Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: БТА

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
340
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До LEVSKIох, как не разбирате че, смяната на правителството няма да СВАЛИ комунистите. Властта им е икономическа и системна (в системата). Променете системата за да ги свалите, никое правителство няма да я промени за вас ... по понятни причини
339
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези протести целят да изпратят в грешна насока и отклонят недоволството от самата СИСТЕМА ! Смяна на системата не става с идване на някакво "ново" "Реформатосрко мнозинство" пръкнало се от старото или от извънземни.Смяната е възможна както в Исландия - хората сами измислиха какво трябва да се направи, настояваха и успяха! Трябва да се иска: избор на главен прокурор, ревизия на приватизационните сделки, махане на концесиите, ликвидиране на монополиите, контрол върху националната валута ...
338
2
 
4
 
! Отговори
мая преди 10 години
Другарката Мая Манолова през февруари призоваваше Бойко да бъде мъж и да подаде оставка ЧУДЯ СЕ Орешарски какъв е
337
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
489 Когато аз съм бил по митингите ти си ходил прав под масата. За комунисти не гласувам. За това и не искам сега и веднага предсрочни избори. Трябва да се настоява правителството да се заеме първо и основно с нов избирателне закон, който да позволи мажоритарен вот. Така че не съм *** - не искам БСП, не искам ГЕРБ - искам нови личности. При предросрични избори ще бъдат същите
336
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
488 Отново задавам въпроса си - При сегашният Избирателен закон какво смяташ, че ще се промени? Как ще се формира такова мнозинство? С обединеното дясно пространство? Та в него влизат същите партии, които фигурираха при последните избори - просто с друго име. Ако има мажоритарен вот, тогава е друга, но сега ще бъде "Пременил се Илия и се огледал пак в тия"
335
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонименБраво! Абсолютно правилно! И аз съм от "тъпите" и не мога да разбера - като се иска оставка, при този Избирателен закон, за какъв парламен ще става въпрос и за какво правителство? На ГЕРБ ли? И да гледам мутрата ББ как тича след европейските лидери като куче на каишка!? Но нали съм "***" и не съм от "интелгентите" явно нещо не мога да схавана идеята за незабавна оставка. Протестиращи - не ме представлявайте. В крайна сметка не мога да отговора на вашия "умствен потенциал".
334
4
 
7
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
Много ги е яд комунисите, че са останали информирани и мислещи хора, котио не са толкова смачкани че се хвърлят на земята всеки път като им метнат трохи.Ако ние сме махнем ще си останете пенисонери и ***, да видим от къде ще ви намира Орешарски пари за пенсии и субсидии.Ни сме лесни нямаме проблем с работата в чужбина.
333
15
 
5
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ТОВА СА БОГАТИТЕ ГРУПИРОВКИ В БЪЛГАРИЯ,КОИТО ПРОТЕСТИРАТ ,ЗАЩОТО НА ТЯХ ВСЕ ИМ Е МАЛКО ПЕЧАЛБИТЕ ТРЯБВА ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И.ТЕЗИ НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДОПУСНЕМ ДО ВЛАСТТА,ЗАЩОТО СА ВРЕДНИ ЗА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ. В Ъ Н О Т ВЛАСТТА ! ТРЯБВА ДА ДАДЕМ ШАНС НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ ДА РАБОТИ,А НЕ САМО ДЮДУКАНИЯ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ. ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕСТАВЛЯВАТ ГОЛЯМО ЯТО ГАРВАНИ КОИТО САМО ГРАЧАТ И НЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС И БЪЛГАРИЯ,ЗАТОВА ТЕЗИ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ И ДА СЕ МАХАТ.
332
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
за разлика от вашето мислене аз не споделям исканата оставка на правителството, защото аз гласувах за него и не искам "интелигентите" да отменят моя вот и да ме представляват.не съм упълномощил никой от народа да ме представлява.още повече,че повечето не ходите напротестите по собствено желание,а по заповед и под строй на шефа на фирмата, в която работите.моят шеф и той ме задължава със семейството си да ходя.и ако на това му викатедемокрация,здраве му кажи.
331
0
 
