Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
35
 
! Отговори
аут преди 10 години
И аз се махам.Завърших Право и какво - голямо нищо! Мамините синчета де уредиха дори с диплома Среден 3. Махам се докато годинките не са станали толкова много (на 25 съм).Няма такава държава... Да не плащали на стажанти...Само глупости. То варианти за стаж няма толкова,а сега и малкото паро ще спрат.
103
1
 
26
 
! Отговори
conservator преди 10 години
Тази статия е прелюдия към манипулацията-от както БСП е на власт безработицата свърши. Да не се плаща на млади стажанти е такъв цинизъм, като да не се плаща на хора между 40-45 години защото се наблюдава едно отпускане на тази възраст.
102
2
 
51
 
! Отговори
Аз преди 10 години
То пък едни работодатели в България! Първо си накупят коли ,жилища, обзаведат се с лъбовници и т.н и всичко това на гърба на наетия работник, на неплатени данъци и осигуровки, на ниски заплати и прочее. Западния работодател първом се издължава на цивилизованата държава, на работника, за благотворителност и после мисли за инвестиции в производство и условия на труд и ако остане за първите неща на нашите пишман бизнесмени.Какъвто бизнеса такава и държавата - крадлива! Казах!
101
3
 
6
 
! Отговори
Изнасям се 2 преди 10 години
Ааа да, ГЕРБ-ерасти, Сергейрасти и други резберасти - тук долу може да ми слагате минуси, знам че сте бая.. Овчарията е манталитет, не професия
100
5
 
25
 
! Отговори
Изнасям се преди 10 години
няма да бачкам за 200 лева заради ***, които се радват на бойко или пък на бсп или пък на атака.. заради вашите тъпизми аз ли да страдам бе овчари прости..
99
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако си мислите, че на северно-американския континент, от където таз госпожа се е научила на трикове гледат на вас по-друг начин, помислете си пак ;-). Вие сте ресурс, и следва да носите печалба. Повторете си пак Марио Пузо ;-).
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не сте разбрали госпожата се занимава с ресурси. Другото е проблем на "давещите се". Понякога ме удивлява наивноста на огромна част от хората. Те очакват някой да се грижи за тях сякаш са малки деца ;-).Как беше в Кръстника на Марио Пузо:" - Нищо лично, просто бизнес!"
97
1
 
35
 
! Отговори
кензо маклейн преди 10 години
От 1999г съм в Америка. От българските имигранти на които съм помагал съм виждал нож в гърба. Едни подлеци АЗ ги заведох и представих в мойта фирма, наеха ги, след 3 години жената от натягане стана нещо като шефка - офис мениджър, и взе да ми търси сметка и да ми се държи като типичен бг началник. От всички българи на които съм помогнал, само една двойка български турци от Русе излязоха точни и благодарни хора. Другите са 100% тиня! Много е жалко. Все пак обаче и най-добрите ми приятели са от БГ
96
1
 
37
 
! Отговори
БЪЛГАРИН - ЕМИГРАНТ преди 10 години
От 20на години съм емигрант. Имам 2 висши. НИКОГА не съм работил (навън). НИКОЙ, НИКОГА не ме е питал каква диплома имам или образование. Живея доста добре. Помагал съм на много българи, ВСИЧКИ, ВСИЧКИ после ми забиха нож в гърба за благодаря. Единствено и само чужденци са ми помагали, никога нашенци. Това е в реалния живот.
95
2
 
10
 
! Отговори
От USA преди 10 години
Шишкова.... Страшно много и отива!
94
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Госпожата открива топлата вода, но заедно с това предлага и едни много опасни практики на експлоатация на младите хора. Как така ще се стажува без пари... това не трябва да се толерира, а да се търсят начини да се изкорени, защото все по-малко кадърни хора ще се хващат на неплатена работа ако не могат да си платят сметки, храна и т.н.
93
2
 
35
 
! Отговори
Дочко преди 10 години
Тази дама се изхранва като прокарва интересите на чужди инвеститори на родния пазар на труда. Те я наемат да тества хора за потенциалните им работни места. Логично е всячески да се стреми да ни убеждава, че трябва да се трудим за възможно най-ниското заплащане. Идя си няма, че сама си подлива вода, защото вече не само току що завършилите, ами и кадрите със стаж и опит и не чак толкова ниски доходи се замислят за "гурбет" и миграция. П.С. Като чуя специалист "човешки ресурси" и някак ми се....
92
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната поръчкова статия на кампанията: "Роби, останете си в БГ, че няма кой иначе да бачка за без пари." Млади и не чак толкова млади българи, бягайте!
91
5
 
44
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
След 01.01.2014 год. като паднат всички ограничения за работа в ЕС за българите ще падне голямото заминаване на българите в чужбина за да работят за повече пари, в *** ще останат само *** и некадърниците да работят за жълти стотинки...
90
3
 
0
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Kakaкой да ти я осигури? стой си там и забравяй за нас.
89
2
 
43
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
Абе , само да попитам "експертите" - защо само за висше образование и компетенции говорят ?Имам висше , но като емигрант работя нискоквалифицирана работа и съм доволен от живота си и заплатата си . Докато в Бг - ми нищо не работих (е нали сме вишисти) и съответно заплатката ми беше мизерна - меко казано .Разберете - хората не търсят всезнайковци и дървени философи (ама с висше нали) а търсят работници . Аман от клишета - квалификация , специализация , учи да не работиш и тъй нататък .
88
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато битието се превръща във виц става страшно...
87
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Двама *** си говорят:- ти бил ли си с медицинска сестра?-- След дълго умуване другият отговаря:- с медицинска не.
86
1
 
32
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата..-------------------------------------------------Представяте ли си - идват в България,страна от ЕС,защото дори и в Третия свят заплащането е по-високо от родното/работещите бедни/
85
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаеми емигранти и бъдещи такива, напускайки българия не изпитвайте никаква жалост. Вашите родители не се наиграха 20 години да гласуват и да избират поредните ***. Да се скапват в българия от глад и простотия, от нищета. Никаква жалост! Никакви пари! Нас никой не ни пита дали ни е кеф да обикаляме света. Нека да страдат от *** си кратуни ***. Никога да не видят децата си, които сами са прогонили. Позор за предното поколение. Унищожихте нашето.