Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг

Той не е обсъждал теми от двустранен характер с турския вицепремиер
Обновена: 13 авг 2013 08:55 | 12 авг 2013 19:00, Камелия Цветанова
286
Плевнелиев не е говорил за имоти с Бекир Боздаг
Снимка: Булфото, архив

Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Турция, съответно не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, след като Анадолската агенция съобщи, че Турция си иска отомански имоти в България и това е станало по време на неофициално посещение у нас на турския вицепремиер Бекир Боздаг.

Агенцията твърди, че за три дни в България Боздаг е пропътувал близо 2000 км. Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на Анкара да се заеме с реставрирането им.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а в традиционна обществена баня се помещава музеят на модерното изкуство.

Още по темата

Заради това от прессекретариата уточняват, че на 8-ми август в Пловдив президентът е гостувал на вечерята–ифтар по случай Рамазан Байрам по покана на Главния мюфтия.

"Присъствието на държавния глава на събитието беше чисто човешки знак на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
 
На вечерята-ифтар участваха чуждестранни гости от Гърция, Косово, Македония и Турция, единствено в качеството си на представители на религиозните общности в съответните страни. Двустранни срещи с участието на държавния глава не са провеждани. Всички развивани тези в публичното пространство, базирани на предположения за разговори и срещи на президента Росен Плевнелиев с някой от участниците във вечерята, са откровени спекулации и не отговарят на истината", пише още в съобщението на прессекретариата. 

Оттам припомнят, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев  е участвал в празниците на различни религиозни общности в България. Този модел на религиозна и етническа толерантност е едно от най-значимите постижения на българското общество и той следва да се съхранява не само на думи, а и с дела. По инициатива на държавния глава през април всички религиозни общности проведоха служби за здраве и благополучие на българския народ. Президентът декларира, че до края на своя мандат ще продължава да почита традициите на религиозните общности в България, се казва още в съобщението.

По-рано днес министърът на културата Петър Стоянович коментира, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още по темата: ТурцияимотиПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
15
 
36
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До jamiroимам си и турски паспорт бе джанъм не се безпокой за мен
148
8
 
44
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
До 145 ГУРБЕТCХИЯ, бe жалкисмЕ ама си дЪржитe БГ паспортитe,и като минeтe на запад от калотина и ставатe извeднуж бЪлгари. Такивасмe каквито смe ако нe ти e приатно тук откажи сe от БГ паспорта и зeми турски паспорт и готово.Ама сe натискатe при нас Българитe,мана*и долни !
147
8
 
39
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Do 133 GUrBETCHIAДо 145 ГУРБЕТCХИЯ, бe жалкисмЕ ама си дЪржитe БГ паспортитe,и като минeтe на запад от калотина и ставатe извeднуж бЪлгари. Такивасмe каквито смe ако нe ти e приатно тук откажи сe от БГ паспорта и зeми турски паспорт и готово.Ама сe натискатe при нас Българитe,*** долни !
146
13
 
41
 
! Отговори
до преди 10 години
атаките към Президента няма да спрат, докато не се узакони кражбата на милиард от нашите данъци за компенсация на спонсорите. добре си използват платените парцали като този за пробутване на евтините дс-трикове. поне платените им драскачи да не бяха толкова неграмотни! и 10 ст. на пост са им много! за днес под този *** не са заработили и половината качествено!
145
15
 
50
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
На срещата е обсъден пилафа,кадаифа,рахатлокума и бозата.Турция ни дължи между 20 и 50 милиарда евро за имотите в Тракия.За тях ставало ли е въпрос на срещата?Може би Росенчо се е оплакал за невъзможноста да си пребере центовите от оффффшорката.Нали кипърската банкова система е закъсала.Навярно иска да си прехвърли парите в турската част на Кипър.
144
11
 
42
 
! Отговори
Джордж Сорос преди 10 години
Това поредното шоу на Джордж Сорос ли е, да раздухва етнически вражди?
143
14
 
35
 
! Отговори
хаха преди 10 години
До попа с картечницатаНе,бе,дедо попе,не са си говорили за сюнети,а са си връткали ми*ети,хаха...
142
22
 
35
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Не е правилно да се оскверняват религиозните паметници на Турция. Има си правила. Тук вицепремиерът им е в правото си да критикува. Плевнелиев трябва да разпореди проверка.
141
17
 
47
 
! Отговори
### преди 10 години
Турци искат имоти в България. Българи не защитават България, а плюят президента! Следователно НЕ СА БЪЛГАРИ ТУРЦИ СА ИЛИ МРЪСНИ РУСНАЦИА за такива като гурбетчия само патрон в тила
140
27
 
35
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
"Ben yanmasam,sen yanmasan,o yanmasaNasil cikarkaranliklaraydinliga?"Ben,sen,yok,Biz variz"
139
19
 
42
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Атакистът е платен, сам си призна, взима по 20 лв. на ден.
138
10
 
41
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
a dali Kalfin-Danailov shtqha da budat po dobri aaa.kato pluete po Plevneliev
137
22
 
51
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
местан-патриарх / волен-мюфтия / пеевски-президент / бат сали-премиербкп-дс победа
136
23
 
59
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Това недоразумение, Плевелско трябва да си подаде оставката веднага. Той е антибългарин !
135
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтакистNe, na turcite dade BG smotan kvoto i da plqmpash prodadohte BG ,e tova ste vie balgarite prezidenta e uvajil nqkakvo praznenstvo i uuuu zashto e otishal a kato prodadat BG kakto napravi Sideroglu pasha e neshto normalno ha ha ha ha
134
20
 
51
 
! Отговори
Танев преди 10 години
Как може да наричате президент този слаб, безхарактерен и инфантилен смехурко?
133
18
 
50
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Нелегитимния *** да му се иска оставката вече!!!
132
17
 
48
 
! Отговори
НЕДОРАЗУМЕНИЕТО преди 10 години
не било говорило за имоти, а за компоти
131
20
 
51
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Потвърдиха радостната вест. Сахип местан и годеницата му ханъм сидеран след дългогодишна връзка ще сключат брак. Свадбата ще бъде в Анталия, кумата сергей и кумецът бат сали споделиха с журналистите, че пеевски ще финансира щасливото събитие. честито на влюбените.ако не вярвате питайте коалиционния партньор на дпс - атака!
130
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтакистVashiya Volen puk dade cqla BG na turcite smotan