Днес махат Ботев, утре – "Под игото"

Янка Такева възмутена: Възпитанието не е шега
Обновена: 21 юни 2013 06:11 | 20 юни 2013 23:52,
243
Днес  махат  Ботев,  утре – "Под игото"
Снимка: Impact Press Group

Отпадането на творби на Христо Ботев от учебните програми по български език и литература е обезродяване на България. Това заяви пред  „Фокус” председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в коментар на проекта на образователното министерство, който предвижда творби на класически български автори като Христо Ботев и Димитър Димов да отпаднат от учебните програми.

Предвижда се романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него да се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души".

От програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.

По думите на Такева това са произведения, които носят същността на нравственото и патриотичното възпитание на младото поколение.

Според председателя на СБУ министърът на образованието Анелия Клисарова е трябвало да направи обстоен преглед на учебните планове.

Още по темата
 „Образователната система и възпитанието не е шега работа и трябва да се подхожда изключително професионално. Аз очаквам, да махнат и „Под игото” и „Аз съм българче”. Вече всичко може да се очаква”, каза Янка Такева.

Такева подчерта, че въвеждането на повече часове за упражнения и граматика не трябва да бъдат за сметка на произведения, които формират патриотичното и нравствено възпитание на младите.

По думите й независимо, че живеем в глобален свят и Обединена Европа, трябва да запазим националната си идентичност и култура. Тя посочи още, че промените в учебната програма не са били съгласувани със Синдиката на българските учители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Янка Такеваучебници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
po- stranno e sega, kato ne sme pod tursko robstvo, zashto balgarite sa nai- posledni v Evropa, s nai- malki dohodi
151
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците не са били много но е имало и тогава в 14 век продажни българи на това разчита ДПС като 5 колона на възраждащата се Османска империя.
150
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Публичен разстрел на тая и екипа й. Какво си мислят, че с лека ръка могат да заличат миналото ни и да направят децата *** като тях, без грам мисъл в главите им. Е, да това е най-лесно управляемият електорат, стадото, с което можеш да си правиш каквото поискаш и така да управляват още 100 години. Сори, ама имам лоша новина за тях, ние хората, които имахме честта да изучаваме всичко това, няма да им го позволим. Няма да унищожите държавата и историята, продажници долни!
149
25
 
4
 
! Отговори
толерант преди 10 години
това са произведения които сеят омраза и ненавист. толкова за българската "класика". да ги махнат. децата ми не трябва дори да знаят за тях.
148
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Turcite sa bili adski mnogo i mnogo blizo do Balgariq, zatova na vremeto sa porobili balgarite, tova e moqta logika, prosto mnogo poveche, kato broi i mnogo blizo, taka se e sluchilo, i da smenqt istoriqta i da ne q smenqt tova sa si factite - blizostta i broikata
147
1
 
17
 
! Отговори
foreigner преди 10 години
А,децата изучават ли вече творчеството на Азис?
146
2
 
21
 
! Отговори
мак преди 10 години
Натам вървят нещата, да махнат толкова значими произведения под диктовката на дпс.
145
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвят ви за турски вилает ......
144
2
 
21
 
! Отговори
антикритично преди 10 години
Децата учат в училище не произведенията, а невъзможните за възприемане разсъждения на всевъзможни литературни анализатори, критици, "мислители". Вместо всяко дете да може да разсъждава какво е прочело и разбрало, главата му се тъпче с високопарни щуротии. А после се чудим на "БИСЕРИТЕ" и се вайкаме, че не могат да напишат смислено един нормален текст. Тази литературна критика у нас изобщо не може да накара децата да заобичат и да разбират българската литература, това е големият проблем.
143
2
 
36
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Ако премахмете Ботев и Вазов от учебните планове, сегашните ни протести ще ви се сторят като детска игра! ИСКАМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА! ДНЕС!
142
3
 
