Внимавайте със "зелените" боровинки в Швеция

Комисията за борба с трафика на хора предупреди за рискове
11
Внимавайте със "зелените" боровинки в Швеция
Снимка: Ройтерс, архив

От Националната комисия за борба с трафика на хора предупреждават за рисковете при сезонна работа в Швеция.

Късното узряване на боровинките в Швеция и тази година може да направи много хора жертви на трудова експлоатация, посочват от комисията.

Предупреждението е заради кризисната ситуация през лятото на миналата година, когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат заради слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете, и това наложи правителството на ГЕРБ да отпусне пари, за да ги върне в България с автобуси.
 
По предварителни прогнози на шведските власти реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно, след края на юли, началото на август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски поради очакваните по големи добиви и наличието на резерви от замразени плодове от миналата година.

Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки, които са и шведи, и българи, извършват нелегитимно изкупуване на боровинки, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните.

Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие стават и жертви на трудова експлоатация, предупреждават от Националната комисия за борба с трафика на хора.

От Комисията отбелязват, че в Швеция има категорични изисквания работниците да имат здравна застраховка, да разполагат със средства за първоначална издръжка и средства за завръщане в България, в случай че бъдат измамени и се окажат в безизходна ситуация.

През последните две години най-много хора са станали жертва на трудова експлоатация с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
nitos преди 10 години
До Анонименкой платен,ще се загуби тук на такава ши...на тема...освен теб????
5
0
 
1
 
! Отговори
Трътла от Берлин преди 10 години
И мен така ме излъгаха, че ще бера боровинки, а сега бера и ям краставици.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Залетели са се шведите за смръдоляците български просяци и магистралки!!! Кой писа тази смешна статия?
3
0
 
14
 
! Отговори
nitos преди 10 години
До ИСТИНАТА...ти от ирония разбираш ли!!!!!!!!!!
2
17
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
ДА, ТЕ ОТКРИХА МАГИСТРАЛАТА КОЯТО БОЙКО ПОСТРОИ ***.
1
5
 
19
 
! Отговори
nitos преди 10 години
"правителството на ГЕРБ да отпусне пари"????......не е ли просто ПРАВИТЕЛСТВОТО????......ааааа, ...ДА! Днес ПРАВИТЕЛСТВОТО на Станишев, Местан и разбира се на Волен откри магистралата!!!!!!.....Бравоооо!!!!