Как да се прави данъчна оценка на храм, който няма цена!

Светият синод зове парламентарните сили да подкрепят законови промени
Обновена: 22 юли 2013 18:40 | 22 юли 2013 18:40, Веселина Йорданова
14
Как да се прави данъчна оценка на храм, който няма цена!
Храм-паметникът "Св. Александър Невски". Снимка: архив, БулФото

Светият Синод призова парламентарно представените партии да подкрепят промените в Закона за вероизповеданията.

В изявление от Синода заявяват, че въпросите, които се поставят за решаване с тях, са отлагани с десетилетия и основният е на кого принадлежат храмовете и манастирите.

Измененията, внесени от депутати от БСП, ДПС и "Атака", предвиждат правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, да е само на вероизповеданията и техните местни поделения, без да може да се придобива по давност от други субекти. За тези имоти няма да се плащат местни данъци, при вписването на собствеността няма да се внасят държавни такси. Въвеждат се и определения за храм и манастир.  Очаква се промените да бъдат гласувани в пленарна зала на първо четене тази седмица.

От Синода се надяват, че законопроектът е „един добър повод за демонстриране на обединение в името на добра цел“. През последните години всички живеем в ситуация на нескончаеми промени на законодателството. При тези чести изменения на законите се е случило тъй, че по недоглеждане или по погрешка са въведени формални изисквания към Църквата да доказва с нотариални актове чия е собствеността върху храмовете, посочват от Светия синод.

В изявлението се казва още, че според естественото разбиране на всеки български гражданин те са на християнската общност, на Православната църква, но според светския закон, щом нямат нотариален акт, те са ничии.

„Трудно ни е да обясним пред другите Поместни православни църкви, че имаме проблем заради липсата на формален документ за собствеността на Патриаршеската катедрална църква „Свети Александър Невски”, която е символ на Автокефалната Българска патриаршия. Че години наред обсъждаме с държавата как се прави и дали е нормално да се прави данъчна оценка на сграда, която няма цена. Че се налага да доказваме, че Патриаршеската катедрала, в която служим всеки ден от почти сто години насам, принадлежи на Христолюбивия и православен наш народ, в лицето на Българската православна църква“, допълват от Светия синод и поставят  въпроса: „Защо всички други културни ценности, собственост на частни лица, бяха възстановени, а дискусия предизвиква собствеността върху няколко храма“.

В изявлението от Синода изразяват радостта си, че законопроектът се отнася и до другите вероизповедания, „които ние уважаваме и почитаме“. България винаги е била страна на религиозна толерантност, с нашите сънародници от другите изповедания сме делили винаги заедно радостите и болките. Ние никога не бихме поискали нещо само за себе си, без да помислим за тях. Знаем, че в това отношение срещаме взаимност, се казва още в изявлението.

Архиереите призовават българските граждани да подкрепят морално решаването на тези въпроси от българския парламент, "защото те не се решиха през годините на атеизма, но и през годините на прехода в демокрацията".

Ако държавата иска да получи доверието на своите граждани, тя трябва да покаже и че зачита техните религиозни убеждения и респектира правата на техните религиозни изповедания. Този законопроект решава не просто поредния административен казус, а е знак за начина, по който се отнасяме към националните каузи. Вярата е такава кауза. Защото, който помага на вярата, помага на бъдещето на България, заявяват от Светия синод на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Lesno , sgrada s , s nishto po razlichna ot ostanalite. Maiak vi religiozni bokluci
13
0
 
0
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Абе не знам ама най-красивата ни църква още малко ще се срути ...
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без данъци за църквите, но ще е честно и без такса за кръщене и венчавка.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като няма цена - значи колкото я оцени някой...Аз давам един лев за покупката на Патриаршеската катедрална църква Свети Александър НевскиВече имаме цена - нали тъй дедо попе!?
10
2
 
11
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Василис, те не са слуги на господ. Слугите на господа са старчетата из селата без лимузините и ролексите.
9
4
 
13
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ХРИСТИАНИН СЪМ ОРТОДОКСОС НО ЗА МЕНЕ ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА Е ПО ЦЕННА ОТ ЕДИН ХРАМ....СЛУГИТЕ НА ГОСПОД...ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА БОГОВЕ....
8
5
 
15
 
! Отговори
защо преди 10 години
И аз искам като Църквата и Мюфтийството. Къщата да е моя, да ми дават дарения, да не плащам данъци и като трябва ремонт - държавата. Е'ати кефа....
7
11
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Има ли още някой да вярва в различни хазяи? Какви цървки какви 5 лева.С Мутри в Расо си немам работа.
6
5
 
12
 
! Отговори
Отвори очи преди 10 години
Проблем са на БПЦ. Заплахата идва от 1200 циментови топки обявени за джамии. ДПС диктува връщане на престъпно заграбени и после освободени бивши вакъфски имоти.
5
10
 
10
 
! Отговори
Дедо ПОП преди 10 години
Обичам ролекс,кеш, далавера, девственички, власт , линкълн, харлей дейвидсън, мак донълдс , кока кола, винце, ракиика, трева и т.н
4
8
 
23
 
! Отговори
художника преди 10 години
На отец Иван от Нови хан му бутнаха къщичката за сираци щото намала нормативни документи.Къде беше тогава "Светия синод"да го защити? Вярно, поп да кръщава, да опее , да поръси за здраве и даде касов бон за това, си е смешно. Но да не внасяте никакви отчисления в държавата, това е прекалено!!!
3
10
 
17
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Тия *** от така наречения свети синод. Нямат нищо общо със Българската православна църва.
2
10
 
22
 
! Отговори
kotak преди 10 години
Няма данъци, няма нищо. Тези попчета нямат насищане.
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка ви *** и у ненаяли се попчета скапани. Ей ... никога нема ви стигне, целия свят да откраднете, пак ще ви е малко, *** нещастни. За 2011 има откраднати 12 милиона лева само от свещи, и няма данък, няма манък .. вие се отчитате само на господ, е ... Кирил го привикаха, следват останалите .. Николайчо .. и там другите *** нещастни.... материалистични *** криещи се зад вярата.. няма нищо по-долно от вас .. вие сте дъното.