23
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
Дайте всички да ги махнем всичките, остарели са... По-добре децата да знаят за Ферхунде и Гюмюл...Какви са тия Ботев, Вазов, Димов и т.н.!? Много са депресиращи според някои *** лелки зелки...
141
1
 
19
 
! Отговори
Лилия преди 10 години
Какво я цитирате Янка Такева бе? Всеки образован българин е възмутен. Напишете, че българите са възмутени! *** такива!
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това можем, на това се научихме през последните демократични години. Да махаме тези, които са неудобни. Някому ! Прости хора - прости идеали. Другите кучета ги яли. Като махнем деншните управляващи, кой ще дойде след тях? Протестиращите не искат властта. те само искат да свалят "тези". След тях - ????
139
3
 
6
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
па да манат сичко - колко сме по- ***, толкова по лесно да ни го тургват, па и турски да приказваме и конаци да строат...теа за власт и пари и майките си на пиацата че пратат. *** КВО СТЕ СИ ДРОБИЛИ (гласували) ТОВА И ЧЕ СЪРБАТЕ !! По цел свит го казват: "*** като булгурин"
138
2
 
8
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
EI,NESHTASTNIK SIDEROV!!!TOLKOVA SI JALUK PLAZMODII,CHE SHTE TI E TRUDNO DA OSUZNAESH,CHE SI CHOVEK KATO POP KRUSTYO!!!!NYAMA LI PROCEDURA PO OSVIDETELSTVANETO NA TOYA NENORMALEN CHOVEK,TOI IMA ISKRYASHTA NUJDA OT PSIHIATRIA!!!!!BOTEV MAHAT OT UCHEBNIKA PALYAK TAKUV...SLEDVA POD IGOTO...A TI DAVASH PARI ZA PRISUSTVIE,ZASHTOTO NYAMA KOI BEZ PARI..TOVA POKAZA KOLKO STRUVA KAUZATA TI DA SI SVALISH POTURITE I CHALMATA....DOLU VOLEN OT ATAKA,DOLU BSP,DOLU DPS!!!!!!
137
1
 
7
 
! Отговори
за истинска промяна преди 10 години
Тази тема очевидно идва, за да изиграе ролята на поредното "сухо дърво", хвърлено в "огъня" на стихийното недоволство ! Интересно е, че никой не се замисля какво стои зад външно видимото, онова което възприемаме, без да се замислим, защото то е толкова убедително, че няма как да не е "истина" ! Все по- сериозни стават съмненията ми, че именно онези срещу, които се борим, насочват и определят нашето недоволство ! Иска ми се повече хора да се насочат към анализ на случващото !
136
1
 
7
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
А в другиден им еб..ме ***..та.
135
3
 
13
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
.... Дори по една телевизия... собственост на едно ДПС мутроподобно и крадливо *** на име Дебелян.... върви ИСТОРИЧЕСКИ СЕРИАЛ....... ЗА ИСТОРИЯТА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ОБАЧЕ.... Какво? Да гледаме и да се "възхищаваме" на някакав си Сюлейман Паша ли... какво ли ?!?! Или да се "кефим" на "шефчетата" на ония,които са извършили толкова зверски кланета из Майка България ?!?! Особено това в БАТАК !!!.... М _ _ ицата ви продажна !!! :(
134
2
 
8
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 166 :Точно и конкретно за час по литература не им дреме.. Обаче определено им ДРЕМЕ за ИЗЧИСТВАНЕ на историята си от доста "срамни и кървави петна" в миналото! И затова си ПЛАЩАТ ЗДРАВО! А тези "ПЕТНА" са доста ! Тънко.. бавно.. почти НЕзабележимо.. но си постигат целите.. след като има толкова продажни Бай Ганьовски прототипи тук! Защото след 50 години няма да се казва ТУРСКО РОБСТВО а ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ и зверското клане на БЪЛГАРИ в БАТАК ще се води вероятно - "пиянска свада с малко кръв"
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това "образование " да не би да е образование.И тъй като въобще не учат децата ни на каквото и да е ,освен на харлем шейк няма и за какво да им се плаща