Днес махат Ботев, утре – "Под игото"

Янка Такева възмутена: Възпитанието не е шега
Обновена: 21 юни 2013 06:11 | 20 юни 2013 23:52,
243
Днес  махат  Ботев,  утре – "Под игото"
Снимка: Impact Press Group

Отпадането на творби на Христо Ботев от учебните програми по български език и литература е обезродяване на България. Това заяви пред  „Фокус” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в коментар на проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми.

Предвижда се романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души".

От програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.

По думите на Такева това са произведения, които носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколение.

Според председателя на СБУ министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да направи обстоен преглед на учебните планове.

Още по темата
 „Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, каза Янка Такева.

Такева подчерта, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите.

По думите й независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура. Тя посочи още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Янка Такеваучебници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
24
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Както каза някой вчера "Ми я най-добре дайте да учат нещо на Орхан Памук и Ришат Нури!", а може би това ни чака а?
171
1
 
7
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Анонименне не я губим бавно-губим я много бързо
170
1
 
3
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Анонименне не я губим бавно-губим я много бързо
169
2
 
9
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До толерантАз си мислих,че съм прочела всякакви глупости но ти чупиш тъпометъра!Значи щом историята ни не звучи като приказка значи няма нужда да я знаем....боже боже защо не може глупаците да прибереш и от тях да ни оттървеш
168
1
 
4
 
! Отговори
Коста преди 10 години
Браво 189-много точно казано!
167
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин? Още навремето Паисйй е прозрял тази гадна черта на народа ни да сервилничи и угодничи на чужди народи. Едво ли ще ме изненада факта, ако махнат и "Под игото". Нали трябва да угодим на турците и ДПС. И угаждайки на един режим, който иска да ислямизира Европа, ние бавно губим своята национална индентичност и самосъзнание.
166
3
 
2
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Честно казано, за "Тютюн" съм съгласна. "Осъдени души" е по-добър. Но творбите на Ботев са в основата на Българсото възрождение. Абсурдно е да ги подменят с някакви лигни...
165
2
 
12
 
! Отговори
До толерантния преди 10 години
Това не значи, че трябва да се отрича българската история. В нея има и е имало насилие, както във всяка една друга култура и е грешно да се възпитават децата в един илюзорен свят, който не съществува. Една държава няма бъдеще, ако няма изградено назионално самосъзнание, което се съставя от училищна възраст. Така, че си затваряй устата като си нямаш понятие от образование и българска идентичност.
164
3
 
12
 
! Отговори
Б2 преди 10 години
Не мога да повярвам, че това се случва, какво им е на творбите? Замяна на Ботев с тъпичкото "Колко си хубава, ах колко си хубава" (нищо лично), ами да слагат романтичните поеми тогава и да спираме да бъдем българи, за да не нараним турското самосъзнание на ДПС почитателите. "Тютюн" е една от най-великите творби, комплексна, изящна, силна, шедьовър. Все пак напомням, че сега изучават кратката версия (без соц добавките). Не искам децата ми да са българи без Ботев и "Тютюн"...
163
1
 
23
 
! Отговори
Боян преди 10 години
Както е тръгнало и турски ще стане задължителен за изучаване в българия А ?*** МРЪСНИ !!! как може да махнат Ботев ..ТОва не е държава ...
162
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мишкии няма да има българи след 20 години. Българите са безплодна нация, която няма деца. *** и турците нямат нужда от български класици
161
1
 
1
 
! Отговори
timi77 преди 10 години
оказасе че това било проект на герб в фокус министура е заявила че ще уволни всички по този проект и няма да се махат класици
160
1
 
7
 
! Отговори
един преди 10 години
До толераст-189.Нека твоите деца изучават "трудовете" на Азис,но оставете на нормалните хора да бъдат такива
159
2
 
6
 
! Отговори
Коста преди 10 години
Очаквам в скоро време да почнем да изучаваме трудове на Ататюрк.
158
2
 
8
 
! Отговори
инж. Т преди 10 години
Аз не съм против слагането на нови автори в литературата. Даже съм много съгласен, НО това не трябва да става за сметка на другите автори!!!.
157
1
 
6
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Е, на мястото на тези часове сега спокойно могат да сложат турски език и религия! После ще се чудим защо децата са все по-неграмотни.
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да направя едно уточнение. Решението не е на Клисарова и сие. Това е проект, който стартира преди година и половина. Друг е въпросът, че настоящите могат да го спрат, след като е очевидно ненормален. Бях участник на т.нар. кръгли маси, на които се предложиха промените. Всъщност не бях участник, а просто свидетел, защото всеки опит от страна на поканените учители да изразят становище, което е по-различно от това на експертите по БЕЛ в МОМН, беше отменен с груби коментари от тяхна страна или иронични забележки. Учителите бяха не повече от 50 и така и не успяха да си кажат мнението. Така че моля
155
5
 
2
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
До я стига глупостиЧЕТИ!Предвижда се романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов "Осъдени души".От програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и Моята молитва на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.
154
21
 
3
 
! Отговори
я стига глупости преди 10 години
нищо не се маха а се замества. само спекулации отново
153
1
 
16
 
! Отговори
улицата преди 10 години
А вдруги ден - Мукадес Налбант!