"Помисли, яж, спести"

Това е мотото на международния ден за опазване на околната среда
5 юни 2013 07:38, Петя Славова
11
"Помисли, яж, спести"
Снимка: Булфото

Днес се чества Международният ден за опазване на околната среда, който е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването му започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основнитесредства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие, съобщава БТА.

Тази година международният ден се отбелязва под мотото "Помисли, яж, спести". Кампанията е насочена към намаляване на хранителните отпадъци, предотвратяване на хранителните загуби и намаляване на "хранителния отпечатък" на всеки. Според организацията на ООН по прехрана и земеделие всяка година се изхвърлят 1,3 милиарда тона храна. Това се равнява на количество, произведено в цяла Субсахарска Африка.

В същото време един на всеки седем души в света си ляга гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всекидневно от глад. Този огромен дисбаланс в начина на живот и произтичащите опустошителни последици върху околната среда, определя и тазгодишната тема на Международния ден. Целта е да бъдем по-добре запознати как изборът ни на храна въздейства върху околната среда и ни дава възможност да вземаме информирани решения.

Докато планетата ни се бори да ни предостави достатъчно ресурси, за да поддържа живота на 7 млрд. души (които ще достигнат 9 млрд. през 2050 г.), от ООН изчисляват, че една трета от световното производство на храни или се изхвърля, или се губи. Хранителните отпадъци "източват" огромно количество природни ресурси и стават причинител за отрицателно въздействие върху околната среда.

През 2013 г. кампанията разчита на действията на всеки от нас, които започват още в домовете. Ако храната се пилее, това означава, че всички ресурси и суровините, използвани в производството й, също се загубват. Например, за да се произведе 1 литър мляко, са нужни 1 000 литра вода. Около 16 000 литра отиват за храната на една крава, за да бъде направен един хамбургер. В резултат на това емисиите на парниковите газове откравите сами по себе си и от цялата верига на предлагането на храни се отделят напълно напразно, когато изхвърляме храната, отбелязват от МОСВ.

Световното производство на храни заема 25 на сто от общата обитаема земя на планетата и на него дължим консумацията на 70 на сто от прясната вода, 80 на сто от обезлесяването и 30 на сто от емисиите на парниковите газове. Според специалистите това е най-големият причинител на загуба на биологично разнообразие и промени в земеползването.

Затова природозащитниците съветват да вземаме информирани решения, което означава умишлено да избираме храни, които имат по-малко въздействие върху околната среда. Такива например са биохраните, чиито производствен процес не включва употребата на химикали. Когато избираме храни от местни производители, също помагаме за намаляването на емисиите, тъй като продуктите не са прелетели половината свят, за да достигнатдо нашата маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
бургер преди 10 години
до "маса"-табаце за фидоска ще стана на фотьол, даже ще си сложа нова дамаска... таквоз чудо рядко ти се насажда на главата...
7
1
 
5
 
! Отговори
гюбрето преди 10 години
помисли убий сърна, мечка, заек, фазан и ги ЯЖспести пари, и *** стани
6
1
 
5
 
! Отговори
полудевам полечка преди 10 години
Страшно мото сте измислили ЯЖ дали ще го ям или ще се изхвърли пак няма да има за гладуващите *** такивазабравили сте да сложите едно "сери" на края и щеше да вие супер всичко.Уникални стеопази околната среда като ядеш, супер как не се бях сетил по раноСигурно идеята е колкото повече ядеш толкова повече тор ще пройзведеш и за подпомагаш растенията.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За нашата родна действителност със 50% безработица (тъй като повечето не се регистрират в бюрата по труда понеже е безмислено) дивиза звучи така:Помисли, неяж, спести...
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тая какичка мога да й подам нещо за хапване :)
3
1
 
9
 
! Отговори
джънк преди 10 години
"През 2013 г. кампанията разчита на действията на всеки от нас, които започват още в домовете."...само дето 85% от храната която се изхвърля е от хипермаркетите, фастфуудовете и ресторантите.......
2
1
 
10
 
! Отговори
маса преди 10 години
До бургерми ако ти седни фидосова ?
1
2
 
11
 
! Отговори
бургер преди 10 години
искам да съм стол ...