Дунав мост 2 - история на повече от век

Официално откриват днес съоръжението при Видин-Калафат
14 юни 2013 07:12,
97
Дунав мост 2  - история на повече от век
Снимка: БТА

Мостът на река Дунав при Видин-Калафат ще бъде официално открит днес. Оказва се обаче, че съоръжението има повече от едновековна история.

В далечната 1909 година видинското гражданство приема на голям митинг резолюция с настояване за проектиране и строителството на Дунав мост над реката при Видин-Калафат. Петицията е изпратена чрез седемте депутати от Видинско до дотогавашния министър председател Александър Малинов и до Народното събрание, сочат документи, съхранявани и днес във Видинския държавен архив. С идеята още тогава - преди повече от 100 години, се съгласява и Румъния, но десетилетия наред инициативата си остава само мечта.

През 1992 г. южноафриканска фирма "Кослар" предлага инвестиции и строеж на съоръжението, дори представители на фирмата идват във Видин и се срещат с тогавашния първи демократично избран кмет Дени Каменов. Правителството обаче отказва предложението и започва да търси начин да финансира проекта с пари от ЕС. Следват дълги години дебати с Румъния за мястото на бъдещия втори мост над река Дунав. Обсъждат се няколко варианта, но изборът е мостът да е при Видин-Калафат.

Още по темата
В проектирането и изграждането на Дунав мост 2 участваха всички български правителства от 1992 година до днес. Проектът е част от трансевропейския транспортен коридор номер 4, който е основен компонент на Трансевропейската транспортна мрежа. Главната му цел е отварянето на транспортната мрежа на България и интегрирането й с европейските транспортни мрежи, както и повишаване качеството на транспортното обслужване и повишаване конкурентността на българската икономика.

Новата постоянна връзка по Коридор номер 4 ще бъде единственият нов мост над река Дунав по протежение на
430-километровата обща граница между България и Румъния. Съоръжението ще благоприятства нарастването на международния и регионалния трафик, както и търговията между Югоизточна и Централна Европа.

В навечерието на официалната церемония по откриването на Дунав мост 2 дойде новината за намерението да се строи и трети мост над река Дунав, който да свърже Силистра и румънския град Кълъраш, припомня БТА.
 

Дунав мост 2 в цифри

Дължината на целия Дунав мост 2 е 3 598 м, а над реката - 1 791 метра. В основите на моста и инфраструктурата са сложени 30 млн. кг желязо. Само на мостовото съоръжение има около 23 млн. кг желязо, основно при фугирането. Мостът има две пътни ленти за движение на автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея, едно аварийно платно. Дунав мост 2 ще даде възможност на над 100 000 превозни средства да прекосяват разстоянието Видин - Калафат.

Таксата за преминаване по моста е договорена в размер на 6 евро, колкото е и тази на моста Русе-Гюргево и ще се разпределя в зависимост от приноса на страните в изграждането на моста - 83 процента за българската страна и 17 на сто за румънската.

Дунав мост 2 ще се управлява от смесено българо-румънското дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД със седалище във Видин. Съвместната компания ще има отговорност за управлението, експлоатацията и поддръжката на комбинирания граничен мост над река Дунав при Видин, както и за събирането на таксите за преминаване от пътните превозни средства. Капиталът на дружеството е в размер на 300 000 лева, разпределен по равно между акционерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
14
 
! Отговори
До Коко (8) преди 10 години
Здрасти Коко, видяхме колко масови са масовите ви протести миналата неделя. Събрахте се стотина въшкави въшльовци. Вие не разбрахте ли, че правителството на Орешарски ще изкара 4-5 мандата ? Сега едва започва първият му мандат. Най добре е да се съберете на широките поляни край с. Хераково, там са картофите на доц. Борисов, копайте на воля, до като той храни прасетата със суроватка. Никой не ви бръсне за кюстендилски сини сливи Коко. Тая дето я мислите няма да стане !
12
5
 
9
 
! Отговори
Фен преди 10 години
Моля ви хора не отнемайте удоволствието на Бочко да присъства там и да открие съоръжението. На децата на България не бива да им се отказва, когато може да им се даде това което искат. Бъдете великодушни - той не е виновен.
11
11
 
12
 
! Отговори
Оня преди 10 години
До otneseniteНе знам какви са герберите, но знам, че остават ето такива съоръжения след себе си, като това на снимката. За сравнение след всяко социалистическо управление, червените *** остават разруха...И само да ти припомня, че точно при тройната коалиция финансирането на моста беше замръзено....
10
12
 
24
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Да е жив и здрав Бойко! Той вложи много за тези строежи, заслужава да пререже лентата. Хората са жестоки.
9
13
 
19
 
! Отговори
До пост. № 7 преди 10 години
Не си прав ! По времето на ГЕРБ бяха завършени обекти започнати от предни правителства. Заслуга изцяло на ГЕРБ е само отсечката Сливен-Петолъчката ( 17 км.) по АМ "Тракия". Всичко останало "направено" от ГЕРБ са празни приказки.Точно за този мост Будьо-Тиквата нищо не е направил, освен дето се е търкалял в района и е намигал на селските моми. Не само ти си ***, има и други като теб, които повярваха на Свинаря-полиглот, че уж той правел нещо.Надявам се хората като теб да остават все по малко.
8
12
 
9
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
Да бъдеш гербер не е лесно, *** си и пишеш често, а накрая баш герберат те предава
7
19
 
18
 
! Отговори
koko преди 10 години
На 16 Юни Неделя от 18:00 ще се проведе масов Национален граждански протест с искане за оставка на кабинета Орешарски и касиране на изборите. Повече информация ще намерите на сайта на протеста ostavkaoresharski и на Facebook събитието на протеста facebook/events/515265125212955/ Моля всеки да разпространи новината за протеста чрез покани, коментари по медии, блогове и т.н. Не очаквайте да чуете за протеста по масовите медии - телевизии и вестници, тъй като повечето са под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски. Силни сме когато сме много и единни!
6
29
 
28
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Добре, че беше ГЕРБ, че в тази държава да се построят мостове, магистрали, детски градини, зали и какво ли още не....а, не като тези крадливи ***
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брех брех........Изглежда писателя на тази новина си няма представа колко са 1791 метра! Пълна пародия!
4
5
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
На откриването на моста да бъдат...само граждани,строители,инженери,специалисти,не...политици;те нямат никакъв принос.
3
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изпратете хеликоптер за Него,Той трябва да е там и да срезва,да срезва,да срезва лентата по цялата дължина на моста!
2
9
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 10 години
Боби трябва да отреже лентата, дайте му тази възможност, вчера имаше рожден ден!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
2
 
43
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
Искам сутрин,като станем по една такава новина да има!Нека се гради в България!