Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Отпадат също и стихотворенията на Ботев "Майце си" и "Моята молитва"
Обновена: 20 юни 2013 16:42 | 20 юни 2013 14:32,
578
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
500
0
 
9
 
! Отговори
програмиран преди 10 години
Незабавно да отпадне и да бъде забранено на децата изучаването на стихотворението ,,Аз съм българче за да не рискуват когато пораснат да бъдат бити по улиците от протестиращите *** и ***!
499
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
Образованието ни е тотално объркано отдавна...В учебник за 5-ти клас чета поредния абсурд,че Васил Левски не е бил борец за свобода...той просто е искал българи и турци да имат равни права в границите на Османската имерия. Един вид за какво му е била на Левски свободна България :) Май го искарват активист на ДПС...*** ТАКИВА СЪСИПВАТЕ ОСВЕН ОБРАЗОВАНИЕТО И ИСТОРИЯТА НИ
498
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз искам да се махнат тези текстове от уч.програма ,не искам част от децата да се срамуват от произхода си....да се махне не само ботев ,а и всички ''поети'' писали дискриминационни текстове ....
497
2
 
11
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Тоя продажен крокодил и манолова все едно един к.р ги е правил
496
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"Цитат от романа "Тютюн", който беше премахнат от учебната програма!Това ли ви дразни бе како, това ли ви боде очите!
495
0
 
10
 
! Отговори
Борисова преди 10 години
Не искаме никакви промени! Искаме сами да избираме какво да обичаме! Искаме си Ботев!
494
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВА Е ТОЛКОВА СЕРИОЗНО , КОЛКОТО И ГРОЗНО! ДА Я МАХНЕМ ТАЗИ ДНЕС! Коя е тя да докосва такива творби ?
493
1
 
18
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Махат "Тютюн" от програмата защото вече не е актуален, вместо него слагат "Бялата пътека" , "Голямото напушване" и "В джобчето ми дрънкат амфетки и бонбонки".
492
1
 
15
 
! Отговори
ДО 536 преди 10 години
БРАВО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ ПРОСТОТИЯТА. А ТОЛКОВА ПРОСТА МИНИСТЪРКА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ СЪМ ВИЖДАЛА.СРАМ СРАМ.ИМАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ КАЗАНО."НА ТОЗИ СТОЛ ЕДНО ВРЕМЕ СЕДЕШЕ ИВАН ВАЗОВ А СЕГА СЕДИ НАЧО ПАПАЗОВ".СИГУРНА СЪМ ЧЕ НАЧО Е БИЛ ДЕСЕТ НИВА НАД ТАЗИ ДА НЕ КАЗВАМ КАКВА.
491
0
 
24
 
! Отговори
Ботев -Моята молитва преди 10 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове; не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята; не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи;
490
0
 
8
 
! Отговори
Fo преди 10 години
Тези от министерството са ненормални! Как може да махат еблематични произведения, а да остават такива.... Да махнат произведения на А. Далчев... те с какво са по-важени от произведението "Тютюн"- възмутително!!!
489
0
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Борис е човек с изключителен характер, с невероятна воля и целеустременост, но основата за неговата енергия е злобата, която е натрупал от беднотията. Това е злъч към всеки и към всичко. Той се отвръщава от бедността, от еснафската среда, в която расте. Поставя си една изключително висока цел и върви към нея без морални задръжки. Той е човек с идеи, пробивен, но неговите успехи нямат етични измерения.
488
0
 
16
 
! Отговори
айдуци преди 10 години
Кой ги мисли тези имена - Европейско кенгуру- те такова животно НЯМААААА.но Ботев го е имало и ще го има на пук на министерските кенгура.
487
2
 
16
 
! Отговори
ММММ преди 10 години
ще учат "Осъдени души " на Лили Иванова. Майко мила защо съм се родила тук в България и съм дала живот на тази скапана държава. Детето ми когато стане ученичка няма за знае за БОТЕВ и ЛЕВСКИ!!! КАКЪВ СРАМ, КАКВА СКАПАНА ДЪРЖАВА!!!
486
21
 
5
 
! Отговори
БОТЕВ преди 10 години
Голяма истерия, голямо родолюбие!Половината от вас пишат неграмотно и неправилно ме цитират, а се държат като ощипани моми. За повечето т.нар. български патриоти и патриотки Ботев е просто едно име, лозунг, чрез който да рекламират измислената си любов към отечеството. Наизустените мои творби не ви правят истински родолюбци, приятели мои!Предпочитам по собствено желание да ме четете и разбирате! Ние имаме великолепни поети и писатели, чиито имена остават в сянка само заради догмата...
485
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма чесни българи щом знаете историята и това го знаете значи
484
4
 
0
 
! Отговори
ьььь преди 10 години
а ние кат сме ги учили кво чакаме ннякои да ни намери работа разбираме от всичко сега като свалим тия ще сложим други чесни и след годинка ще разберем че сме сгафили пак
483
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията - невидима, всемогъща и безчовечна!"Цитат от романа "Тютюн", който беше премахнат от учебната програма!
482
1
 
5
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
tazi prilicha na veshtica
481
0
 
30
 
! Отговори
4444 преди 10 години
така ,както е тръгнало да не стане и корана задължителен в училище..