40% от българите плащат редовно здравни осигуровки

Преглед на печата на 11 август 2013 година
11 авг 2013 10:20,
34
40% от българите плащат редовно здравни осигуровки
Снимка: архив Булфото

Само 40% от българите, дължащи здравни осигуровки (3,4 млн.), плащат редовно, става ясно от справка в Националната агенция по приходите. Това съобщи пред "Преса" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Над 2 млн. българи са с прекъснати осигурителни права към м. юни 2013 г. и нямат право на безплатна медицинска помощ. Около 3,9 млн. души се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

В нашата история е имало много по-тежки събития, отколкото се случват днес, казва в интервю за "Монитор" проф. Николай Овчаров, историк. По думите му днес малко пресоляваме супата. Винаги може да има протести, да не се одобрява едно или друго управленско решение. "Убеден съм, че в края на краищата ще се намери добрият модус. Аз лично малко се дразня, че тези събития от последно време затормозиха в известна степен нашата работа - културния туризъм. Нещо, което съм убеден, че ще храни България след години. Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата", отбелязва Овчаров.

Зелена вълна ще отпушва пътя до морето, съобщава "Стандарт". Светофари и регулировчици ще опитат да облекчат кошмарните задръствания, които се образуваха по двете магистрали в пика на отпуските. За да не бавят летовниците, семафорите на входовете на Бургас и Варна ще светят по-дълго в зелено. Зелена вълна ще има и при влизането в София, за да се осигури по-бързо прибиране на хората, чиято отпуска вече е приключила. Там, където няма светофари, регулировчици ще отпушват движението. Патрулки ще има и в участъците с ремонти по магистралите. Извънредните мерки се взимат от КАТ, след като пътуването до морето и обратно през уикенда се оказа истински кошмар.

В някои от дните от сряда до събота депутатите ще се съберат извънредно, за да обсъдят ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, според информация на "24 часа".
Последната дума ще бъде на председателя на Народното събрание Михаил Миков, след като получи мненията на лидерите на парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака". ГЕРБ вече обяви, че настоява заседанието за бюджета да се проведе днес или утре.

"Бюджетна сага 2013", коментира "Труд". Сагата "бюджет 2013" съвсем заприлича на сапунен сериал. И май никой от героите не си е съвсем на мястото. Първо обиграните в парламентарните процедури БСП и ДПС позволиха ГЕРБ да ги "надхитрят" с искане за "спешно" заседание. Опозицията от ГЕРБ пък трудно ще обясни августовския си "заседателен" порив - докато трябваше да работят, депутатите бяха в своя си "нелегална" ваканция цял месец. Президентът взе, че наложи "частично вето", ама да беше поискал сам скоростно заседание на парламента - има това право по конституция. Кабинетът също го има, ама толкоз му е важен ремонтът на бюджета, колкото слушаме. Развръзката предстои, но... каква беше темата. Бюджетът? А някой разбра ли нещо по същество за нея?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
damata преди 10 години
И като плащат какво получават? Едно голямо нищо, защото никое болестно състояние не минава за два, три или пет дни, колкото са измислените "пътечки " на касата.Тази бъркотия никой и не желае да оправя, защото лекарите са печеливши от нея, собствениците на частни болници също, а най-големите потърпевши в тая система са среден персонал и санитари дето им се падат трохите,ама тя тая ще върви само до някъде и после......
26
0
 
5
 
! Отговори
ПЛАЩАЦ преди 10 години
ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ОПРАВИ НЕЩАТА, КОЙТО ГОДИНИ СТОЯТ НЕУПРАВЕНИ. НАВРЕМЕТО КОСТОВ РАЗБИ С-МАТА И СЕГА НЕ ИСКАТ ДА Я ОПРАВЯТ ЛЕКАРИТЕ. АЗ ИСКАМ ДА СИ ВНАСЯМ МЕСЕЧНИТЕ СУМИ ПО ЗДР.ОСИГУРЯВАНЕ НО НЕ МИ ИСКАТ ПАРИТЕ. ИСКАТ ДА ИМ ПЛАТЯ ЗА 3 год. НАЗАД, КАЗВАМ ЧЕ НЕ СЪМ БИЛ В BG, ТЕ ИСКАТ ДА ИМ ПЛАЩАМ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ. ДА ИМА ДА ВЗЕМАТ ОТ МЕН. ДА СЕ НАПРАВИ КАТО НА ЗАПАД. КОЙТО ИСКА И МОЖЕ ДА СИ ПЛАЩА НА ЗДР.ОСИГУР.ЗАСТРАХОВАТЕЛИ. ДА ИМА НЯКОЛКО ЗА КОНКУРЕНЦИЯ. ТЕЗИ
25
3
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
60% искаш да ми кажеш, че са безработни ли? Лекар съм и се сблъсквам с неосигурени най-редовно. 90% от тях за пияници, които имат пари за ракия, но не и да си плащат здравните осигуровки. Една жена, която имаше 2 телефона, и 2та по-хубави от моята дърта нокиа в прав текст ми заяви: Ми за какво да си плащам здравните вноски, нали ако тръгна да умирам така или иначе ще ме приемете, няма да ме оставите да си умра, затова и не виждам смисъл да плащам.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съпругата ми си плаща редовно сума години, а сега излезне, че и се гуят няколко месеца. И лекарите все разни комунистически лелички със знания от 60-те години и все направленията свършили били и знаят само едни антибиотици да изписват и това е!!! Вече в БГ - само на море и за не повече от 15 дена!!! Населението се топяло...ами нормално, накрая сигурно и laktobacilikus bulgaricus ще изчезне, но Бацилицус mangalus ще пребъде в БГ forever! В чувбина е истината!
23
0
 
