Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари