Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
5
 
17
 
! Отговори
ддв преди 10 години
Едни подписи ли успяха да съберат тея бе.... От месец хиляди са на улицата те за нагласените си подписи ми говорят . Тук няма БСП , ГЕРБ всички са на улицата ...
319
2
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До АнонименОткак руския цар продаде Аляска на САЩ, сървърите там не отказват.
318
0
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До niki teslaСпециално тебе те свързват само с тесла, не е ли очевидно :)))
317
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно без Бук сте нищо.Ами ако сървъра в аляска даде фира...
316
1
 
3
 
! Отговори
do 582 преди 10 години
Bqhme tuk, no facebook oshte go nqmashe za syjalenie.
315
3
 
6
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До do niki teslataА и като толкова пораснахте Тесла само с тесла ли го свързваш...това обяснява нещата в образованието
314
3
 
1
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До do niki teslataА и като толкова пораснахте Тесла само с тесла ли го свързваш...това обяснява нещата в образованието
313
3
 
3
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До do niki teslataА и като толкова пораснахте Тесла само с тесла ли го свързваш...това обяснява нещата в образованието
312
3
 
7
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До do niki teslataАми като сте ходили на училище пишете на български!Нали в лозунгите ви пише,че не щете турски,турците ползват латиницата...вие сте готови,какво не искате?!
311
6
 
6
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До 8088Никога не имало нация,за да я съсипе някой!Къде бяхте когато дебелите вратове с лъскави коли правеха,каквото си искаха?Къде бяхте като затваряха заводите един след друг?Къде бяхте през всички тия години,когато всички крадат?Къде бяхте като Царя си взе имотите и назначи СИК-аджия за гл.секретар на МВР?Айде не ми се правете на големите граждани с будна съвест!
310
5
 
9
 
! Отговори
681 преди 10 години
Можем да кандидастваме за Гинес за най-дълги многобройни протести срещу комуноидна власт съчетана с безмислена етническа партия,както и за най-издръжливо корумпирано правителство:)
309
0
 
7
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До байхуйПървото обективно мнение.Има и фирми,които нямат лобита,но такива излезли от контрол събития и лобистки закони им пречат и те сега затруднени...си пазят капитала,а това не добре за икономиката.Чалга,мутри,лобиращи политици,липса на стратегия,все по-лошо образование и т.н. гонят капитала
308
6
 
9
 
! Отговори
байхуй преди 10 години
На мен лично тези протести ми пречат да си изпълнявам задълженията, както вредят на фирмата за която работя от 16 години, да си върши работата. А фирмата, внася милионо данъци всяка година. Но не или искаме капитализъм или не ! Протестиращите, явно изобщо не знаят какво искат? Капитала управлява не само България, той управлява световният ред. Нищо че запада лицемерничи по темата и иска от нас да сме перфектния идеал ! хахаха
307
11
 
11
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До зълГЕрб се крепи на простотията и злобата на точно тия,които са били най-големите *** през соц-а...и за съжаление децата ми,ако останат тук ще плащат за тяхната простотия.Как да им обясниш,че тия събития убиват и без това слабата,благодарение и на Мутрата ,икономика...финанси,инвестиции,пазари...това за гербера са чужди теми,те си знаят:"Мачкай Бойко Комундетаааа!"
306
4
 
12
 
! Отговори
345 преди 10 години
Не мога да разбера тези от "контрапротеста" - "Оставете правителството на спокойствие" , "Не им пречете" , "Дайте им шанс да работят" и т.н. Абе , това е като да завариш крадци в апартамента си , а ти да ги гледаш и да ги поощряваш като им казваш: "Давам ви шанс , вие си работете , спокойно, няма да ви преча ! Оставка-ааааа ! Веднага !
305
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Leka nosht komunist... dano pone kafe sa vi vzeli za noshtnata
304
4
 
9
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До ИванТия ги четохме,но не чухме искания в ползу народа...по-рано един разправяше,че има такива,но не сме ги чули от вувузелите...тези лозунги устойват Боко,а на мен ми е все тая какво искат за серргей...интересува ме какво ще става с нас
303
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До зълA ti hilipoi znaesh li kvo e?
302
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво протестирате бре? Пари имате ли? Ннямате. Акъл имате ли? Нямате. Аре улево.Оставете хората да си работят и живеят.
301
7
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Отворен списък за Най-интересните идеи за лозунги от 10 Юли:(добави, направи и донеси на шествието)1. Ало, психиатрията да се самосезира, има Болен в парламента!2. Сер-ГЕЙ-ГЕЙ-ГЕЙ, чуло се ехото3. Не'ам нерви4. Свобода или смърт5. Денят Х наближава!6. Краят ви идва7. Народа се самосезира!8. Долу правителството на Олигарски9. .............