Безгласната буква "П" в играта на политиците от БСП

Най-интересните теми от вестниците за днес, 26 юли
Обновена: 26 юли 2013 11:20 | 26 юли 2013 07:00,
81
Безгласната буква "П" в играта на политиците от БСП
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

"Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП", пише на първа страница "Сега".

Орешарски най-после наруши мълчанието си и вчера взе отношение по кървавите сблъсъци пред парламента, действията на МВР и упоритите протести с искане на неговата оставка. От изказванията му стана ясно, че от него нищо не зависи.

Той препрати към БСП въпроса докога ще съществува правителството и отказа да коментира действията на МВР под претекст, че не той е ръководил операциите. И докато БСП за пореден път твърдо застана зад кабинета и Орешарски, сред социалистите нараства недоволството срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е заподозрян, че умишлено е провел абсурдната операция по извеждането на депутатите от обсадения парламент.

"Експертът Орешарски мутира в г-н Популизъм", коментира "Сега". Ако човек се зачете в коя да е от трите версии на плана "Орешарски", ще се зачуди къде са изчезнали прословутата експертност и прагматичност на финансиста Пламен Орешарски.

Остава натрапчивото впечатление, че текстовете са писани не в кабинета на министър-председателя, а в партийни централи, защото демагогията идва в повече. Начело на най-спешните и най-важните мерки в плана "Орешарски" е "недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията до цялостен преглед и промяна на методиката на ценообразуването".

И до днес управляващите се "борят", за да изпълнят антипазарното си намерение. Оня ден даже се изпуснаха, че актуализацията на бюджета се прави и за да се натиснат цените на тока. Това означава, че хазната ще даде пари, за да не скачат тарифите. Какъв е смисълът да се пресира цената на енергията, ако пак ще платим високата сметка - само че не през фактурата за тока, а през нашите данъци в бюджета?

"Предсрочен вот сега ще доведе до влошаване на икономиката", предупреждава в интервю за "Монитор" социологът Юрий Асланов. Според него вариантът избори веднага е изход, при който ще се направи незабавна проверка на обстоятелството дали тези, които протестират, представляват мнозинството от народа и биха спечелили изборите.

"Протестиращите очевидно вярват в това, че след незабавни избори биха поели управлението на страната. Имам лоши новини - няма да спечелят изборите, а резултатът от вот сега ще им се стори още по-ужасен. Поради това е напълно безсмислено да си утежним живота още повече, да вкараме страната в проекция на взривообразна криза, като предизвикаме избори точно в този момент", посочва Асланов.

По думите му предсрочни избори сега крият опасности за икономиката, безработицата, бедността. Ситуацията рязко ще се влоши преди есенно-зимния сезон и тогава на улицата ще се появят не симпатични лица, които твърдят, че са заможни, а гладни и разярени хора.

***
"И това не е всичко. МВР може още!", коментира "Сега". Ето я поредната причина, поради която това правителството трябва незабавно да си тръгне: вчера премиерът Пламен Орешарски изсипа една камара похвали за неадекватните решения на специалния щаб за охрана на реда в МВР, който още с първата си намеса произведе сблъсъци и агресия на 40-ия ден от протестите.

Заповед за прекратяване на протестите, каквато кметът може да издаде, означавала МВР да разпръсне хората "по какъвто и да е начин".

Въпреки изкараните "специализирани курсове за ръководни служители, водени от представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и други специални и правоохранителни служби", вписани в биографията на Светлозар Лазаров, както и немалкия стаж в ДАНС, главният секретар на МВР явно носи сърце на командос - когато види струпване на хора, си представя как да бъдат разпръснати.

Чудехме се дали ще го каже и той взе, че го каза: можело да се използва вода за разпръскване на хората. То може и с газ, може и с палки, а може и с огнестрелно оръжие.

Толкова много заплахи от устата на толкова миролюбиво изглеждащ човек са направо абсурдни. Подтекстът им е - това не е всичко, можем повече.

"Бездушието на властта доведе до палките", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с евродепутата Надежда Нейнски. Тя посочва, че процесите в България влияят в момента върху цяла Европа.

