Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
4
 
6
 
! Отговори
Тери преди 10 години
Този път нещо много малко ви бяха виковете! Гласчетата намаляват, а дано има и осъзнали се безделници! Оставете правителството да работи, започнете и вие истинска работа, а не протестна за скромен надник!
279
1
 
1
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
niki tesla,то това е проблема: в момента няма Игрек, а няма и резервен вариант. Досега все подхвърляха по някой да обере вота, ама сега просто няма такъв.
278
3
 
5
 
! Отговори
Nina преди 10 години
Добре, че БСП платиха на 40 души да излязат на контра-протест
277
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8088Да бе, ти си емблема на тиквите и лумпенизираните калинчоци!ХАХАХАХАХА!
276
1
 
1
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До Kaleko AlekoАма с хикс и игрек мирише на ново неясно и платено нещо,не знаем кой е игрек
275
2
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
познатото зло е по-добре от непознатото злоИзвинявам се, ама това за Вас "познато зло" ли е? Аз такъв "кърпен" кабинет не помня.
274
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8088Сега разбирам защо мислиш така, дедите ти са били маймуни и някой ги е хранил в зоопарка, гой скапан!
273
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия *** не кандисаха ли най после . Толкова много безделници в бедна България.
272
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
498, Хм, ако това което написа току що е твоя мисъл, ми е много чудно защо си фен на тиквата???
271
2
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
niki tesla,до правителството редовно се изпращат петиции. Да не говорим за другите канали, по които то може да получава инфо. Но се прави на ударено.Друг проблем е, че този протест не е като онзи от 1997 или февруари т.г. Те бяха за неща, които всеки горе-долу схваща: ниски цени на тока, работа и т.н. Този касае самата същност на политическия ни модел и не опира само до "Долу Хикс! Искаме Игрек!"
270
5
 
5
 
! Отговори
Помощ преди 10 години
Помощ! В спам-центъра на БСП в Дианабад бият с палки през пръстите ако не пишем достатъчно бързо. Само ДВАМА сме! Не издържаме вече, хора. Ръцете ни треперят. Пикая върху клавиатурата. Мирише и е гадно като в социалистически рай. Елате да ни освободите.
269
3
 
5
 
! Отговори
ЗОВ ЗА ПОМОЩ преди 10 години
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ. НАД КРУМОВО ЛЕТЯТ И СЕ УПРАЖНЯВАТ НАД ГЛАВИТЕ НИ С ГРОХОТ НАТОВСКИ САМОЛЕТИ.АНГЕЛ НАЙДЕНОВ СЕ Е ГУШНАЛ В ЦИЦИТЕ НА МАЯ МАНОЛОВА И ХИЧ НЕ МУ ПУКА ЗА БЕДНИЯ НАРОД.УМИРАМЕ С БЪРЗО ТЕМПО.ВСЕКИ ДЕН ЛИНЕЙКИ ЛЕТЯТ ИЗ КРУМОВО А КАТАФАЛКИТЕ БАВНО ИЗНАСЯТ ТРУПОВЕ НА СТАРИ И МЛАДИ .СКОРО НЯМА КОЙ ДА ИМ ГЛАСУВА НА ТАРИКАТИТЕ.СМЪРТ ЗА ОНЯ РЕВЛИО ПАСИТО.ТОЙ НИ ДОВЕДЕ ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ.А СЕГА СИГУРНО СИ БРОИ КОМИСИОНИТЕ ОТ МРЪСНИТЕ СДЕЛКИ.НА КРАК БРАТЯ.НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8088Да си чул за златната среда?Не си! И ще ти кажа, че при една гражданска война първо ще изгърмят новите бизнесмени, без да ти го обяснявам защо ще е така. Тоест тези, който според теб дават хляб на народа.А лично аз нямам нищо на против да им е.ба жените!
267
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8088Като ти чета коментарите съм убеден ,че си генетично сбъркан /както всички гербери имащи за идоли престъпници като Боко Тиквата,Цецо Честното,Фидоска Елегантната/,като прадедите ти които най-вероятно са били лакеи в посочените от теб фабрики.
266
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕЙБерастът е рядка порода много куха тиква.ХЕМ иска братята му турци да са европейци и да влязат в ЕС,хем не иска да има турци в България, които съответно да си гласуват за тяхната партия.Нали Европейци диктуват цялата политика на България, какъв е проблема и европейските турци да са част от управлениетоУсещате ли как сами си го подавате, безмозъчни плазмодийчета такива, уникално прости сте, признавам!
265
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8088Абсолютно си прав. Истината е следната: Българина е дребен сметкаджия и далавераджия и трябва да е началник. Няма друга държава с толкова длъжностни характеристики "мениджър". Да вземем текстилната индустрия - българина(освен мен майче) ще купи армани за 100 лева(купено от китаеца за 5 цента). Докато манталитета е това, няма как да се оправят нещата. Примери колкото си щеш - като си карал с 20 над ограничението, понеси си последствията, а не давай рушвет, дори и да можеш.
264
1
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Зъл,Вие е учтива форма в този случай.И не ми отговорихте на въпроса: предлагате да си оставим това правителство?
263
3
 
6
 
! Отговори
гейбери мрете преди 10 години
София не е България, разстрел за тези *** които не зачитат демократични избори !!! След това телата им да се използват като гориво в ТЕЦ!
262
1
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Зъл,Е тука вече яко се изхвърлихте :D.Мога да Ви дам доста примери за успели нашенци, които не само, че не са останали наемни работници, ами имат и собствени компании на Запад.
261
0
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н СИД,г-н Боко кендзаше, ама пиарите му, както и стратегията "грешиш - медиите те хващат - уволнен си" действаше прилично. Към края на мандата си обаче бая се самозабрави и това му изяде главата. Ами, да е мисли, негов си проблем.