Да приобщим ромите, за да намалим трафика на хора

Държавният департамент на САЩ ни даде препоръки
20 юни 2013 08:16, Петя Славова
60
Да приобщим ромите, за да намалим трафика на хора
Снимка: Булфото

България полага значителни усилия в борбата с трафика на хора, отбелязва Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад по въпроса.

В доклад е посочено, че през отчетния период българското правителство е предвидило увеличаване на финансирането за двата държавни приюта, където се настаняват жертви на трафик на хора. Местата се стопанисват от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет, пише БТА. В приютите са осигурени грижи за повече пострадали жени. Като положителен аспект в работата е оценено двойното увеличение на финансирането за кампании за превенция.  Инициативата включва редица публични събития и кампании, повишаващи информираността на обществото, както и са проведени обучения на трудови посредници, социални работници, журналисти и ромски специалисти, работещи за предотвратяване на трафика на хора.

Въпреки сериозните усилия, които България е положила в ограничаването на явлението "трафик на хора" и неговата превенция, тя остава в група Група 2 в Доклада на Държавния департамент на САЩ. Страната ни е там, заедно с  Швейцария, Гърция, Кипър, Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия,Естония, Португалия, Бразилия и Мексико.

Сред причините за това, е слабото повишаване на броя на получилите ефективни присъди трафиканти - 121 за 2012 г. спрямо 119 за 2011 г., недостатъчния капацитет на страната в грижата за жертвите на това престъпление и липсата на специализиран приют за мъже пострадали от трафик на хора. Въпреки че правителството работи усилено за приобщаване на ромските общности, работата с тази уязвима за трафик на хора група следва да се засили като цяло, призовава Държавният департамент на САЩ.

Сред препоръките към България в доклада са продължаване на усилията в областта на разследването, наказателното преследване и осъждането на държавни служители, замесени в трафик на хора, както и гарантиране, че осъдените служители ще получат ефективни присъди. Необходимо е страната ни да предприеме законодателни действия за забрана на наказателното преследване на жертвите на трафик за деяния, извършени като пряк резултат от тяхното трафикиране. Също така е нужно да се увеличи капацитета на съществуващите приюти за жени жертви на трафик и предоставяне на финансови компенсации, и правни консултации. Сред препоръките е и изграждане на приют за мъже жертви на трафик на хора, както и засилване на работата по превенция и противодействие на трафика на хора в ромските общности.

 Според Държавния департамент на САЩ български жени и деца стават жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в границите на страната, особено в курортите и градовете в близост до границата, както и в Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Македония, Холандия, Норвегия, Полша, Словакия, Испания, Швеция,Швейцария, Турция и Великобритания. Мъжете, жените и децата са трудово експлоатирани в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Холандия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция и Великобритания.

Случаите на трудова експлоатация са характерни основно в сферата на селското стопанство, строителството и ресторантьорството. Мъжете, жените и децата от ромски произход са особено уязвими по отношение на социалната маргинализация и представляват значителен дял от идентифицираните жертви на трафик. Някои български деца са принудени да просят и да извършват дребни кражби в рамките на България, както и в Гърция, Италия, Швеция и Великобритания. Българските жени и момичета с умствени увреждания все по-често стават жертви на сексуална експлоатация, предимно в Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Подкрепа за Гергана преди 10 години
Американците имат огромни проблеми на собствената си територия-вместо да си ги изчистят,тръгнали да търсят семки и бонбонки в други страни. Моля всички да напишат по едно гневно имейлче до Американското посолство,за да разберат,че не сме толкова *** и безпомощни,за колкото ни мислят! Стига са ни прецаквали! Не може да наречеш един ЧОВЕК -престъпник,само с една клетвена декларацийка от един ***-недоказан! Ако трябва ПРОТЕСТ пред посолството на КРАДЛИВАта уса!Ако беше техен гражданин??????
46
0
 
1
 
! Отговори
приобщавайте преди 10 години
неграмотните роми,хранете ги с 3 милиарда и 200 млн. помощи на година, а ние българите ще накараме високо образованите ни деца да напсуват България и да я напуснат.
45
0
 
5
 
! Отговори
nikolai преди 10 години
Когато американците приобщят индианците и *** тогва и *** ще се приобящ у нас! Ако толкова настояват,нека да си вземат имат излишна територия и то в южните щати1 Там ще ги смесят с испаскоговорещите и ще решат проблема!
44
0
 
1
 
! Отговори
integral преди 10 години
АЗ МИСЛЯ 4Е ПЪРВО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕОБОБЩЯТ СЛЕД ТОВА РОМИТЕ
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До brb КАЛАШНИК С ВОДНО ОХЛАЖДАНЕ ДРУГО НЯМА ДА ГИ ОПРАВИ ИНАЧЕ НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО НАЦИЯ И КАТО ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До гражданин БРАВО СИГУРНО ПРЕЗИДЕНТЪТ ГО Е СТРАХ НЯКОИ АГЕНТ ДА НЕ ИЗПИШЕ НЕГОВОТО ИМЕ В КЛЕТВЕНАТА СИ ДЕКЛАРАЦИЯ СЕГА РАЗБИРАМ ОНЕЗИ 500 ГОДИНИ ДО КАКВО СА ДОВЕЛИ
41
0
 
6
 
! Отговори
brb преди 10 години
Мдам можем да ги пиобщим към земята, само патрони да раздадът.
40
0
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
От американци съвети за права и свободи не искам!Утре в 8сутринта пред съдебната палата-щесе гледа в апелативния съд делотоза екстрадацията на Гергана!Наглеци американски и подмазвачи български!Президентът,многобългарин,отговорил на семейството,че много ги съжелява,но нищо не може да направи. Товали ни е държавата!?Къде са НС,Мин.съвет, съда и прокуратурата-става дума за съдбата на една "демократично"нарочена българка!Ще им повярвам,ако застанат зад нея!За какво ни е държава,ако не за защита!
39
0
 
13
 
! Отговори
АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Бати тъпотията.Те за рециклиране не стават тея НЕХРАНИМАЙКОВЦИ *** ти за приобщаване говориш.Взимайте ги може да има някой с дарба за NBA!!!!
38
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
Не можете интегрира туй, що НЕ САКА да се приобщи!
37
0
 
11
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
Приобщете ги, нали видяхте как ги приобщават германци, французи и англичани. Тези същества не могат да бъдат интегрирани, по простата причина, че те самите не искат. На сила можещ да вземеш, но не можеш да дадеш. Единственото решение е да се съберат със себеподобните си в Азия. Така всички страни ще са доволни - те ще намерят средата си, ние ще престанем да ги издържаме и вие ще престанете да се оплаквате, че ви точат социалните системи..
36
0
 
11
 
! Отговори
viki123 преди 10 години
Ние не може да приобщим 2 *** свестни политика, ше приобщаваме ромите. Има време докато влезем в Европа, скъпи американци. Сега сме някъде между СССР и Турция.
35
0
 
4
 
! Отговори
imigracia преди 10 години
predi se ot4itahme pred CCR sega Pred Amerika.Bravo be amöbi!
34
0
 
10
 
! Отговори
Воин преди 10 години
А не ! Вие си ги обичане вие си ги вземете и си ги приобщавайте.Ето и нещо във връзка с интегрирането shmoko.bg/index.php?mid=7&news=1904
33
0
 
19
 
! Отговори
хах преди 10 години
ром-те такова нещо има само като спиртна напитка ! другото са *** , турчеещи се *** дето не искат да ги видят в урция и им викат ***...всяка държава която дава акъли за интеграция да вземе по 100 000 берачи на тухли за срок от 10 години и да ги интегрира,ако успее да ни ги върне след 10 години :) гаранция давам че ще искат да ни ги върнат още след първия месец
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ви щем "съветите". Ако сте толкова загрижени за манг%вците, приберете ги някъде във вашите резервати и им се радвайте колкото си искате.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че ние проблем с трафика на хора нямаме, ако на вас ви е проблем - приобщавайте си ги вие.
30
0
 
19
 
! Отговори
БравоС преди 10 години
Коментарите радват! Най-после българите да сме единни поне по един въпрос /***/!
29
0
 
21
 
! Отговори
gradinar преди 10 години
как да облагородиш един плевел ?????
28
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Хамерикамското президентче много се е пекло на слънце. И него ли трябва да приобщаваме?