Задават ли се още едни предсрочни избори?

"Икономист" за протестите у нас: Танци изместиха камъните
Обновена: 25 юни 2013 14:37 | 25 юни 2013 09:58,
241
Задават ли се още едни предсрочни избори?
Снимка: БТА

Задават ли се още едни предсрочни избори? - под това заглавие сп. "Икономист" публикува статия, посветена на протестите в България.

Всеки ден през последните десет дни (до вчера, б. ред.) точно в 18.30 ч. от площад „Независимост“ в София започва протестен поход, който минава покрай сградата на парламента, Орлов мост и НДК. Така е вече 10 дни. Около 10 000 души участват всяка вечер в това шествие. Те пледират за повече прозрачност, по-малко корупция и край на управлението на местните олигарси, пише в свой анализ за политическата ситуация в България Economist.

След само три седмици на власт новото българско правителство е изправено пред същата съдба като старото. Големите демонстрации са организирани всеки ден не само в София, но и в други големи градове само четири месеца след демонстрациите, принудили предишното консервативно правителство да подаде оставка, припомня "Икономист". Изданието цитира новия премиер Пламен Орешарски, който казва, че това е най-тежкото начало за българско правителство в последно време.

 Протестите бяха предизвикани от поредица от съмнителни назначения в новото правителство, сред които най-спорно е било това на Делян Пеевски, пише изданието и описва кой е Пеевски и защо личността му поражда такава полемика. „Политическото CV на Пеевски е меко казано съмнително, пише списанието, припомняйки, че през 2007 г. той бе  уволнен от поста на заместник-министър и преследван по обвинения за изнудване и корупция, а впоследствие оневинен.

„Доверието ми в този кабинет е изчерпано“, цитира изданието и изказването на президента Росен Плевнелиев, който визираше назначението на Пеевски. "С разрастването на протестите Орешарски призна, че назначението е било грешка и парламентът отмени решението за назначението му", посочва още списанието. Този обрат не успокои протестиращите и сега те искат оставката на цялото правителство, промяна на изборния закон, който да позволи на по-малки партии да влязат в парламента.

Протестите са до голяма степен мирни, както тези от началото на годината. Все повече и повече представители от средната класа се присъединяват към протестите, в това число известни актьори, писатели и музиканти, както и семейства с бебета и малки деца, допълва списанието. Танцови движения, вдъхновени от протестите, и креативни лозунги замениха камъните и тухлите, с които протестиращите замеряха парламента през февруари, отбелязва списанието.

"Ние чувстваме, че никой не управлява кораба (на държавата), който всъщност е потъвал от десетилетия", цитира Economist маркетинг специалиста Михаил Въжаров.

Според Жюстин Томс, мениджър в София, протестите са "срещу хора, които би трябвало да са в затвора, а вместо това са назначавани на висши държавни постове". Повечето българи са съгласни с тези мнения и 80 процента подкрепят протестиращите, показва и допитване на Алфа рисърч, цитирано от списанието. Изданието назовава и Хартата, приета от 60 известни граждани - адвокати, журналисти и правозащитници, за разграждане на плутократичния модел на българската държава.

Широката подкрепа от страна на българското общество, на образования елит в частност, превръща тази ситуация в изключително тежка за правителството, твърди Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Много анализатори смятат, че кабинетът няма да изкара целия си мандат.

В действителност шансовете бяха против Орешарски още от началото. Социалистическата партия можа да състави правителство само защото бившата управляваща партия ГЕРБ, спечелила на 12 май предсрочните избори, не успя да си осигури парламентарно мнозинство. Със само половината от гласовете в парламента социалистите и техните партньори от ДПС трябваше да разчитат на непредсказуемата ултранационалистическа партия "Атака".

След 10 дни на протести и с нови протести, планирани за идните седмици, рискът от нови предсрочни избори нараства. Демонстрантите ще продължат да се събират на площад „Независимост“ всяка вечер. "Ние искаме действителна, функционираща демократична държава, едно правителство, което обслужва хората, обективна съдебната система," казва Въжаров. "Всичко това са големите ни очаквания, които не случиха в последния четвърт век. А ние ги искам сега", казва още той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Извод---На голия ни ***,германско здрасти.
200
0
 
1
 
! Отговори
El Che преди 10 години
Promqnata vodi do progresa - po edin ili drug nachin. Na vsichki trqbva da e qsno.
199
10
 
1
 
! Отговори
Adiito0 преди 10 години
Достатъчно пъти преминаха през катарзис, уж. Време е за правителство, което да заработи, но нищо, което видяхме до тук от кабинета, не е някакво дългосрочно решение за излизане от политическата и социалната криза. Нито една партия не е показала, че следва интереса на народа. Единствено Атака продължават да доказват, че се борят за интереса на народа. От всички партии, които са похарчили милиони за предизборните кампании, те са изхарчили най-малко средства. Които средства бяха дарени!
198
0
 
8
 
! Отговори
6ifoto преди 10 години
и да гласуваш 5 пъти ,не разбра ли че нема да стане по тоя европейски начин работата......(кучето пуска кокала само ако вземеш гьостерицата)
197
1
 
