Редакцията на бюджета – ход на БСП да върне ГЕРБ в НС

Икономисти: Пари не могат да крадат, но може да фаворизират фирми
Обновена: 26 юли 2013 14:07 | 26 юли 2013 10:07, Веселина Йорданова
30
Редакцията на бюджета – ход на БСП да върне ГЕРБ в НС
Прекрояването на бюджета е ненужно, според икономисти. Снимка: архив, БулФото

Прекрояването на бюджета е политически ход на БСП, за да влезе ГЕРБ в парламента. Такава теза изрази финансовият експерт Кольо Парамов пред bTV.

Парамов заяви, че проблемът в момента не е актуализацията на бюджета, а оставката на правителството.
Той подчерта изказването на премиера, който каза, че БСП решава кога да се подаде оставка. „Той явно не осъзнава, че е премиер на най-сложната държава на Балканите и не може да казва, че когато Станишев се консултира с Доган, тогава той ще подаде оставка”, категоричен е финансовият експерт.

Парамов и икономистът Георги Ганев смятат, че актуализацията е ненужна и подобен управленски ход е наистина „драматичен”.

Още по темата
Пари не могат да се откраднат, но могат да бъдат фаворизирани конкретни фирми, коментираха още експертите. „Заявено е, че половината дълг ще иде за резерва, въпреки че няма нужда от това, а другата половина ще парира недостатъчните проходи. Притеснен съм, че данните за ДДС не само предполагат, че ще се изпълни заложеното от Дянков, но и ще се преизпълни. И като го намалят, ще им дойде повече, около 400 млн.лв. там има възможност за избирателно харчене по усмотрение”, посочи Георги Ганев.

Това, по думите му, може да стане с бързане да се плати към едни фирми и бави към други. Ганев посочи логика само в една част от ревизията и обори тезата на управляващите за огромните суми невърното ДДС към фирмите.

„Единствената техническа корекция, която имаше смисъл, е след плащането на заема кабинетът да може при нужда пак да емитира дълг. Това обаче е нещо дребно”, обясни той и добави, че актуализацията дава сигнали, че в държавата нещо сериозно куца. „А в България това не е така”, посочи икономистът.

За да бъде логично прекрояването на приходната част, където се чака недосъбиране на дългове, трябва да има липси. „Това обаче не звучи логично, събирането на ДДС до май върви и до края на март 107 млн. лв. са били задълженията към бизнеса, по данни на финансовото министерство”, посочи Ганев с уточнението, че може и да е станало нещо.

Според Кольо Парамов социалните плащания щяха да станат и без ревизия. Двамата призоваха да се вземат мерки за политическата стабилност. Парамов посочи, че часовникът на Орешарски цъка и е редно той да се запише като разумен политик. „Той получи шанса, но нещата не вървят. Нека излезе достойно като мъж”, заяви финансистът. По думите на Георги Ганев икономиката се движи, макар и с по-бавно темпо. „Реформите обаче, визиите за обществото, са важни за бизнеса, за да си направи плановете”, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
До Наумнебеше ли 1.5 МИЛИОНА
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващите вече са си сложили главата в торбата. Ето защо Сергей Станишев трепери за живота си, тъй като ако не намери парите, които са му дали лихварите за грандиозната манипулация, те ще го ликвидират. Руснаците не си играят, като доказателство за това е убийството на Андрей Луканов.AEC a Разкриха го, Станишев трепери за живота си! Ето откъде идва заплахата, че ще го убият!Станишев се задейства за руските си покровители още от първия работен ден на правителството
5
5
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Събираемостта на данаци ще намалее,защото Мощните фирми/обърчи на БСП И ДПС/ ще наливат много милиони в техните сметки, а не в бюджета. Ще има много Цанкови камани и АЕЦ Белене, където потънаха 2,5 милиарда, както казва Б.Борисов. А премиера по най-просташки маниер, с някакви 100 лв обеснява,че неможе да се краде.
4
1
 
21
 
! Отговори
Наум преди 10 години
Не, уважаеми дезинформатори, "редактираха бюджета" точно, за да го откраднат. Как не може да се открадне питайте Доган - хонорар 1 млн. Скромен е, Пеевски може да се оцени като експерт за 50 млн. примерно и т.н. - "The sky is the limit"!
3
0
 
17
 
! Отговори
gtf преди 10 години
до 2а да платят на твоя конкурент щото е ***, докато ти се чудиш от къде да покриваш дупката - как то звучи ?
2
14
 
5
 
! Отговори
Канар преди 10 години
Значи най-после да реши да си разплати държавата задълженията км частния бизнес и веднага- може да се фаворизират фирми. Дайте да не плащат на никой и няма да има фаворизирани.
1
3
 
21
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
" Пари не могат да крадат"никой не краде от държавата официално Прави се законно