Българите масово пропускат профилактичните прегледи

Глобите за пациентите за това са от 50 до 200 лева
Обновена: 25 авг 2013 20:06 | 25 авг 2013 19:44, Камелия Цветанова
57
Българите масово пропускат профилактичните прегледи
Снимка: Булфото, архив

По-малко от половината българи ходят на профилактични прегледи, съобщи бТВ.

Прегледът при личния лекар е веднъж годишно и е задължителен. По Здравна каса имаме право на един безплатен профилактичен преглед при стоматолог веднъж годишно с минимално доплащане. Около 20% от децата се възползват. Възрастните ходят на зъболекар предимно при нужда.

Веднъж годишно се преглеждаме при личния лекар за проверка на теглото, психично състояние, зрение, кръвно налягане, електрокардиограма, урина и кръвна захар при необходимост. Явяването на профилактични прегледи не е по желание на пациента, а е задължително и законът дори предвижда санкции. Глобите за пациентите са от 50 до 200 лева.
От началото на годината на профилактичен преглед са били повечето деца и една трета от здравноосигурените възрастни. Общопрактикуващите лекари обаче виждат друг проблем.

“Парите, които се дават от Здравната каса, са включени в лимита. И ако аз проведа на всички свои възрастни пациенти профилактичните прегледи, няма да останат пари за изследване на болните и профилактика на децата”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Румен Симов.

Пациентските организации предлагат личните лекари също да бъдат глобявани, ако имат пропуснати профилактики в практиката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия прегледи се претупват.
54
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМНА . преди 10 години
КЪДЕ ОТИДОХА СКРИНИНГИТЕ? ЗАЩО ВИНАГИ СВЪРШВАТ М ДЕДЕТАТА ЗА РЕНТГЕНОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ , ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ЗА ВИСОКО СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТТИ? ЗАЩО ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗАДЪЛЖАВАТ ПАЦИЕНТИТЕ ИМ ДА ПРЕМИНАТ НА П РЕГЛЕД В ТЯХНОТО ЗАВЕДЕНИЕ И НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НАПРАВЛЕНИЕ НА ОТИДЕ ПРИ ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ В ДРУГО ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ? НАЛИ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ИМА ПРАВО ДА СИ ПОДБИРА ЛЕКАРЯ , КОЙТО ДА ГО ЛЕКУВА. КЪДЕ Е ЗДРАВНАТА КАСА? ЗАЩО ДЖИПИТАТА ОТ СЕЛАТА ВЗЕМАТ ТАКСА ОТ 2.90ЛВ И НА ХОРА С 95-96 ПРОЦ
53
0
 
4
 
! Отговори
ГР. ПАЗАРДЖИК преди 10 години
А МОЖЕ ЛИ ДА СИ МИНАЛ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД БЕЗ ДА СИ РАЗБРАЛ. ЗАЩОТО ГИ ИМА И ТАКИВА. ПОЛУЧАВАШ ПИСМО - ОТИВАШ ПРИ ДЖИПИТО И ПИТАШ КОГА ДА СЕ ЯВИШ? ОТГОВОРА Е " АМА ТИ СИ МИНАЛ ОТДАВНА". КАК Е СТАНАЛО И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ САМО РАБОТЕЩИТЕ В БОЛНИЦА " ЗДРАВЕ"
52
1
 
0
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Управляват ни фашисти - както и целия свят - след втората световна война фашистите отидоха в сащ - а сега те ни управляват
51
0
 