7
 
! Отговори
уЯ преди 10 години
осигуровките трябва да отпаднат.тъй и тъй си плащаме прегледите а направления никога няма за реално болен.да бъдат заменени със здравни застраховки .персонални.да не може касата и дупетатите да ги изплюскват ежегодно
22
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Защо държавата не си приспада автоматично от парите за социални помощи дължимите суми за осигуровки.Всеки месец се дават пари на *** за детски,за безработица,а тя не получава обратно пари за социални осигуровки и си трае.Има десетки начини да се задължат всички да си плащат,но очевидно липсва политическата воля за това.А причината е банално ясна-нали трябва да си пазят гласовете на *** за следващите избори.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо да плащам????? Живея в чужбина осигурен съм там. Когато си дойда в България, плащах редовно до преди 2 години но бюрокрацията е невероятна. Плащам по електронен път обикновено за цяла година и когато проверя статуса си редовно пише с прекъснати права. При което започва редовното ходене по разни бюрократи и обяснения от сорта, че електронната система не калкулирала вярно. Въпросът ми е на *** кой им плаща???? Затова спрях да плащам и няма да плащам осигуровки в БГ
20
0
 
5
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
да не забравите и данаците и таксите и глобите и лихвите по банките хааахахахха че иначе лошо ви се пише
19
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
а ти не получаваш ли мед.помощ?ако не,значи не се осигурен ЗДРАВО!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Ами сега??? преди 10 години
Ако 40% са 3.4млн, и ако държавата плаща на децата, учащите до 18г и пенсионерите, значи или само държавата плаща, или тя е нередовен платец. НСИ: "Населението в трудоспособна възраст в края на миналата година е 4 503 000 души или 61.8% от цялото население. Към 31 декември 2012 година населението на България е 7 282 041 души."
17
1
 
2
 
! Отговори
Поправка преди 10 години
60% от българите плащат, 30% от турците и 0.001% от ромите, демек ***.
16
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Уважаеми Анонимко, а не мислите ли, че останалите 60% може би са безработни и няма как да си плащат здравните осигуровки? Защото на работещите хора задължително им се внасят осигуровките, но запомнете , че животът е възход и падение и днес имаш работа и си осигурен, но утре може да си безработен и тогава няма да си от ДУХАЩИТЕ, ТОГАВА АКО ТЕ ПОЗНАВАМ ДА ТЕ ПИТАМ КАК Е?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава само 40% от българите да получават пълна медицинска помощ. Да не плащат една стотинка като отидат на лекар, да не плащат за консумативи и т.н. А за останалите 60% "Да, господине, не сте си платил здравните осигуровки? Няма проблем, ето, попълнете тук, ето ви касовата бележка, операцията ще ви струва 20 000 лв, надяваме се до края на месеца да успеете да платите, защото иначе идваме със съдия-изпълнител". Не може 40% да го ду*** заради останалите 60%!
14
1
 
20
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Ето сами се издадоха - това означава, че поне 60% от българите не работят (поне в България). Иначе говорят и мажат, че има 15-20% безработица. Аз познавам много безработни, които си плащат осигуровките - просто с 3-4 месеца работа в годината в чужбина свързват двата края. Но те не се водят на борсата на труда - безработни...
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тези хора просто не са в България
12
7
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Толкова е грозно безработните да хранят докторите
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Останалите 60% са ***, от които държавата не може посмъртно да вземе и стотинка данък за нещо, защото за *** има специална Женевска конвенция, той има право да нарушава всеки закон без да му се търси отговорност.
10
2
 
24
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
В това число влизат ли пенсионерите? Кой да внася каквито и да било осигуровки, като хората масово работят без осигуровки, в по-малките фирми. Моя позната се оказа, че е работила без трудов договор, а е подписала такъв, но работодателя просто не го заявил в НОИ, и е внасял само здр. осигуровки. Тя си мислила, че всичко е ОК и това повече от 5 години, точно преди пенсия. Защо държавата го позволява?Защото така е изгодно на шепа хора, а хиляди хора страдат от това безхаберие и базаконие.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плащаме осигуровки, но какво получаваме и къде отиват парите ни, след като не ходим на лекар с години, докато сме млади? Къде? Но българите не виждат и не чуват нисколетящите самолети, които повече от 7 години ги засипват с кемтрейлс? Погледнете над главите си, вижте какво отравяне е? Ето от днес в 9,33 ч prikachi/images/604/6431604z.jpg и prikachi/images/605/6431605t.jpg . Това са отрови, тежки метали, канц. вируси, наночастици алуминий, диетилен бромид И ГО ДИШАТЕ!!!!
8
0
 
24
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
Къде ли е държавата, може би на кафе или просто почива заслужено след два месеца работа? Кой точно носи вина за невнесетие осигуровки, за невярни декларации и плащане на ръка, за данъчните далавери и за милионите касови опарати -които щяха да пълнят хазната? защо няма фондове с натрупване а всичко се харчи по осмотрение на шепа чиновници? Защо източиха пенсионния фонд и пак няма осъдени? Защо малцинствата получават хиляди евра дневно от чужбина а държавата им плаща осигуровките?