Населението на България се топи

Обезлюдяването на селата продължава
Обновена: 11 авг 2013 15:34 | 11 авг 2013 15:33,
347
Населението на България се топи
Обезлюдяването на селата продължава. Снимка: архив Булфото

Обезлюдяването на селата и на по-бедните и слаборазвити региони на страната продължава с бързи темпове. През миналата година за първи път населението в селата е паднало под 2 млн. души, посочва се в отчет за 2012 г. за изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 – 2030 г.), който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Към края на миналата година населението в градовете е достигнало над 5,3 млн. души, докато в селата се е стопило до малко над 1,975 млн. души. През миналата година са били закрити 24 населени места, а общо 172 са били без никакво население.

Очакванията са броят на населението да продължи да намалява. Съгласно методите за прогнози на ЕС през 2015 г. българите ще намалеем до малко над 7,1 млн. души, към 2020 г. вече ще сме под 7 млн. души, към 2030 г. - малко над 6,5 млн. души, а към 2050 г. - малко над 5,7 млн. души. Ако социално-икономическите процеси в страната ни са по-благоприятни, към 2050 г. населението се очаква да се стопи до 5,79 млн. души, а ако са неблагоприятни - до под 5,2 млн. души.

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС).
Наблюдава се и ръст на завръщащите се в страната емигранти, но тя все още не може да компенсира заминаващите, които са пнай-вече хора в трудоспособна възраст, сочат още данните. Засилва се и вътрешната миграция в посока към градовете, като най-осезаем ръст на населението е отчетен в най-големите градове.

Данните сочат, че през миналата година населението на България се е стопило с още над 45 хил. души (0,6%) и към 31 декември е било 7 282 041 души. Във всички области на страната е регистриран отрицателен естествен прираст, който варира от -2,8‰ средно за градовете и -12.8‰ средно за селата.

Средно за страната естественият прираст през миналата година е бил -5,5‰ спрямо -5.1‰ през 2011 г., и -4,6‰ през 2010 г. Най-сериозни са тенденциите за намаляване на естесвения прираст на населението в областите Видн, Монтана и Перник.

За сравнение, естественият прираст средно за ЕС е малко под 1‰. Единадесет страни в общността имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (10‰) и Кипър (4,8‰). Освен нашата страна с отрицателен естествен прираст на населението, но с по-ниски стойности, са Латвия (-4,7‰), Унгария (-4,1‰), Румъния (-2,6‰), Германия (-2,3‰), Литва (-2,2‰), Португалия (-0,6‰), Италия (-0,8‰), Естония (-0,4‰) и Гърция (-0,4‰).
През миналата година родените у нас деца са 69 121, което е с 1 725, или 2,4%, по-малко спрямо предходната година. Коефициентът на обща раждаемост (броят живородени деца на 1 000 души от средногодишния брой на населението) е намалял до 9,5‰ при средно за ЕС ниво от 10,4‰, а през предходните 2009, 2010 и 2011 г. той е бил съответно 10,7‰, 10‰ и 9,6‰.

Средното ниво на смъртност у нас през миналата година е било 15‰ и с тенденция да се повишава, докато средното за ЕС ниво е 9,6‰ и с тенденция да се понижава.

Що се отнася до детската смъртност, коефициентът й през миналата година се е понижил до 3,9‰, като се е изравнил със средното за ЕС. През миналата година обаче се забелязва увеличение на майчината смъртност до 4,3 от 2,8‰.

Средната продължителност на живота у нас също изостава от тази в ЕС – 70,4 години спрямо 80,4 години. Средната продължителност на живота е най-висока в Италия – 82,8, Испания – 82,4, и Франция – 82,3 години.

Негативните демографски тенденции са довели до увеличаване на лицата на 65 и повече навършени години до близо 1,4 млн. души през миналата година. В 15 области на страната делът на това население е над 20 на сто от населението.
За сравнение, децата до 15 години към края на миналата година са били под 1 млн. души, или 13,6% от общия брой на населението, което ни нарежда на обашката в Евросъюза. За ЕС средното ниво е 15,6%.

Данните сочат още, че населението на страната е концентрирано в Югозападния и Южния централен район – почти половината ог българите живеят в двата региона. Единствено населението на столицата обаче се е увеличило през миналата година. Най-голямо намаление на населението е отчетено в областите Видин и Враца.

Данните сочат още, че темповете на ръст на разходите на човек от домакинството е продължил да изпреварва леко темповете на ръст на доходите. Наблюдава се обаче ръст на значимостта на социалните трансфери като източник на доходи.

