Докато разпускаме, да не се опушваме!

Протест пред парламента против пушенето на закрито
Обновена: 8 юни 2013 14:03 | 8 юни 2013 14:01,
158
Докато разпускаме, да не се опушваме!
Снимка: БТА

Предимно млади хора и семейства с малки деца протестираха пред парламента срещу обмисляната отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Стотици хора с плакати, балони и стикери със задраскана цигара изпълниха пространството от едната страна на паметника на Царя Освободител.

Организатор на протеста е Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим.

Докато разпускаме, да не се опушваме!
Снимка: Булфото

Присъстващите носеха плакати "Докато разпускаме, не искаме да се опушваме", "Печалбите за сметка на здравето са сигурни утрешни загуби", "Водете ни напред, а не назад", "За кратко си помислихме, че сме в Европа".

Да подкрепят протеста бяха дошли музикантът Кирил Маричков, журналистът Иво Инджев, тромпетистът Венци Благоев.

Повече няма да водим дебат, дискусията се проведе и свърши, законодателният орган въведе забрана, която се прилага повече от година, отбеляза Методи Байкушев от Гражданска инициатива "България без дим".

По думите му тази забрана е изключително постижение на българското общество, в резултат пушачите са станали по-толерантни, ресторантьорите разчитат на по-добро обслужване, а не на задимени помещения, и туризмът за тази една година бележи изключителен ръст. Протестиращите отчетоха и понижаване на броя на пушачите, пише БТА. 

Още по темата

Йордан Дичев, собственик на столично заведение, в което никога не се е пушело, посочи, че единственият пряк засегнат от забраната е тютюневата индустрия. Той отбеляза, че законът е приет от същото това мнозинство, което сега се опитва да го отмени и призова депутатите да помислят и за работещите в заведенията, които нямат избор.

Това е вторият протест срещу отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места. Първият се състоя на 31 май - Световния ден без тютюнопушене и отново беше организиран от Гражданска инициатива "България без дим".

Вече над 64 хиляди души са се подписали в гражданската петиция в интернет срещу връщането на пушенето в заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
надето преди 10 години
вече се пуши във всички заведения на ресторантьорите им падна пердето и вече не им пука нито от глобите нито от доносниците на Гешанова.след като ни дискриминираха повече от една година най после дойде и нашия ред върнахме си гражданските права с принуда.когато предлагахме да се разделят заведенията бездимните се правеха на интересни как не могат да разберат че със забрани нищо не се постига.тази "сложна" материя не е за техните умове.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак закъсняхте господа и дами бездимни ние сме един ход преди вас.всяка седмица се открива по един частен клуб или бар и те ще се увеличават защото са хита на времето.даже и аз имам бар въпреки че не се занимавам с ресторантьорство. направих за да не ви доставя удоволствието да ме гледате как мръзна като бездомно куче на улицата капиши?.не е далече времето когато за вас заведения няма да има.началото е сложено останалото е въпрос на време.къси в са ръцете да проверявате нашите барове те по смисъла на закона не са заведения.можете само да се нервите когато ги гледате. оказахме се по умни от вас
126
0
 
0
 
! Отговори
х преди 10 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ РАЗРЕШИ ПУШЕНЕТО В ПЛЕНАРНА ЗАЛА, КАКТО И ОБОСОБЯВАНЕТО НА ДВА СЕКТОРА ЗА ДЕПУТАТИ ПУШАЧИ И НЕПУШАЧИ ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПОСЕЩАЕМОСТТА В ПАРЛАМЕНТА. :)
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България си е България...когато тука е имало канализация в Германия са се целели с ножчета. Аз си имам пари и съм достатъчно цивилизован а комплексираните провициалити трябв да идат в Европа да бачкат кто прислуга няколко години и почват да ми обяснявт как било там...ми то сега насякъде искат да легализират и гей-браковете в тия "цивилизовани държави", дай да направиме и партия на педофилите, а? *** все се мерят все копират, все се гъзят на някой. Между другото пуша от любимите си цигари.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и нещо ми писна ГЕРБ да карат рейсове с *** и селяни и да правят с Яне "протест" след протест, съставляващ 50-100 които са наизустили някакви лозунги. Демократично е да има зала и за пушачи и за непушачи откъде на къде само едните ще имат права? "ама децата не знам си какво" а ти що не си заведеш детето някъде д поиграе а го мъкнеш в кафето да тича и да кряска около масите докато ти седиш и си говориш???
123
0
 
2
 
! Отговори
do 137 преди 10 години
не коментирай неща от които не разбираш! България не е толкова интересна че да разчита както сега на туризъм. България е аграрна държава и за да е добре икономически трябва да се съвземе родното производство и земеделие, на туризъм да сме били разчитали хахаха *** скрий се бе искам само да погледнеш колко хора идват и колко печели България от "безкрайно интересните неща" които може да предложи н един чужденец. Тук идват отайките на Европа на пиянски туризъм това е
122
0
 