17
 
! Отговори
Протеста преди 10 години
Кервана си върви а кучетата си лаят!!!Дай на кучето кокала и после се опитай да го вземеш от устата му!!!Сладък кокал ейййййййй, не се дава току тъй лесно!!! :-(
330
6
 
7
 
! Отговори
Цв Цв преди 10 години
Мъка, мъъъъъка, мъка.Боже, колко мъка има по света таралежов? Наредбата за криминалните регистрации, т.н. полицейски регистрации била само разписана от Цвинокио, ако и последния да се похвали, че имаме най-добрата наредба и система за целта. Нещо повече, ние добре помним, че именно Цвинокио изготви изцяло нова наредба за целта. Същата тази наредба, вече като обвиняем се оказа незаконосъобразна, противоречаща на Конституцията и Европейската конвенция за защита на правата на човека.Мъка, мъъъъъъка.После, му зели и пищова.Ужас?И всичко тва, не щото е обвиняем, ами щото имало сп
329
4
 
15
 
! Отговори
До ОСТАВКА НА ЙОВЧЕВ преди 10 години
Не мога да ви разбера вас ***, щом някой е против вас, веднага казвате че е от Герб. Хиляди пъти ви се каза че протестиращите не искат Герб да се връщат на власт, но явно от централата ви знаят само това да повтарят, като латерни сте. За това няма оправя в държавата, просто хората като вас предпочитат друг ЦК на БС(к)П да мисли вместо тях!!!
328
10
 
6
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До ОСТАВКА НА ЙОВЧЕВ !Ако полицията прояви насилие, тогава това правителство ще падне като гнила круша. Защото ние не сме овци, които приемат да ни бият безнаказано.
327
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдебната система е леш. Един единствен близък да имаш в нея и ще го знаеш. Само герб ги разбутаха и сега си сърбат попарата. Следващия път като спечелят, надявам се на закони срещу проституцията в съда и прокуратурата.Иначе няма оправия с тея ***.
326
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конституционния съд много се е объркал. Нещата са очевадни и за най - слепия ***. Само за *** не са ясни ;)
325
6
 
6
 
! Отговори
Сер гей преди 10 години
Руските протежета са в стихията си. Само да намалят количеството водка, която смучат. Вероятно им я дават като бонус . Наздраве! Да ви е сладко пиенето!
324
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тесла ли си, мотика ли си,не та знам. За образование не ми говори, че шъ съ депресиръш ко зема да избройавам ;). Геб се крепи на тези, които знаят какво правиха, правят и ще правят тези от БСП -ДПС коалицията. Волен изглупя-практиката показва, че след коалиция с тях падаш в кереча(ако мъ разбиръш). Само за протокола-на места има компютри без латиница и администраторски права. Фразата "ПИШИ НА КИРИЛИЦА" говори единствено за ЛЕКО ОГРАНИЧЕНИЕ ОТКЪМ УМСТВЕНИ СПОСОБНОСТИ или СИЛНО ОГРАНИЧЕН МИРОГЛЕД.
323
7
 
8
 
! Отговори
Вся сволоч столичная преди 10 години
Конституционния съд призна Изборите през май, а с това и Парламента плюс Правителството. Време е със закон да се обяви за незаконно спирането на движението по улиците от протестиращите. Да си намерят място където да викат на воля, колкото си искат. Още повече, че това са хайлази, пияндета, наркоманчета, вся *** столичная.
322
10
 
8
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Смисъла на протестите отдавна си е заминал :) Единственото, което се постига за момента е икономически щети върху държавата, ама какво да правим - имаме си луди, ще си ги търпим.
321
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това вече се е случвало, и тогава и сега файдата е все по вътрешно на плебса. Тъпо тъпо племе. И сега ще използват задниците ви за социални експерименти и те така.