Съкращават 2300 военни до края на 2014 г.

800 са напуснали заради новите условия за пенсия, каза Ангелов
Обновена: 22 авг 2013 21:06 | 22 авг 2013 21:00, Камелия Цветанова
107
Съкращават 2300 военни до края на 2014 г.
Снимка: Булфото, архив

„Няма спиране на реформата в Българската армия. За съжаление, досега тя се е изразявала само в съкращаване на личен състав, а не в придобиване на възможности и модернизация”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Нещо повече” по БНР.

Той посочи, че Планът за развитие на въоръжените сили ще се изпълнява, но като бъдат коригирани не добре мотивираните мерки в него и по това има единодушие между политическото и професионалното ръководство на армията.

Още по темата

Министър Найденов припомни, че една от трите основни мисии на Българската армия е помощ за населението в мирно време при природни бедствия и това много ясно се вижда сега при участието на военнослужещи и специализирана техника при гасенето на пожари. В това отношение закриването на формирования без ясни разчети какви територии от страната ще бъдат оставени без защита, са недалновидни, посочи министърът на отбраната като даде пример със закриването на батальона във Враца. Тази мярка беше отменена от новото правителство.

На въпрос дали ще има още съкращения, министър Найденов каза: "За съжаление ще има. Това, което ни очаква до края на 2014 година е съкращаване на личен състав от порядъка на 2300 човека. Това, което сме направили е да отменим част от планираните съкращения".

Ангел Найденов още веднъж се обяви за отпадането на второто условие (освен изискването за осигурителен стаж) за придобиване право на пенсия от военнослужещите, а именно – достигането на определена възраст.

„То събуди много напрежение и доведе до напускането на близо 800 души, които съставляваха гръбнака на командирския състав и това се отрази неблагоприятно върху Българската армия, нейните способности и капацитет”, коментира министърът на отбраната.

Той очаква законодателната промяна да стане факт през новия политически сезон и да влезе в сила от началото на 2014 г.

Министърът опроверга твърденията на президента Росен Плевнелиев, че подобно действие би довело до значителни финансови разходи.

 „При новите условия около 1100 човека биха придобили право на пенсия, но ние очакваме от него да се възползват не повече от 10%, което е финансово поносимо”, посочи Ангел Найденов. Той заяви, че сред приоритети му е и възстановяването на други социални права на военнослужещите.

Министърът на отбраната каза, че ведомството управлява около 1100 имота, част от които отнемат значителен ресурс – около 12-14 млн. лв. годишно. Той увери, че ще продължат процедурите по безвъзмездното им предоставяне на общините и по продажбата им, но при изгодни цени за ведомството, а не каквато е била досегашната практика – по 18 лв. на квадратен метър.

Около 250 имота са в процедура по предоставяне на общините, а 134 от тях вече са подготвени. Те ще бъдат прехвърлени след преструктурирането на администрацията на МО, което се очаква да стане до средата на септември, уточни министър Найденов.

Той посочи също, че е привърженик на идеята за изработване на изцяло нов закон за отбраната, както и на закон за развитието на въоръжените сили, но те ще бъдат изготвени на следващ етап. В момента се работи по промени в действащия Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, които да бъдат разгледани от правителството и внесени в Народното събрание през октомври-ноември т. г. Готви се и нов устройствен правилник на Министерството на отбраната, който да подобри функционалността и ефективността на администрацията и да позволи съкращаване на административни разходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
dick преди 10 години
другарят наиденов е лъжец !!!не може 2 месеца да тръбиш едно : спираме съкращенията а сега да излизаш и да казваш че видите ли бялата книга на предните трябва да се спази с малко закъснение !!!ако беше в цивилизована страна министъра си подава отставката !!!
97
2
 
5
 
! Отговори
sas преди 10 години
Прав е е Емир. Военните искат пари, за да изпратят почетна рота за честване на Съединението. Трябвало да им се плати допълнително. Това не е армия, това не са родолюбци и патриоти. Това са парзити, метили и търтеи.
96
3
 
8
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
а , кога ще почне съкращението в администрацията? Министерства , полиция , НАП, НОЙ, здр. каса ,АГЕНЦИИ, общини?
95
2
 
7
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
смях , има ли още какво да съкращават?
94
3
 
7
 
! Отговори
Чудесно! преди 10 години
Време беше!
93
4
 
8
 
! Отговори
амбри преди 10 години
ами крайно време е да ги махнат. само люлеят м.... и взимат огромните заплати и после и пенсии
92
4
 
