съучастие в престъплението ОТРОВИТЕЛСТВО. Един министър председател защитава ПОРОКА НА НЕВЕЖИ ХОРА, УНИЩОЖАВАЩИ ЗДРАВЕТО НА НОРМАЛНИТЕ И СВОЯ ЖИВОТ? Браво, комунисти! Разрушавате това, което Бойко Борисов успя да извоюва срещу глупостта и наглостта на пушачите, вместо да ги окултурявате.