6
 
! Отговори
Бивш преди 10 години
Всичко у нас се политизира излишно. Ето една индикация - появи се и щурецът с конска опашка. Липсва ми Сугарев! Забраняват пушенето на обществени места в Русия. "Ах, колко недемократично! Ах, този Путин!". Забраняват даже електронните цигари във Франция (те също емитират никотин). "Да, в белите страни как мислят за хората!". Има компромисни решения, не ми се преразказва много от писаното по-долу.Пушил съм 40 години, все едно съм изгорил един Jaguar JX(?). Не пуша вече, но съм за правото на избор
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 138цивилизованост е да има уважение към законите и правилата, да има развитие и стремеж към по добро. а тези дето стрелят, проститутките и.т.н. ги има навсякъде за съжаление. и не всички българи в чужбина мият чинии !!! през последната година ходих на почивки в бг -лятна и зимна, точно защото стана по атрактивна дестинация след въвеждане на забраната. туризма е скритата златна мина за българия...дано го разберем всички. лошо е че някои искат да връщат развитието назад...
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"в цивилизованите страни'' айде стига ми се правехте на изтънчени моля ви се! В кои цивилизовани страни, госпожо "европейка" ?! В тая дето хората си чакат рейса и един *** почна да хвърля гранати и да стреля с калашник ли? или в оная дето проститутките и наркотиците са легални, а педофилите с партийно представени. Я си стой там, мий си чиниите и не се обаждай.
119
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силата на медиите 20хиляден протест могат да го омаловажат- "2хил.човека" тук 50 *** се бяха събрали, въртят се в кръг и викат "ние се въртиме в кръг"...знаете ли на кое може да ми се завъртите а? Значи може някой да си набие хероина пред вас ама аз няма да мога да пуша я бягйте бе взимайте си кресливите отрочета и изчезвайте кафенетата, дискотеките и кръчмите не са място за деца така или иначе. айде со здраве ревливи ***
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЕЛЕНЕ НЕ Е НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ,НО ОПРЕДЕЛЕННО Е ПРОБЛЕМ ЗА ТУРЦИЯ,АВСТРИЯ,ЧЕХИЯ,И АМЕРИКА РАЗБИРА СЕ !!!
117
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алкохола по бързо съсипва човека, да го забранят, колите много повече ни тровят, да ги забранят, стреса, безработицата, безпаричието всичко това трябва да се забрани за да живеем здравословно.
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме запушили отвсякъде.
115
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пушачкаискам да ти кажа че проблема е в манталитета ти. аз отдавна не съм в бг и мога да ти кажа че в цивилизованите държави пушенето в затворени пространства не се счита за нормално деиствие. все едно да изпускаш газове или да се уригваш.. това разбиране е за по интилигентни хора...радвам се че и в бг се виждат вече много такива. аки искаш държавата да прогресира,манталитета да се промени, нацията да се обедини...да има прогрес...замисли се малко. всичко добро за теб и за българия
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Мене Запетай Не ми Трябват ама явно Ти Си в Такова Състояние от Прекалените Линий дето Си Дърпал Явно са ти Повредили Сурватката Жестоко
113
3
 
2
 
! Отговори
redordead преди 10 години
пак изпускаш запетаи на ключови места...просто си неграмотен, съвети от неграмотни не взимам, както и от наркомани, какъвто си ти...
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че ме Поправи иначе Останах Недоразбран Аиде сега Взимай си Торбичката с Бронза и Отивай да ти се Избистри Положението че не си На Себе си!!!
111
1
 
6
 
! Отговори
redordead преди 10 години
ОТКЪДЕТО се пише слято, и се слага запетая пред думата...спри да пушиш и дай парите за курсове по български език...п.с. ТВОЙТЕ се пише ТВОИТЕ - без Й кратко...наистина си пълен ***...
110
8
 
6
 
! Отговори
redordead преди 10 години
аз съм за, ако се направят отделни зали и за хероинови наркоман в студа по градинките и да си....и те са хора, що да мръзнат по градинките и да мръзнат...в крайна сметка и те са хора - също толкова зависими, колкото никотиновите наркомани...
109
4
 
9
 
! Отговори
слона преди 10 години
Аз съм ,,ЗА'' - това да има разделение в заведенията за пушачи и непушачи, но това стриктно да се спазва. Според мен това е един добър вариант. И вече това правителство да спре да ни занимава с този маловажен проблем. Има къде, къде по-важни въпроси за решаване като например образованието, което под всякаква критика и все повече младежи са неграмотни. А може би това е целенасочена политика на властимащите?