Синодът прие оставката на митрополит Симеон

Причината е влошеното му здравословно състояние
2
Синодът прие оставката на митрополит Симеон
Снимка: Булфото, архив

Светият синод прие днес оставката на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон заради влошеното му здравословно състояние и невъзможността по тази причина да може да изпълнява митрополитските си задължения. Това съобщиха за БТА от Синодалната палата.

До избора на нов Западноевропейски митрополит през тази есен епархията на БПЦ в Берлин ще се управлява от Константийския епископ Антоний - досегашен викарий на Симеон.

Симеон поиска още преди няколко години, когато бе жив патриарх Максим, да се оттегли. Тогава патриархът изрично го помоли да остане на поста си, като не даде ход на оставката му.
 
Според устава си Българската православна църква определя пожизненост на митрополитския сан, но Светият синод може да разгледа и приеме оставка на титуляра на поста, ако прецени, че има основателни причини за подаването й.
 
Митрополит Симеон е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща, Унгария през 1986 г.
 
Симеон е един от членовете на висшия църковен клир, който е с досие от Държавна сигурност. За разлика от останалите клирици с принадлежност към ДС, Симеон е бил щатен неин служител и член на БКП, което се разбира от документите в архива на ДС, осветени от комисията по досиетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Симеон боледува много тежко, - има постоянни халюцинации, *** го бутат в огнено езеро, сметки и имоти са му конфискувани, оставен е на самоиздръжка и при тези условия е награден с безсмъртие. Моли българския народ да си намокри пръста и му накваси устата, което при сегашната цена на водата му е напълно достъпно.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Симеон е един от членовете на висшия църковен клир, който е с досие от Държавна сигурност. За разлика от останалите клирици с принадлежност към ДС, Симеон е бил щатен неин служител и член на БКП, което се разбира от документите в архива на ДС, осветени от комисията по досиетата."Изкарал си е царски(?) от 1986 г. до сега - и в цивилизования свят е живял, и двойна заплата е взимал!