В една европейска държава се рушат основите на демокрацията. На власт са партии, които не спечелиха изборите, опозицията не е в парламента, премиер е човек, зад когото не е ясно кой стои, а законите се приемат с едва една трета от състава на Народното събрание.

Институциите са делегитимирани, а отчаяните хора са на улицата, без да имат инструменти да повлияят на случващото се. Това е зараза, която заплашва цяла Европа, дискредитира демокрацията като възможен инструмент за решаване на проблемите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "П"---уткиТакива са резултатите, защото половината българи не отидоха да гласуват. Сега плачем, че не сме представени.....Искаме смяна на системата, а как ще я сменим - като се разхождаме по София и викаме пред парламента?
47
4
 
14
 
! Отговори
"П"-- преди 10 години
...КАТО ДЪРЖАВНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КАДРИ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ КАДРОВАТА ПОЛИТИКА НА БКП/бсп !!!ЗАТОВА ,ТАКИВА СА И РЕЗУЛТАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ!ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямаме печеливш ход? България е на ЕС и САЩ или на Русия. България няма способни лидери. Българския народ е на измиране. БПЦ се движи няколко стъпки назад от държавата. Там разрухата не е така цялостна като в държавата. Дръжте се за вярата, както под турско и някой ден ще се възродим. Някога, но не сега.
45
1
 
43
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДАДЕНО НА КОНЦЕСИЯ НА КОРПОРАТИВНА БАНКА И НА ***. ФИНАНСОВОТО ВЕЛИЧИЕ ОТ ДУПНИШКИТЕ СЕЛА ОРЕШАРСКИ САМО ДОКАЗВА, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА..ЗАЩОТО НЕ МУ ДАВАТ ДА ПОДАДЕ!! ТОВА ПРАВИ НЕЩАТА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ. КАКВОТО И ДА КАЗВАТ ВЕЧЕ, ПРОСТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ - ТОВА Е СБЛЪСЪКЪТ: НАРОДЪТ СРЕЩУ ЕДНА БАНКА И ЕДНА ГРУПИРОВКА. КАК НЯМА ДА БИЯТ? ТАКА ИМ СЕ КРАДЕ, ЧЕ СВЯТ ИМ СЕ ВИЕ - ПОЛОВИН МИЛИАРД ГИ ЧАКА, А ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ВИКАТ "ОСТАВКА", ТА "ОСТАВКА"!!!
44
14
 
4
 
! Отговори
КОЙ Е ПРОВОКАТОРА преди 10 години
ЕТО ПРОВОКАТОРИТЕ!!!!ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ПРОТЕСТА КОЛКО Е МИРЕН!!!КОЙ СЕ ОПИТВА ДА ЗАКЛЮЧИ ЗАГРАЖДЕНИЯТА!!!!И КАК ПРОВОКАТОРИТЕ ВДИГАТ ЗАГРАЖДЕНИЯТА В САМИЯ КРАЙ НА КЛИПА!!!!ОТ ТАЗИ СЛУЧКА СТАВА ВСИЧКО В ПОСЛЕДСТВИЕ!!!!ustream.tv/recorded/36257765
43
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЖЕЙМС, А КМЕТЪТ НА БУРГАС НЕ Е ЛИ СЪДЕН ЗА КОНТРАБАНДА? А ШЕФЪТ НА НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ НЕ БЕШЕ ЛИ С ФАЛШИВА ДИПЛОМА, КАКТО И КМЕТЪТ НА ГЕРБ ОТ ДИМИТРОВГРАД, КАКТО ФИДОСОВА И БЕЗБРОЙ КАЛИНКИ НА ГЕРБ? 4 ЗДРАВЕН МИНИСТЪР НА ГЕРБ НЕ Е ЛИ АДВОКАТ? ПРЕМИЕРЪТ НЕ БЕШЕ ЛИ ПОЖАРНИКАР С ТЪМНО МИНАЛО? ДЯНКОВ НЕ БЕШЕ ЛИ ПРОВАЛЕН И УВОЛНЕН ОТВСЯКЪДЕ?ДОБРЕВ, КОИТО УПРАВЛЯВАШЕ ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА НЕ БЕШЕ ЛИ РЕСТАВРАТОР, ШЕФЪТ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ НЕ БЕШЕ ЛИ ЛАВКАДЖИЯ, ПРОСТО СЕ ИЗМОРИХ- МОГА ДА ПИША ОЩЕ
42
4
 
