Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина

Работодателите търсят хора с добра компетенция, заяви Мария Шишкова
6 авг 2013 21:07,
201
Заражда се нова вълна от българи, които отиват в чужбина
Снимка: Bulgaria On Air

"Проблемът с недостига на висококвалифицирани кадри в България продължава да съществува. Това обаче не се дължи на завишени изисквания от страна на работодателя", коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria.

"В последните години се наблюдава нормализиране на критериите, по които се наемат кадрите. В сравнение с изискванията отпреди 15 години има завишение, защото се изравниха с тенденциите на глобалния пазар“, каза Шишкова.

Тя обясни, че най-важните компетенции, които се търсят, са гъвкавост и бързо учене. По думите й за компаниите от по-голяма необходимост са придобитите знания и умения от стажа до момента, отколкото наученото в университетите.

"Работодателите търсят хора с добра компетенция, а тя не означава само знанието, но и умението и отношението към средата", посочи Шишкова.

"Забелязваме една нова възможност в страната – на пазара се появяват много нови чуждестранни компании в различни сфери. Те налагат търсенето на разнообразни придобити компетенции“, каза още тя.

По думите й заплащането в страната не е високо и това привлича чуждите инвеститори, което ще доведе до насищане на пазара и уравновесяване на безработицата. "Очаквам скоро да започне да се понижава броят на хората без препитание", каза тя.

Шишкова посочи и основния приоритет за всеки един, търсещ работа - изучаването на чужд език, независимо в каква област се развива, а за младите – да започват стажове по време на обучението си за висше образование.

"Всеки един, който започва да търси работа след дипломирането си, ще е по-ограничен в доброто си професионално развитие. Стажантските програми са необходими, но не трябва да се въвежда задължително възнаграждение за стажантите, защото много фирми ще прекратят тази дейност“, каза тя.

Според нея е започнала една негативна за България тенденция: "В последните месеци, докато вниманието на всички е насочено към случващото се в страната, започна да се заражда една нова, засилваща се вълна от млади и не чак толкова млади хора, които отиват в чужбина“.

"Най-добрият начин да бъдат задържани кадрите е работодателите да успяват да разкрият пълния потенциал на всеки един, да се разкрие таланта му и да бъде назначен на подходящата позиция. Най-лесно е, ако се приеме, че във всеки един има скрит диамант", каза Шишкова.

Тя посочи, че социалните мрежи се използват максимално от консултантите за подбор на персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Bulgaria ON AIRМария Шишкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
64
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Изнасям се и аз, за СЪЖАЛЕНИЕ с радост....
3
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И най-важното изречение, което е пропуснато в края на монолога, че "всеки един диамант си има цена, и ако не я платиш, той не става твой"... така и младите имигрират и ще продължат да имигрират докато не се дадат едни европейски заплати, които да спрат този миграционен процес.
2
9
 
45
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
поредните глупости - идвали чужди инвеститори щото плащали малко и тая очаквала скоро хората без препитание да ставали все по-малко. Истината е, че е пълно с пишман бизнесмени - но и масово стадото е овче - без никакво желание да работи за себе си - масово гледат само да работят за някой друг - не си отстояват правата - работят нощем, събота и неделя - дори ги еб,ат на работа мнозина - събудете се!
1
12
 
36
 
! Отговори
Форигн инвеститър преди 10 години
Аз иска тук инвестира и дава 290 лв салари на ***, но чул минимал салари отива на 340, кое вече не толкова изгодно и бенефит фор ми. Май ще ходи на Руманци дава джоб