Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг

Той не е обсъждал теми от двустранен характер с турския вицепремиер
Обновена: 13 авг 2013 08:55 | 12 авг 2013 19:00, Камелия Цветанова
286
Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг
Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като Анадолската агенция съобщи, че Турция си иска отомански имоти в България и това е станало по време на неофициално посещение у нас на турския вицепремиер Бекир Боздаг.

Агенцията твърди, че за три дни в България Боздаг е пропътувал близо 2000 км. Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на Анкара да се заеме с реставрирането им.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а в традиционна обществена баня се помещава музеят на модерното изкуство.

Още по темата

Заради това от прессекретариата уточняват, че на 8-ми август в Пловдив президентът е гостувал на вечерята–ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия.

"Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
 
На вечерята-ифтар участваха чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани. Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината", пише още в съобщението на прессекретариата. 

Оттам припомнят, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев  е участвал в празниците на различни религиозни общности в България. Този модел на религиозна и етническа толерантност е едно от най-значимите постижения на българското общество и той следва да се съхранява не само на думи, а и с дела. По инициатива на държавния глава през април всички религиозни общности проведоха служби за здраве и благополучие на българския народ. Президентът декларира, че до края на своя мандат ще продължава да почита традициите на религиозните общности в България, се казва още в съобщението.

По-рано днес министърът на културата Петър Стоянович коментира, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: ТурцияимотиПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
20
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога България до сега не е имала президент национален предател!За тази му простъпка - оставка и съд!Ето за такова престъпно *** трябва общонационален протест,докато не влезе в затвора!
8
13
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще си получат джамиите когато ние получим 10-те милиарда за имотите на тракийските българи и всички български църкви на територията на турция(нарочно написано с малка буква)
7
18
 
71
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Много ми е смешно когато някой *** като аргумент срещу това правителство противопостави герб и дпс :)Ако се анализира поведението на Герб спрямо Турция през последните 4 години ще се забележи, че никога до сега България не е имала толкова про-турско правителство каквото беше това на Герб.То не беше мазнене към Ердоган, комплименти, обещетения за възродителния процес, хвалене за това колко ни били добри отношенията с Турция, съвместни българо-турски заседания и т.н.Бойко е един ПОДМАЗВАЧ.
6
20
 
62
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Българските журналисти не са допуснати защото Росица е била без Вазелин
5
17
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не са обсъждали въпроси от двустранен характер, какво, за жени ли са си говорили?
4
18
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сиреч (любимата дума на Шефа му), Помакът не е обсъждал двустранни теми, а само е нагъвал баклава и се е хилил като ***, така ли е протекла срещата с турския му роднина ?
3
19
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Боздаг да духа,Държавта е България и,ще правиме каквото искаме,и понеже са нахакани нека да провериме колко джамии са направени върху Църкви и тогава да го духат турците
2
18
 
83
 
! Отговори
Кръгът Капитал преди 10 години
Плевня,Не се прави на мъж, не ти отива!Поздрави,Ю.П.
1
17
 
88
 
! Отговори
дядо Ицен преди 10 години
Росене, не уважи себе си и България, като не допусна български журналисти, а само турски.Сега звучи като оправдание какво си говорил и какво не с турския вицепремиер.Нямаше да има догатки ,ако присъстваха наши медии.