8
 
! Отговори
Фют преди 10 години
Сваляне субсидията за партии от 12 на 2 лв.Задължително гласуване на всички граждани. Праг за влизане в парламента 3%. Това се гласува за един ден. Оставка на правителството. Избори в началото на септември. Всичко останало е демагогия,прах в очите на хората ,откровенно протакане и печелене на времеТова последното Орешарски е доказал ,че го можеСправка:Учителската стачка. .
196
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мижавата партия Атака е похарчила толкова пари на данъкоплатците за 1 депутат, колкото най-голямата партия. И те ще ми говорят за справедливост. Откъде идва разликата в парите при това различно финансиране от държавата?От атакистки рекет, разбира се.
195
9
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Хан КубратЧе в една Италия цели 40-50 години никой не печелеше изборите и страната се управляваше все от коалиции. Някъде има ли написано,че коалициите са забранени? След като в цял свят управляват коалиционни правителства. Никоя партия не спечели тези избори,защото нито една партия няма 50% от гласовете+1 глас. И когато нито една партия няма 50% от гласовете+1 глас,практиката в цял свят е да се образуват управляващи коалиции. Като право на партиите е с кого да се коалират. Сега разбра ли?
194
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, не се задват още едни предсрочни избори, а се задава верига от предсрочни избори! Сега протестират едните, но ако се върне старото правителство (не служебното), тогава ще протестират другите, а те ще са мноооого повече! Февруарските протести бяха около 10 пъти по многобройни. И те така.
193
4
 
4
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Хан КубратИ тези комунисти от ГЕРБ бяха подкрепяни отначало от същите "психично изпуснати" за които пишеш сега.
192
9
 
7
 
! Отговори
Танев преди 10 години
Давайте с протести безкрай - против Луната, слънчевото изригване, нередовния мензис на жените ви и за всичко, което се сетите! Само че знаете ли кой има файда от тези протести и анархията - ха, сетете се! Само не е народът. Рибата се ловяла в тъмни води - хеле, такава е сега.
191
6
 
8
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 10 години
До Dnes.bg.1Не забравяй, че управляващите сега не са спечелили никакви избори :) Отивам на протест "май френд". Ти стой у вас и се моли на аллах твоите хора да издържат още малко. Задават се нови избори - време е турците и комунистите да изчезнат един път завинаги от картата на моята родина България! Явно твоята родина е друга :)
190
8
 
10
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Хан КубратАха,значи предпочиташ комунистите на ГЕРБ пред социалистите на Станишев. Да припомня само Ц. Цачева партиен секретар на БКП по Живково време, Борисов -партиен член и сетне бодигард на Живков,Той назначи за външен министър Николай Младенов,племенник на ДРУГАРЯ Петър Младенов,член на Политбюро на БКП при Живков и свален с бунтове на опозицията през 1991 г като президент. Външният Младенов е и син на офицер от Държавна сигурност. Много светли личности имате в ГЕРБ. Все от БКП и ДС!
189
9
 
8
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До 681Протестите против ГЕРБ тая пролет все пак бяха след една реална 4-годишна политика,а сегашните протести са срещу Неродения Петко,тоест против едно управление,което още дори не е започнало. СЕГАШНИТЕ ПРОТЕСТИ СА ОПИТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ И ПОДМЯНА НА ВОТА НА НАС УЧАСТВАЛИТЕ В ИЗБОРИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ!
188
8
 
8
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 10 години
До Dnes.bg.1По добре ГЕРБ от колкото комунисти и турци и психично изпуснати и дано по-малко хора мислещи като теб :)
187
2
 
7
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Хан КубратПравилно! И аз не искам комунистите от ГЕРБ да ни управляват още.
186
5
 
6
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До vesko02Хаха,нека те кефи! Тия протести ще ни изядат хляба. Тоест ще гътнат туристическия ни сезон и приходите от тоя отрасъл. Като натрупате бизнесмените милиони загуби, тогава ще се кефиш още повече. Ще се кефя и аз на автогола на бизнеса. Много ще се кефя,когато започнат да фалират фирмите ви.
185
7
 
9
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 10 години
Който се чувства истински българин няма да допусне да го управляват загубили изборите комунисти, турци и психично болни! Промени в закона - право на глас само на живеещи в страната и образовани граждани!
184
3
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До gledam100 часа да обясняваш на *** им кратуни,няма те разберат. Никой от тях няма те разбере! Точно защото там са се събрали кухи кратуни. Сборище на тикви. Тикви като своя ментор голямата Тиква.
183
8
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До mdЩе гласувам отново за Атака! И айде тая "дясна политика" да спрете да ни я пробутвате! Дясната ви политика разруши цяла България. Колко още да я съсипе? Трябва десните да ни върнат в каменната ера ли?
182
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миналия месец имаше избори да бяха отишли да гласуват, а не сега да скачат и да викат. Какъв процент от гласувалите са тези по площадите та трябва да се съобразява цялата страна с тях. Вече са досадни и безсмислени. Всяко правителство има 100 дни за работа и ако не вървят добре е нормално да ги свали човек, сега е някаква *** амбиция и лично виждане което не е цяла България.