В доклада се признава, че демографските дисбаланси се превръщат в основен проблем за функционирането на всички социално-икономически системи и са необходими реформи на пазара на труда, пенсионно-осигурителната система, образованието, здравеопазването, както и стопиране на процесите по обезлюдяването на цели региони.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
1
 
1
 
! Отговори
gospodin... преди 9 години
Всеки който има оръжие да го вземе пред парламента.Да влезе вътре и да разтреля всички.А после в президентството.Общо взето да се направи преврат.
287
2
 
4
 
! Отговори
..... преди 10 години
Vseki da se spasqva v normalna dyrjava. Tuk nqma byde6te...
286
2
 
2
 
! Отговори
sopol преди 10 години
нашите икономисти и финансисти са за нобелова награда. събираемостта ръсте напук намаляващото население. повече пари от по малко платци. браво на такиви стопани
285
1
 
4
 
! Отговори
Nqma znachenie преди 10 години
Kak nqma da namalee naselenieto nqma rabota ili ako ima to vyznagrajdenieto e podigravka s rabotnicite ili pak ne go izplashtat navreme mn malko ot gradovete v bylgariq se obnovqvat govorq za pytishta i centralnite chasti ostanali sme s ediniq turizym i to ot alchostta na nqkoi firmi hoteli i prochiie shte go zagubim a za obrazovanie da ne govorim to e pod vsqkakva kritika.....
284
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 10 години
ima hora koito se grijat za tova Bulgaria da se zatrie o6te nqkolko godini I Nqma da ima bulgariq
283
1
 
6
 
! Отговори
EMIGRANT преди 10 години
Statistikata e o6te po zestoka,mnogo Ot emigranti te ne iskat a i nogat da se varnat ,za6toto decata im ve4e sa se preob6tili kam evropeiski na4in na zivot nqma6t ni6to ob6to s balgari
282
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топи се населението от интелигентни, работещи и учещи се хора!!! Нараства населението от *** (не по географски принцип) мързеливци, *** и малцинства...
281
1
 
19
 
! Отговори
боже мой преди 10 години
Населението ни се топи прогресивно,парламентът остава на равнището на 50 млн.държава,партиите увеличават броя си,субсидиите са най -големи за ЕС,народът на-беден и с най-ниски доходи.Що за чудо е тази държава,що за политици са нашите и що за морал имат.Изобще има ли нужда от партии и политици при този отчайващ хал
280
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планът Ран Ът в действие,подписан от предателите Иван Костов и други ,сега в улична опозиция!!!С години е проучвано че народа български е податлив на манипулация и планът не случайно е измислен и после подписан от предатели които са и забогатели за сметка на народа !!!
279
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след 25 години комунистическо управление, изключвайки 4-те години на Костов ,резултатът е налице. след още 20 години тук остават пенсионерите и *** и няма кой да плаща данъци, а държавата няма как да функционира. България ще е учебникарски пример на некадърно комунистическо управление
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХА,ХА,ХААА....искаш да кажеш откраднал
277
1
 
8
 
! Отговори
мето преди 10 години
От 2014 г- влиза в сила европейска директива за структуриране на бюджета на всички страни членки по отрасли и дейности. Тогава именно ще лъснат всички балони в родната икономика, толерирани от всички правителства досега без изключение. Точно затова е и този театър на протестиращи/правителство, червени, сини и пембени и т.н. Искам само да ви напомня някои ЦИФРИ. БКП преди "прехода" беше партия с около 1.5 МИЛИОНА членска маса. Като прибавите и децата им, ще разберете за какво ида реч. Уредени са.
276
3
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА.... преди 10 години
.....АМИ , СТРОЙТЕ СОЦИАЛИЗЪМ ЗА ДА СТЕ БОГАТИ ,БЕ....ВЪРНЕТЕ И ТАТО..ХА,ХА,ХААААААААА...КОЙТО ИМА ПАРИ ---ВЕЧЕ СИ ГО Е ПОСТРОИЛ!ВИЕ КВО ,ЧАКАТЕ...????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
275
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наситихме се на ,,демокрация,, БЛАГОДАРЯ! Стига вече глад,безпаричие, мизерия,несигурност,некадърни политици!Уш социализма лош,пък парите му всеки харесва,че и още разпродават от онова време.Как не ги изхвърлиха през прозореца тия пари,а си напълниха джобовете,нарязаха заводите вместо да ги докарат на европейско ниво и да работят.Когато човек не става за друго в България-става политик .Да хващаме сопите и да ги измитаме,не става с протести
274
1
 
4
 
! Отговори
обедняла преди 10 години
До Сетокивкакъв е начина господине,кажете ни го.Кой е успял да пребори евтините вносни стоки като почнеш от зеленчуците и свършиш с китайските ***.Как да правиш производство ,като себестойността (на изделието) му е по-голяма от складовата цена
273
2
 
36
 
! Отговори
майка-българка преди 10 години
аз се отчетох с две БЪЛГАРЧЕТА за които тази държава нехае - за сметка на това привилигирова деца от малцинствата - как да ги уча на родолюбие
272
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планът РАНЪТ!
271
2
 
7
 
! Отговори
Турчин! преди 10 години
*** черната статистика!Ужас!
270
4
 
28
 
! Отговори
до жожо преди 10 години
Ами СССР умря бе. Кво да направим. Преди по 1 влак на 5 минути от там идваше в НРБ, в НРБ всички си мързелуваха, но СССР умря. Това е положението. И точно заради такива като тебе, където гласуват за БСП, че да върнат онова време сега в България всичко загина. Колкото и да гласувате за БСП няма да върнете СССР
269
3
 
0
 
! Отговори
dady преди 10 години
До Анонименtoa pa Madrit.yuhhh