Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг

Той не е обсъждал теми от двустранен характер с турския вицепремиер
Обновена: 13 авг 2013 08:55 | 12 авг 2013 19:00, Камелия Цветанова
286
Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг
Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като Анадолската агенция съобщи, че Турция си иска отомански имоти в България и това е станало по време на неофициално посещение у нас на турския вицепремиер Бекир Боздаг.

Агенцията твърди, че за три дни в България Боздаг е пропътувал близо 2000 км. Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на Анкара да се заеме с реставрирането им.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а в традиционна обществена баня се помещава музеят на модерното изкуство.

Още по темата

Заради това от прессекретариата уточняват, че на 8-ми август в Пловдив президентът е гостувал на вечерята–ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия.

"Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
 
На вечерята-ифтар участваха чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани. Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината", пише още в съобщението на прессекретариата. 

Оттам припомнят, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев  е участвал в празниците на различни религиозни общности в България. Този модел на религиозна и етническа толерантност е едно от най-значимите постижения на българското общество и той следва да се съхранява не само на думи, а и с дела. По инициатива на държавния глава през април всички религиозни общности проведоха служби за здраве и благополучие на българския народ. Президентът декларира, че до края на своя мандат ще продължава да почита традициите на религиозните общности в България, се казва още в съобщението.

По-рано днес министърът на културата Петър Стоянович коментира, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: ТурцияимотиПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добре де,ако журналистите бяха поканени,кво от тва.най много да ни въвлекат във война с турция,от която повярвайте ми,първи ще се скатаят.,,вещаят бури,а цял живот пълзят.,,тва е една от поредните провокации към българските граждани отстрна на ердоган,койо целенасочено търси конфликт с нас и в сгоден случай ще използува ,,дискриминирането на своите турци ,,тук.
168
14
 
47
 
! Отговори
gasdg преди 10 години
турски ибрик
167
14
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не ви вярвам гн Президент !не е ли време да си подадете оставката
166
14
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъже тоя пудел нещастен.
165
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво искате - ***, тия са по-католици от папата!
164
16
 
49
 
! Отговори
@@@ преди 10 години
Защо да му вярваме?. Нямаше бългл медии. Сега вече оставка и да я подаде, така както съветва правителството. Веднага! Срам за страната ни.
163
16
 
48
 
! Отговори
titoti преди 10 години
Пууужарникаря поздравява другаря Плювналиев с педничката: Ей ушички ей ги две, те ме слушкат най-добре.Разговор между Бойко и Росен.-Бойко, не ми е хубаво, че спиш с жена ми.-Росенееее, а бе вие какво семейство сте? Единия вика хубаво ми е, другия не ми е хубаво.
162
15
 
39
 
! Отговори
БГ продажниците преди 10 години
БГ , ти с *** продажник. Не се ли усещаш, че твоите отровни плюнки, падат върху твоята *** чутура. Я затвори си малко плювалника. На хората им писна, такива папагали да повтарят непрестанно все едно и също. Ти си един молец, нищо повече. Това чучуло, наречено президент, прави гаф след гаф, стигна се дотам да ни продава на новоОсманлиите, а ти защитаваш едно предателство. Сефертясай се поне мъничко. За всички е ясно, какви ги върши президента, само на някои Герберски пердета - не.
161
14
 
41
 
! Отговори
елица преди 10 години
той не беше давал и "онова интервю" за готовността му да състави ново служебно правителство, пък какво излезе? по важно е сега какво ще излезе и защо компетентните органи мълчат, или и сега ще сме свидетели на напъните на пресслужбата му да ни хвърля прах в очите?
160
20
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййй, гаден продажник Плевнелиев!Скрии се!!!
159
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
boko bokov go izvikalza da ima haos v bg politikastari trikove
158
15
 
39
 
! Отговори
Al преди 10 години
Как сье го избоали зв президент????!!
157
13
 
43
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Ченгетата го кръстиха Буда щото откраднал една кола в Будапеща,така го вербоваха и го кръстиха на майтап агент Буда!
156
12
 
40
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
178 Друго си е русофилистичните ислямисти с картонета от ДПС пърдон КДС , те по ти харесват , бъди спокоен завлядяха половин България благодарение на комунистите от БСП , ако не вярваш виж кои са Областни уравители в 12 от 28 Област в страната ,а именно чрез областните управители държавата властва на местно ниво в дрвена Персия преди 2500 години са се наричали САТРАПИ .
155
10
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Поповете ни ДС агенти и масони,имамите ни радикални ислямисти!Аз пък съм дзен Будист,отричам се и от агент Буда бих го разксъсал и хвърлил на бездомните *** !
154
14
 
50
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Помакът мутропоклонник се мазни на некви радикални ислямисти!
153
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма я вече "България". Има вече Циганотурска България.
152
8
 
41
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
DoГУРБЕТЧИЯ имаисиго да си жив и здрав,ама ходитe да работитe в Гeрмания с БГ паспорти,а нe с турски ,и там при провeрка сe обявяватe за Българи,бил съм там и знам какво става !
151
10
 
52
 
! Отговори
до 165 преди 10 години
какви религиозни паметници има р турция в България,турция като страна е млада -80 годишна срещу 1300годишна България,а тия джамии са построени върху християнски църкви,така че турците да си налягат парцалите и да си гледат техните проблеми,бил натъжен турския вицепримиер и ние сме тъжни ,че благодарение на техните 5 века още не можем да се съвземем,а ограбеното в тракия,турците са едни крадци на територии и история, те покровителстват *** и това не води до нищо добро..
150
16
 
45
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
До всички продажници, които взеха пари, за да защитават "Атака", ДПС и БСП:Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вера?