Редакцията на бюджета – ход на БСП да върне ГЕРБ в НС

Икономисти: Пари не могат да крадат, но може да фаворизират фирми
Обновена: 26 юли 2013 14:07 | 26 юли 2013 10:07, Веселина Йорданова
30
Редакцията на бюджета – ход на БСП да върне ГЕРБ в НС
Прекрояването на бюджета е ненужно, според икономисти. Снимка: архив, БулФото

Прекрояването на бюджета е политически ход на БСП, за да влезе ГЕРБ в парламента. Такава теза изрази финансовият експерт Кольо Парамов пред bTV.

Парамов заяви, че проблемът в момента не е актуализацията на бюджета, а оставката на правителството.
Той подчерта изказването на премиера, който каза, че БСП решава кога да се подаде оставка. „Той явно не осъзнава, че е премиер на най-сложната държава на Балканите и не може да казва, че когато Станишев се консултира с Доган, тогава той ще подаде оставка”, категоричен е финансовият експерт.

Парамов и икономистът Георги Ганев смятат, че актуализацията е ненужна и подобен управленски ход е наистина „драматичен”.

Още по темата
Пари не могат да се откраднат, но могат да бъдат фаворизирани конкретни фирми, коментираха още експертите. „Заявено е, че половината дълг ще иде за резерва, въпреки че няма нужда от това, а другата половина ще парира недостатъчните проходи. Притеснен съм, че данните за ДДС не само предполагат, че ще се изпълни заложеното от Дянков, но и ще се преизпълни. И като го намалят, ще им дойде повече, около 400 млн.лв. там има възможност за избирателно харчене по усмотрение”, посочи Георги Ганев.

Това, по думите му, може да стане с бързане да се плати към едни фирми и бави към други. Ганев посочи логика само в една част от ревизията и обори тезата на управляващите за огромните суми невърното ДДС към фирмите.

„Единствената техническа корекция, която имаше смисъл, е след плащането на заема кабинетът да може при нужда пак да емитира дълг. Това обаче е нещо дребно”, обясни той и добави, че актуализацията дава сигнали, че в държавата нещо сериозно куца. „А в България това не е така”, посочи икономистът.

За да бъде логично прекрояването на приходната част, където се чака недосъбиране на дългове, трябва да има липси. „Това обаче не звучи логично, събирането на ДДС до май върви и до края на март 107 млн. лв. са били задълженията към бизнеса, по данни на финансовото министерство”, посочи Ганев с уточнението, че може и да е станало нещо.

Според Кольо Парамов социалните плащания щяха да станат и без ревизия. Двамата призоваха да се вземат мерки за политическата стабилност. Парамов посочи, че часовникът на Орешарски цъка и е редно той да се запише като разумен политик. „Той получи шанса, но нещата не вървят. Нека излезе достойно като мъж”, заяви финансистът. По думите на Георги Ганев икономиката се движи, макар и с по-бавно темпо. „Реформите обаче, визиите за обществото, са важни за бизнеса, за да си направи плановете”, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
яа преди 10 години
Тези изказвания,са като приказката за нероден Петко.
26
2
 
1
 
! Отговори
M.D. преди 10 години
Понеже нямам фирма, ми е все тази дали фирмите на ГЕРБ или тези на БСП ще се фаворизират. :)))))))))))))
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БайМилеВъв форума няма място за пудели.
24
0
 
5
 
! Отговори
незнаен преди 10 години
Народе много къса памет имате Тройката заедно с Орешарски като Ф.М. разплащаха най-големите хонорари пр. милион и двеста на Доган като хидроинженер, същите потопиха държавата 2009г. и харчеха милярди напълно непрозрачно за Белене за избори и т.н. а Костов ги научи особенно ДПС да купуват гласове и на клиентелизъм, тази подла конфигурация БСП-ДПС е най-голямото зло за българския народ от 91г. та до днес
23
0
 
1
 
! Отговори
БайМиле преди 10 години
Мистър Х- Ще те на направя на Мисис Х
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 2009 г. по официални данни около 1500 фирми печелят поръчки при държавните търгове. През 2012 г. само 50 фирми са печелили търговете. Ясно е, че при ГЕРБ е имало концентрация, изтласкване и ликвидиране на "ненаши" фирми. Така я разбираха пазарната икономика гербавите некадърници и крадци. А сега платените от тях икономисти вият като бездомни кучета!
21
1
 
13
 
! Отговори
yurush преди 10 години
ДПС-ара имал 3 млн и 27 имота, на фона на които 6 апартамента на Ц.Ц са нищо. Трябва всички до един да си докажат доходите и понеже от тях зависи бъдещето и сигурността на народа и страната , аз искам всички да минават детектор на лъжата преди и по време на заемане на депутатски и министерски кресла. Да се види дали те вярват на това което ни говорят
20
20
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Дянков изтегли 800 милиона заем, за да се разпалити с обещанията на Бойко и Миро Лекето - но лихвиет по гланицаат започват да текат от 30 ЮНИ тази година, за да покрие заема Орешарски тегил нов заем - 1 милиард. Дянков сега трябав да е в затвора, защото ФАЛИРА Държажавата, но ще се измъкне, защото няма колективна (без) отговороност - 121 депутати от герб са гласували с него
19
5
 