10
 
! Отговори
stefan преди 10 години
До Анонименi kak slu6a tolkova vnimatelno?sas sarp i 4uk v gaza li?
41
6
 
45
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Никога не е късно човек да стане за резил. Това направи Орешарски с престоя си като Премиер-да това е престой а не управление. Все едно да си собсвеник на бардак и някой да ти назначава *** на възраст от около 60 годишни жени, а ти да се чудиш защо нямаш клиенти. Апропо той си беше същото *** и в СДС, и затова го изгониха. Най накрая В. Божков-черепа си го прибра та до ден днешен. Бог да пази България от БСП-ДПС-Атака-ДС.
40
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОКАТО ВИЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ, АЗ СЛУШАХ МНОГО ВНИМАТЕЛНО ДЕБАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ТАКА ЧЕ НЯМАМ НУЖДА НЯКОЙ ДА МИ ПРЕРАЗКАЗВА. ПАПАГАЛИТЕ, ЗАХРАНЕНИ С ЦВЕТНИ ХАПЧЕТА, НЯМАТ ВРЕМЕ ЗА ТАКИВА МАЛОВАЖНИ НЕЩА КАТО МИСЛЕНЕ, АНАЛИЗИРАНЕ, СЛУШАНЕ. ТЕ МОГАТ САМО ДА ВИКАТ- ДО СЕГА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА ОСВЕН МЪГЛЯВОТО СМЯНА НА СИСТЕМАТА, ДРУГО НЕ ИЗМИСЛИХА. КАКВА СМЯНА ? ДА СТАНЕМ МОНАРХИЯ ЛИ ИЛИ ПРЕЗИДЕНСТКА РЕПУБЛИКА, ТА ДА МОЖЕ ТИПИНГ ПОИНТ И ЦВЕТЕЛИНКА ДА СМЕНЯТ ИЗХАБЕНИЯ БОЙКО?АЙ СИКТИР!
39
6
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Работил съм в милицията и полицията,но не можах да издържа на простотиите и напуснах,преди да си направя категорията.И офицери и сержанти в повечето случаи са безмозъчни същества.Имаше една стара поговорка "На простия му дай власт и му гледай сеира".Това се отнася и за властимащите .А що се отнася до онова хубавото маце в униформа,желателно е да не демонстрира че и е счупена ръката от протестиращите.Тя е родена е само за любов.Не и прилича да бие с палката жените и да си уврежда сухожилията.
38
3
 
24
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
4erveni bokluci prestanete da pishete gluposti.otstavka,samo otstavka
37
7
 
35
 
! Отговори
Коце преди 10 години
Имах известна доза уважение към г-н Орешарски, но след изказването му - за мен е вече 0решарски с нула за първа буква. Жалко...
36
16
 
10
 
! Отговори
крис преди 10 години
какво само го цитирате всеки път този платен седесарски вестник, там няма една обективна статия
35
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗЛОБНИТЕ И ГЛУХИТЕ СА НА УЛИЦАТА. ВПРОЧЕМ, КАКВО ДРУГО СЕ ОЧАКВА ОТ КРЪГА КАПИТАЛ, ОСВЕН ДА ИЗПОЛЗВА ЛОШИЯ МАТРЯЛ ЗА ИЗТРИВАНЕ НА ЗАДНИТЕ СИ ЧАСТИ. ДАЖЕ МЕ Е СТРАХ ДА МИНАВАМ ПОКРАЙ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ- ГРОТЕСКНИ ЛИЦА, ИЗКРИВЕНИ В ЗЪБАТА УСМИВКА.
34
4
 