3
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
И по света тези прегледи ги има, с тази разлика, че не са отбиване на номер, като в БГ. Това е чудесно, но както винаги зле организирано.
50
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
До до :)Ти, Нострадамус, от къде знаеш къде ходя да си правя прегледите? Написах, че здравето си е мое и сам се грежа за него, не чакам някой да ме заведе с шутове в лабораторията, както и никой не ме принуждава да си мия зъбите.
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как ще ме глоби личният ми лекар,за неявяването ми на профилактичен преглед,след като той го е отчел документално и вече си е взел парите от касата за това.Отидох при личният ми лекар за профилактичен преглед,сестрата ми взе три лева потребителска такса,след което докторката вкара в компютъра ЕГН-то ми и ми заяви,че аз съм минал на профилактичен преглед.Оспорих това,но ми каза,чу съм забравил,а компютъра помни.Смях.
48
0
 
22
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Лошия мат'рял са тия дето гледат само как да и бръкнат в джоба. Доверието ми във почти всички държавни институции е = 0 . Защо? Просто житейски опит
47
6
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
До еднаДа те поканят на преглед с духова музика не щеш ли? От 14г. се тръби, че по закон си длъжна да ходиш. Нима за колите получаваме покана за технически преглед!?
46
13
 
5
 
! Отговори
отимист преди 10 години
ЕЕЕ Докторът не ви е длъжен за всичко.Нали четете законите.Глоба за пациента при неявяване.Ако доктора получаваше нормално заплащане в размер на 50 евро за проф преглед,а не 4 евро/да 4 евро???/ както е в момента,сам щеше да ви издири,и уведоми.ЕЕ сега като сте разбрали отидохте ли на преглед???Догодина статията ще я публикуват отново по това време.И ???И нека които не се е явил на проф преглед следващата година 1/2 от лечението си да си го поеме сам...
45
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
До АнонименОт сега нататък ходи на врачка или да ти леят куршум. И без това *** на тях са склонни да наринат една камара пари, а на лекар не.
44
5
 
10
 
! Отговори
до :) преди 10 години
Айнщайн, ако някога ми се наложи да хукна по лекари, то няма да бъде точно при тези които ти наричаш "личен лекар". Ще отида някъде където може и да платя повече, но ще знам за какво плащам. Добре, че има шарани като тебе, та да се хващат на въдиците на здравна каса.
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Слава на Бога, че не съм ходил на профилактичен, защото последния път когато ходих и със сигурност бях в идеално здраве, ми изкараха поне 2,3 проблема. В последствие е излишно да казвам, че диагнозите бяха повече от абсурдни.
42
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 10 години
До nerezТипичен пример за лош мат'рял. Като направиш белята тогава ли ще ми хукнеш по прегледи, умнико?
41
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 10 години
Никой не чакам да ме уведоми. Всяка година си правя обстойни прегледи. Тялото си е мое, здравето си е мое и съответно си е моя грижа да ги опазя. Като не сте доволни от личните си лекари, сменете с други.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Профилактичен преглед на здрави без да има направления дори и за болните??? Юруш всичките здрави да им види джипито физиономии и да се зарадва на големите опашки, белкем хванат и някой друг вирус... в калабалъка.
39
4
 
18
 
! Отговори
една преди 10 години
Да, джипитата си пишат протоколите, все едно сме ходили на преглед и така източват касата.В моето семейство никой не е викан за профилактика.Напротив, когато исках да си направя цитонамазка, не ми се дава направление.Ходя и плащам.Затова съм решила да се оплача!
38
3
 
5
 
! Отговори
cveti преди 10 години
za kakvo da hodq na pregled za da mogat te da si vzemat parite ili da mi izmislqt nqkoq bolest i da se lekuvam 1 mesec i nakraq se okazva 4e vobhte ne sam bila bolna
37
6
 
26
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Трябва да ходите на преглед щото ако някой случайно е здрав да го разболеят и да плаща до гроб
36
2
 
33
 
! Отговори
Йово преди 10 години
В нормална ЕС държава работодателя е длъжен 1-2 пъти в годината( в различните държави е различно) да освободи служителя си той да си направи медицински преглед. Тук как е, за да отидеш на медицински преглед трябва да си вземеш отпуск, но ако БГ капиталиста не ти даде отпуска какво правим тогава.