25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика

Закриването на СОД е правилно, смята асоциация
Обновена: 17 авг 2013 11:18 | 17 авг 2013 11:12,
26
25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика
Иван Иванов Снимка: Bulgaria On Air

25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика, сочат данни на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана. Решението на МВР да закрие държавната структура СОД е правилно, смятат от асоциацията.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев мотивира намерението за закриване на охранителното звено с думите, че не е работа на ведомството да се занимава с търговска дейност, още повече когато тя е губеща. По думите му за първите шест месеца на годината загубите на СОД са в рамките на 1 млн. лева, предаде Bulgaria On Air.

Главният секретар на Асоциацията на фирми за търговска сигурност и охрана Иван Иванов също подчерта, че „за да бъде уважавана полицията, тя трябва да защитава всички, а не само тези, които плащат. Полицията не е място за търговска дейност. Това противоречи на европейски практики”.

Охраняваните от СОД обекти са 54 хиляди в страната. Предстои да бъдат прекратени договорите на 51 хиляди обекта. Останалите 3 хиляди са от стратегическо значение и ще останат под закрилата на МВР. Вътрешното министерство ще продължи да охранява АЕЦ „Козлодуй” например. Сигурността на останалите обекти ще бъде поета от 800 частни охранителни фирми.

По думите на Иван Иванов частният сектор има капацитет да се справи с работата. Той подчерта, че се надява изборът на фирми да бъде прозрачен. Работещите в държавната охранителна структура ще останат на работа и ще поемат други функции, обещаха от ведомството.

Иванов подчерта, че служителите от СОД имат повече права от частните охранители, но въпреки това те не са конкуренция в сектор „Сигурност”. Една от причините за това са по-високите цени, които Вътрешното министерство поддържа. В същото време платената охранителна дейност на полицията е в разрез с европейските правила и България може да бъде санкционирана, ако звеното не бъде закрито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като закрият СОД кой ще ни охранява такива като Жоро милионера ли?От СОД няма по сигурна охранителна фирма.
22
0
 
4
 
! Отговори
COT преди 10 години
Всичко в България е Охранителни фирми , какво толкова има да се охранява в бедна Държава като България , то в Монако нема толскова много охранителни фирми колкото в България , добре че ГЕРБ не управляват
21
0
 
5
 
! Отговори
www преди 10 години
OHRANITELI PENSIONERI..
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как шефовете на всички охранителни фирми карат джипове по 100 000 хиляди евро и се избиват кои да вземе повече обекти само държавния СОД е на загуба и иска да се отърве от обектите си.Та това е смешно.Поредното нещо което се изкарва на загуба за да бъде прилапано.
19
0
 
14
 
! Отговори
ikeda nagaoki преди 10 години
България може да бъде санкционирана, ако звеното не бъде закрито.Как досега България не беше санкционирана,а сега в един момент видиш ли ще бъде...Просто,това е поредния нагледен пример за генезиса на формирането на олигархията у нас! Повръща ми се,когато вече чуя,че нещо държавно било на загуба и видите ли трябвало да се раздържави,след което изведнъж става печелившо...Най простата и тривиална схема властимащите да се обогатяват! Пример:висш МВР служител,зет на собственик на охранителна фирма!
18
1
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Ти да не мислиш,че след тази промяна АЕЦ и тем подобни държавни фирми ще се дадат за охрана на мвр?Много сте заблудени бе хора.Няма толкова луд в тази държава,който да се откаже от държавна поръчка за сметка на някакви магазинчета и частни домове.Просто те ще прилапат всичко.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече при обир частните СОД ,като ходят да си разследват и да търсят обирджиите.От къде на къде при това положение ще викат мвр.Или по добре да се обадят на мвр министъра да ходи лично той да разследва,за да разбере най-после какво е полицейска работа.Всеки може да седи на бюро,да чете вестници и да пише анализи на прочетеното,но не всеки може да стане министър.
16
5
 
2
 
! Отговори
U6EV преди 10 години
POLICIQ....VOENNI I OHRANA..VSI4KO TOVA DYRPA DYRJAVATA NADOLU
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука имаме един СОТ (няколко са, но този е по-специален, носи името на града). Управлява го един типичен селски тарикат. Заплатите са 300 лева, смените 12-24 часови, а на всичкото отгоре заплатите не се и плащат, нито осигоровки... Та това е истината с всичките СОТ-ове.
14
0
 
12
 
! Отговори
недоумение преди 10 години
Уж частните охранителни фирми били в сивата икономика, а министъра иска да им даде още ,да станат още по-сиви. Това е поредното назначено недоразумение в кабинета"Оглушалски"
13
1
 
6
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
г-н министър ,г-н предател и изменник на партия Герб защо давате карт бланш на частният охранителен сектор -мисля си че всичко е за комисионите.не плащате на полицаите който са стояли против волята си на протестите-вие наистина сте предател.наградите си заврете ................................................
12
1
 
28
 
! Отговори
Капоне Ал преди 10 години
Всички "охраителни"фирми са мутренски, бандитски и са 100% не в "сивата" - в ЧЕРНАТА икономика! Те са гръбнакът на организираната и тежко въоръжена престъпност! Ако трябва да се ликвидира престъпността - трябва да се почне от тях! Отнемане на оръжието и в Белене...
11
2
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Не знам, кой какво ще прилапа, но е странно да плащаш веднъж данъци на държавата, за да те пази родната полиция и втори път да плащаш на нейното търговско дружество.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази държава всичко е в сивата икономика наи вече правителството и депутатите. Ръководството на бсп най добре се определя в сивото!
9
5
 
19
 
! Отговори
охрана преди 10 години
Е как няма да е правилно , като ще прелапате техните обекти. Чуйте ми думата , ще има не бум , а аксплозия на обирите и кражбите. Той министърчето за това закрива печеливша структура , за да може негова роднина да прилапа апетитните обекти. БСП иска и тя да си "осребри" властта. Продажници сте и вие от БСП и вие отГерб. Един дол дренки сте. Мекеренца нещастни.
8
2
 
15
 
! Отговори
smehurko:))))))))))) преди 10 години
Спокойно Йовчев им дава апетитна хапка:)))))))))))))))))) мисли за себе си и близките си:)))))))) за приятели те също:)))))))))))) Новите управляващи довършват държавата:)))))
7
0
 
3
 
! Отговори
Maks. преди 10 години
До Анонимен. Verno e 4e MBP e edna neveroqtna razvita MAFIA v BUlgaria, koqto edinstveno nqma kato cel da zashtitava interesite i sigurnosta na Bulgarskite grajdani. Opitami e 4e zashtitavat samo mangalskoto naselenie.
6
0
 
3
 
! Отговори
Maks. преди 10 години
До Анонимен. Taka e na svqkude v Evropa i v po-razvitite durjavi po sveta. Kolkoto pove4e pe4eli edna firma tolkova po-ve4e sa golemi danucite, koito trqbva da plashta. Az pone imam otip v dve durjavi v Evropa i etaka kakto vi kazvam.
5
3
 
8
 
! Отговори
м преди 10 години
54хиляди абонати по минимум 35-40 лв.на месец си е чиста загуба ако питате комунистите.бях към СОД сега съм към частна фирма,разликата е нищожна,да не говорим че техниката на СОД е доста по евтина.само така другари!!!
4
4
 
9
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Полиция-мутри охранители,1:6! За армия да не говорим! Така се охранява демокрацията! "***" срещу това да протестират!-Но правнуците още не са пораснали за да Ви яхнат,драги ми Урковци!