17
 
! Отговори
до мистър х преди 10 години
Колко ти плаща моника станишева за да пишеш цял ден идиотии? Надявам се надницата да е добра защото да се правиш на *** не е лесно.
18
15
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
напълно разбиха митниците, контрабандата нарасан до нечувани размери защото хората се пускалах по сигнали - Мишо бирата звъни на Борисов - той на Танов.5 милиарда за били дадени за миналаат 2012 година, но фиска падан под критичния (4 милиарда) миниум - за март той бе 2,8 милиарда. Това знаич че ЕС са наливали вода в една пустиня. Смешни са оправданията с Тройната, защото Борисов имаше пълон мнозиноство да прекроява бюджетва как му хареса, като не му стиска - да бе хвърли оставка.
17
4
 
24
 
! Отговори
1 преди 10 години
Тук пишат доста наети от кутев и станишева драскачи и пишат дърти опашати лъжи.Най-добрия в историята на БГ финансов министър остави неразплатени 107 милиона с бизнеса.При 80 милиарда брутен продукт това и нищо.Бюджета на Дянков за 2013 г. е перфектен и до края на април постоянно беше на плюс.После дойдоха на власт великите турско комунистически професионалисти и вече сме на минус.Сега искат да теглят 1 милиард кредит и да вкарат още 500 млн.дефицит за да се разплатят с олигарсите свалили ГЕРБ.
16
18
 
2
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
досега най-голямоот харчеен е паднало при Герб. Всички други страни имаха криза, не проведоха реформи и започнаах да излизат от нея, а герб само папкаха, ли папкахаГерб увелиич дълга, с 3,7 милиарданамали фисак с 4,4 милиардагепи 2 милирда от НЗОКискаше за затрие БАН (над 45 милиона съкратен бюджет) за да им вземе имотите и да иг раздаде на близик фирмикоето не попречи да се гласуват тир поредни години по 1 милирад за МВР при задлъжнялост от 150 милиона към Лукойл
15
12
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Парамов бе човекът, който Борисов стягаше за заместник на Дянков. един комунист известен от Жан Виденовото управление - той да не да дава мъдри идеи. Стойнев е на светлинни години пред него.
14
7
 
36
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Спомням се последното управление на БСП/ДПС, точно по време на разразяването на световната икономическа криза. Тогава се случиха две важни неща: 1. Орешарски като финансов министър официално заяви, че кризата няма как да засегне България2. Имаше над 1 млрд бюджетен излишък и те взеха решение да го похарчат САМО ЗА ЕДИН МЕСЕЦ в края на годината (Декември) по напълно непрозрачен начин. Този факт потвърждава, че тези хора знаят как да харчат държавни (НАШИТЕ) пари. Не им вярвам!
13
21
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 години
"...актуализацията дава сигнали, че в държавата нещо сериозно куца", ами куца разбира се, как няма да куца като малоумния Дянков заложи плащания до септември, а? И не се разплати с фирмите. Значи какво излиза, ГЕБРаджиите не направили бюджета както трябва, сега другите излизат виновни че се чудят как да им чистят говната (без извинение!!!!)!!!
12
3
 
18
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
заглавиет мисля че трябва да е така "Редакцията на бюджета ход на БСП да фаворизират фирми"
11
8
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До НаумДа не говорим и за консултантските договори от по 3000 лв. месечно на ГЕРБ плюс над 700 лв. месечно от НС - все наши пари!
10
1
 
13
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
До ПешоНакой обясняваше за рестарт на "Белене" от както са на власт Станишев сие май един руснак ваче идва да роучва почвата
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев роди гигантското бебе Делян Пеевски, което разкри окончателно за кого работи правителствотоБългарският народ обаче прозря техният коварен план, още с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, с който пост искаха да му се реваншират за нагласения скандал с фалшивите бюлетини, прозря и многократните други назначения на криминални и скандални личности, ясно доказващи, че правителството няма да работи за обществото.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова, българи, не се чудете защо Сергей Станишев не иска Орешарски да си подаде оставката от това зависи животът му, така че не случайно бе дадено нареждане на някои полицаи с маски да бият мирните протестиращи, докато платените провокатори хвърляха павета, за да могат управляващите след това да си измият ръцете.Сега плашат хората, че за тяхно добро не си подават оставка, че ще дойдат ГЕРБ отново на власт, нямало и пари в тази криза за избори, а имаше пари за безсмисления референдум на БСП за АЕЦ Белене, така