Съкращават 2300 военни до края на 2014 г.

800 са напуснали заради новите условия за пенсия, каза Ангелов
Обновена: 22 авг 2013 21:06 | 22 авг 2013 21:00, Камелия Цветанова
107
Съкращават 2300 военни до края на 2014 г.
Снимка: Булфото, архив

„Няма спиране на реформата в Българската армия. За съжаление, досега тя се е изразявала само в съкращаване на личен състав, а не в придобиване на възможности и модернизация”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Нещо повече” по БНР.

Той посочи, че Планът за развитие на въоръжените сили ще се изпълнява, но като бъдат коригирани не добре мотивираните мерки в него и по това има единодушие между политическото и професионалното ръководство на армията.

Още по темата

Министър Найденов припомни, че една от трите основни мисии на Българската армия е помощ за населението в мирно време при природни бедствия и това много ясно се вижда сега при участието на военнослужещи и специализирана техника при гасенето на пожари. В това отношение закриването на формирования без ясни разчети какви територии от страната ще бъдат оставени без защита, са недалновидни, посочи министърът на отбраната като даде пример със закриването на батальона във Враца. Тази мярка беше отменена от новото правителство.

На въпрос дали ще има още съкращения, министър Найденов каза: "За съжаление ще има. Това, което ни очаква до края на 2014 година е съкращаване на личен състав от порядъка на 2300 човека. Това, което сме направили е да отменим част от планираните съкращения".

Ангел Найденов още веднъж се обяви за отпадането на второто условие (освен изискването за осигурителен стаж) за придобиване право на пенсия от военнослужещите, а именно – достигането на определена възраст.

„То събуди много напрежение и доведе до напускането на близо 800 души, които съставляваха гръбнака на командирския състав и това се отрази неблагоприятно върху Българската армия, нейните способности и капацитет”, коментира министърът на отбраната.

Той очаква законодателната промяна да стане факт през новия политически сезон и да влезе в сила от началото на 2014 г.

Министърът опроверга твърденията на президента Росен Плевнелиев, че подобно действие би довело до значителни финансови разходи.

 „При новите условия около 1100 човека биха придобили право на пенсия, но ние очакваме от него да се възползват не повече от 10%, което е финансово поносимо”, посочи Ангел Найденов. Той заяви, че сред приоритети му е и възстановяването на други социални права на военнослужещите.

Министърът на отбраната каза, че ведомството управлява около 1100 имота, част от които отнемат значителен ресурс – около 12-14 млн. лв. годишно. Той увери, че ще продължат процедурите по безвъзмездното им предоставяне на общините и по продажбата им, но при изгодни цени за ведомството, а не каквато е била досегашната практика – по 18 лв. на квадратен метър.

Около 250 имота са в процедура по предоставяне на общините, а 134 от тях вече са подготвени. Те ще бъдат прехвърлени след преструктурирането на администрацията на МО, което се очаква да стане до средата на септември, уточни министър Найденов.

Той посочи също, че е привърженик на идеята за изработване на изцяло нов закон за отбраната, както и на закон за развитието на въоръжените сили, но те ще бъдат изготвени на следващ етап. В момента се работи по промени в действащия Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България, които да бъдат разгледани от правителството и внесени в Народното събрание през октомври-ноември т. г. Готви се и нов устройствен правилник на Министерството на отбраната, който да подобри функционалността и ефективността на администрацията и да позволи съкращаване на административни разходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
22
 
! Отговори
ЗКПЧ преди 10 години
И ква стана накрая.Тия дето са били верни на БКП и варшавския договор и пазили границите на СССР ще взимат тавана.А тия дето се пекаха като пушечно месо в Арабия ще ядът среден пръст.
57
4
 
18
 
! Отговори
ВВС преди 10 години
Няма спиране на реформата в Българската армия. За съжаление, досега тя се е изразявала само в съкращаване на личен състав, а не в придобиване на възможности и модернизация, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов".А бе Найденов,нали нямаше да съкращавате хора?Ти изобщо не си запознат с реалното положение в БА!!Я ни кажи,например,защо нямаме за 23г,поне една съвременна бойна ескадрила-изтребители?Ами,кога ще закупите електронното оборудване за стандартите на НАТО,за авиацията??
56
5
 