9
 
! Отговори
добавям преди 10 години
Добавям,че инвалидите ,които се мандахерцат без работа и получават голяма заплата с всички екстри без данъци са военни пенсионери с максималната та за страната пенсия.Работното време уплътняват с вестници и пасианси
91
3
 
13
 
! Отговори
метастази във ВМА преди 10 години
Ха ха , и при тази топяща се армия има огромна военна болница с толкова паразитни структури,разрастнали се като метастази в цялата страна,че фантазията ви е бедна.Паразитни структури от бивши военни,уредили се на топли местенца без грам работа,които получават заплати без удръжки,защото се водят инвалиди.Някой има ли представа какви функции има военното ХЕИ,след като в София няма поделения.Началникът му е кожен доктор,кумец на Тонев.Жалка и тъжна картинка!
90
2
 
11
 
! Отговори
do 87 =Тъпир преди 10 години
"Турци" се пише с малко буква в българския език, Турция, като име на държава се пише с голяма буква, освен ако не искаш да кажеш че сте голяма работа или по-турци от истинските турци!Иначе ви знаем кво представлявате "турците" в българия, всички качествени избягаха през възродителния процес, тук останаха само доносници, агенти на ДС или пълни некадърници и страхлливци! За данъци и армия, нито дума, като не ви допада да плащате данъци тук..." ал палто и гит" както казват в едно село в Африка!
89
5
 
6
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
ей това е абсолютната глупост... искат да окрадът де що има още щото скоро няма да ги има и сега ще крадът в неусветст!! тези долни анти Българииииии, гадна комунистическа ***.... гадна зган пълна с крадци, убийци и изнасилвачи !! гадно БКП , мафия гадна! Ще ви е*ем ****ката много скоро гадни мафиоти!!!! крадци мършави !! когато и да е било БКП на власт всичко се е рушало, нищичко не се е строило! Никогаааа! най - долните същества на планентата земя , уруди гадни!
88
3
 
6
 
! Отговори
до Емирчо преди 10 години
Ще те обрежа до дъноп.п.тези нямаше ли да създават раб. места
87
4
 
4
 
! Отговори
до Емирчо преди 10 години
Ще те обрежа до дъно
86
5
 
9
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
ало, министре нали армията била на "санитарния минимум" и миналата седмица искаше пари от 1 - я милярд заем да ти заделят сега пък - съкращения, абре Орешко ти пък с какъв конкурс ги назначи тези министри "експерти", като ги почнеш от финансовия та стигнеш до библиотекарката, па и заместниците им от *** по-*** и от грозни по, то и при Бойко имаше калинки ама поне бяха в детеродна възраст, па твойте по няколко пъти неуспели и от времето на динозаврите!!!
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 87 Емир ли си пастир ли си , по-вероятно е второто. Само не мога да разбера вие турците какво търсите в България. Марш при Ердоганчо. И не семей да наричаш българските войници пикливи *** турско такова.
84
3
 
9
 
! Отговори
Радо преди 10 години
До емирИма доста български турци, които служат в армията! И не ми е ясно, защо вие "турците" както се определяш сте против това?
83
15
 
7
 
! Отговори
емир преди 10 години
Да се прмехане изцяло, ние Турците в българия не искаме нашите данъци да се харчат за някакви пикливи български войници!
82
2
 
6
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Съкращенията от Вождовете ли ще са или от Индиянците.Вместо платена армия,ние си имаме *** въоражени с кондоми и едва ли армия каквато и да е тя ще и устои.Така е било от памтивека.Всеки завоевател се е удавил в алкохол и разврат и това е исторически факт неоспорим.
81
4
 
17
 
! Отговори
До 71 преди 10 години
Работих в поделение една година. Реално военните нямат почти никаква работа, от тях икономически резултати не се очакват и наистина една голяма част от военните яко пиеха почти през целия ден! А това, че нямали сигурност е вярно, но не важи само за тях, така е със всеки в днешно време, особено в частните фирми.
80
2
 
11
 
! Отговори
пияният преди 10 години
Правилно!Бантустан *** ,не се нуждае от армия.Пазят ни "партньорските",гръцки и турски армии."Нашата",доколкото я има,отива да пази "демокрацията",през девет земи в десета.Затова,да се съкращава армията и освободените пари да се инвестират в производството на чаавета и така да издигнем ранга и като Чааветистан.
79
5
 
19
 
! Отговори
бивш военен преди 10 години
Това правителство знае на кого да залага - на тъпите, простите, глупавите, некадърните, неграмотните, смотаните и т.н.Целта е една - да гласуват за тях. Умните и кадърните няма да гласуват за тях никога.За да се изпита един човек дали е умен и интелигентен вече може да се попита дали харесва БКП (БСП,ДПС,Атака).