29
 
! Отговори
fagd преди 10 години
е, то на всички е ясно ,че е "П"*тка, но чакаме оставка, за вече ясни неща признания не щем. В следващите дни ще си признават и за любовните триъгълници Станишев-Вигенин-Стойнев и Местан Доган-Волен.
33
5
 
23
 
! Отговори
акуд преди 10 години
аз спирам да си плащам данъците и ел. енергията ще я ползвам до минимум. няма да пълня гушите на миллетите и руските олигарси
32
25
 
6
 
! Отговори
Шопска цигания преди 10 години
Господин дракачът на горния текст, бъди нормален, а не да се подаваш на яда си, че твоичкия Борисов не управлява. И защо да управлява? За да ни докара някой нов Дянков ли? А тези "интелегентни" протестиращи с паветата и плочите в ръце, хвърляни с омраза, са по-зле и от ***, след като видял-не видял скачат задружно срещу една наистина ранена полицайка. Вие госпожи и господа протестиращи сте бетер от ***, една безформена маса от нахалници без цел, без идеи, какво точно иска. Сбирщина.
31
20
 
11
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 10 години
ВСИЧКИ МОЙ БЕЗГЛАСНИ БУКВИ ДОВЕЧЕРА ДА МИНАТ ДА ВЗЕМАТ НАДНИЦИТЕ ПРЕД НДК-тоТАМ ИСКАМ КОНФРОНТАЦИЯ И ПОБОЙ НАД БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ОТ ДРУГИЯ ПРОТЕСТ!!!СЛЕД ТОВА ЩЕ ДЪРЖИМ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ, И ПОД СТРАХ ЧЕ ЩЕ ИМ СЧУПИМ ОЧИЛАТА И БАСТУНИТЕ ЩЕ ГИ КАРАМЕ ДА ВИКАТ:"КОИ'Т НИСКАЧА Е ЧЪРВЕН, КОИ'Т НИСКАЧА Е ЧЪРВЕН"И"ЧЪРВЕНИ ТИТАНИ... Ъ-Ъ-Ъ СИРЕЧ ЧЪРВЕНИ БУКЛЮЦИ..."САМУ ЛЕСКИ... Ъ-Ъ-Ъ САМУ БИЗТРИШКИТЕ ЛЪОВЕ...Ъ-Ъ-Ъ ТИГРИ ДЕ!!!КОНГРАЧУЛАЙШЕН МОЙ ДЕСНИ ЛАЙНЪРИ...Ъ-Ъ-Ъ БОКЛЮЦИ... Ъ-Ъ-Ъ
30
18
 
9
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 10 години
ВСИЧКИ МОЙ БЕЗГЛАСНИ БУКВИ ДОВЕЧЕРА ДА МИНАТ ДА ВЗЕМАТ НАДНИЦИТЕ ПРЕД НДК-тоТАМ ИСКАМ КОНФРОНТАЦИЯ И ПОБОЙ НАД БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ОТ ДРУГИЯ ПРОТЕСТ!!!СЛЕД ТОВА ЩЕ ДЪРЖИМ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ЗАЛОЖНИЦИ, И ПОД СТРАХ ЧЕ ЩЕ ИМ СЧУПИМ ОЧИЛАТА И БАСТУНИТЕ ЩЕ ГИ КАРАМЕ ДА ВИКАТ:"КОИ'Т НИСКАЧА Е ЧЪРВЕН, КОИ'Т НИСКАЧА Е ЧЪРВЕН"И"ЧЪРВЕНИ ТИТАНИ... Ъ-Ъ-Ъ СИРЕЧ ЧЪРВЕНИ БУКЛЮЦИ..."САМУ ЛЕСКИ... Ъ-Ъ-Ъ САМУ БИЗТРИШКИТЕ ЛЪОВЕ...Ъ-Ъ-Ъ ТИГРИ ДЕ!!!КОНГРАЧУЛАЙШЕН МОЙ ДЕСНИ ЛАЙНЪРИ...Ъ-Ъ-Ъ БОКЛЮЦИ... Ъ-Ъ-Ъ
29
18
 
10
 
! Отговори
черна дупка преди 10 години
Откриха гигантска черна дупка. В тиквата на тиквата.