42
 
! Отговори
ds преди 10 години
Кво стана ве ? Комунистите щели да открият 250 000 работни места ? Къде в бюрата по труда ли ? Ми че аз последната седмица чувам само - съкращения в здравеопазване, в армия, в образование; вдигане цената на здравени осигуровки, на енергия и крадене на 1 милиард. Затва ли идвахте с рейсовете ? Съсипахте държвата колко повече искате ? Смешна държава махам се!
55
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някакво число 250000 чух, ама за какво се отнасяше? Някой може ли да ми подскаже?
54
4
 
26
 
! Отговори
СС преди 10 години
Съкратете 1000-дата "генерали" и не им давайте пенсии,те добре са се нагушили шушумигите комунистически !!! Затова те ви върви реформата !!!
53
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
голяма работа щели да ги съкращават ако питат мен не ни трябва армия с нея и без нея все тая само харчим за пари търтей които искат хубави заплати да се пенсионират на 45 да взимат 20 заплати накуп хубава пенсия и повечето се хващат да работят пак а ние баламурниците ще бачкаме до 65 та да ги издържаме
52
4
 
12
 
! Отговори
брб преди 10 години
До ГошоЛовците в България отдавна са повече от армията. Към момента са 400 000 с малко. По Татово време армията беше 300 К.
51
5
 
12
 
! Отговори
вътре в нещата преди 10 години
Поздравления г-н министре за уволнението на един от най-корумпираните пенсионирани военни-Петър Манолов.Затвор за този наглец.Дано ДАНС го разследва,да видят за какво става дума,най-вече и секретарката му,която му е и любовница.
50
4
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Впечетлението ми е че няма ясна визия как трябва да изглежда нашата армия. Моля да ме извинят министрите, основните задачи на армията не са да гаси пожари е да плаши и да брани.
49
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля,по темата да коментират само хора носели поне веднъж,,пълно бойно снаражение,,На чипосаните от Холивуд ги съветвам да си пуснат поредния екшън и да светнат лампата....
48
9
 
15
 
! Отговори
UK преди 10 години
OSTAVKA !!!!!
47
4
 
11
 
! Отговори
UK преди 10 години
Tova pravitelstvo shteshe da vzeme merki za bezraboticata :D
46
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Оставих ви 200-на армия въоражена до зъби,а сега имате 200-пенсионера който не може да изхраните,,Държава без армия я пиши бегала,разграден двор,който ще премине в ръцете на някой *** до няколко години!
45
1
 
6
 
! Отговори
А-С преди 10 години
... та да държът тама едно десетина хилки народ за паради, почетна рота, салюти и подобни мероприятия и другото вън. Да намерят на хората свястна работа и да се свършват мъките. Техниката дълбоко консервирана-демек намазана с грес. Да имат там 4мил. пушки(от най-хубавите) ако се налжи да раздават. танкове и самолети са в окаяно състояние.. сигур полувината техника не става за битка - на скрап. И така.
44
3
 
41
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
В Гърция,въпреки кризата,не се пипат разходите за армията и не се правят никакви...съкращения,като тя поддържа 160 хил.редовна армия.Включително и по границата с...нас,гарнизоните си стоят,поделенията...също.Защо ли е...така,мили наши лакоми и продажни...политици,ами питайте гръцките си...колеги,нали и те са в НАТО.
43
5
 
8
 
! Отговори
А–С преди 10 години
... та в този ред на мисли защо ти е да воюваш: идваш в БГ - нахранваш ББ.Станифеф, Доган, Костов(навремето)..да не изпусна някой? А, Симо - той си ядеше постоянно къде гори, къде дворци:))) и почваш - да копаеш злато, да дупчиш за газ и т.н. Затова армията не ни трябва - от 65г. не сме я използвали ние(иначе за някой и друг контингент навън, за наша сметка, има). .Но место да търкат столовете и да мислят стратегии никога не приложими, да инвестираме малко в ноу хау, техника, производство...
42
6
 
9
 
! Отговори
Смях голям преди 10 години
До 26."Сега и 1 милиард ще теглят за социални помощи.А кой ще ги връща??????"Хе-хе ***,тебе 24г.все са те питали колко заем да се тегли,къде да се троши държавната пара,кое предприятие да се подари и на кой.Ще плащаш и ще си натискаш парцалите или лъжа??????????
41
1
 
8
 
! Отговори
ален мак преди 10 години
Давайте със същото темпо - има още много до 250 000.
40
3
 
29
 
! Отговори
Смях голям преди 10 години
Който не храни собствена армия,храни чужда.Който има какво да пази се нуждае от оръжие-китайска поговорка.
39
1
 
6
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Ама последно Ангелов ли каза или Найденов? Днес.бг, айде малко по-сериозно...Аню вече го няма