25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика

Закриването на СОД е правилно, смята асоциация
Обновена: 17 авг 2013 11:18 | 17 авг 2013 11:12,
26
25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика
Иван Иванов Снимка: Bulgaria On Air

25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика, сочат данни на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана. Решението на МВР да закрие държавната структура СОД е правилно, смятат от асоциацията.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев мотивира намерението за закриване на охранителното звено с думите, че не е работа на ведомството да се занимава с търговска дейност, още повече когато тя е губеща. По думите му за първите шест месеца на годината загубите на СОД са в рамките на 1 млн. лева, предаде Bulgaria On Air.

Главният секретар на Асоциацията на фирми за търговска сигурност и охрана Иван Иванов също подчерта, че „за да бъде уважавана полицията, тя трябва да защитава всички, а не само тези, които плащат. Полицията не е място за търговска дейност. Това противоречи на европейски практики”.

Охраняваните от СОД обекти са 54 хиляди в страната. Предстои да бъдат прекратени договорите на 51 хиляди обекта. Останалите 3 хиляди са от стратегическо значение и ще останат под закрилата на МВР. Вътрешното министерство ще продължи да охранява АЕЦ „Козлодуй” например. Сигурността на останалите обекти ще бъде поета от 800 частни охранителни фирми.

По думите на Иван Иванов частният сектор има капацитет да се справи с работата. Той подчерта, че се надява изборът на фирми да бъде прозрачен. Работещите в държавната охранителна структура ще останат на работа и ще поемат други функции, обещаха от ведомството.

Иванов подчерта, че служителите от СОД имат повече права от частните охранители, но въпреки това те не са конкуренция в сектор „Сигурност”. Една от причините за това са по-високите цени, които Вътрешното министерство поддържа. В същото време платената охранителна дейност на полицията е в разрез с европейските правила и България може да бъде санкционирана, ако звеното не бъде закрито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
34
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
По сиво нещо от държавата България някой виждал ли е?
2
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно що у комунзЪма нямаше 150 000 охранители? Сега колко повече се демократизираме, толкова повече броя на охранителите нараства. Уникален български феномен!
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички фирми вече са в сивата икономика заради високите данъци ,осигуровки и измислени такси .Ако работиш чесно в Бг и плащаш всичко на практика държавата ти прибира над 50 % под различна форма -малък пример ДДС 20%, плосък данък 10% , Данък дивидент 7% само до тук са 37 , а се сещам поне за още няколко такси ....Хората вече не са мотивирани дори да си плащат за пенсия защото управниците правят всякакви каламбури за да вдигат възрастта например . Отделно от това изхранваме една тумба манг