Чакаме 700 милиона евро за наука и образование

Закъснели сме за оперативната програма, призна Клисарова
57
Чакаме 700 милиона евро за наука и образование
Снимка: Булфото, архив

„Много сме закъснели за това въобще да има оперативна програма за образование и наука, коментира министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Тя подчерта усилията на правителството в тази посока. „Водихме много преговори. В петък се срещнах с представителя на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование  – г-н Реналдо Мендметс. Трябваше да го убеждавам колко е важна тази програма за България и че трябва да я има. Той изрази своята увереност, че тя ще бъде включена в Споразумението до края на септември“, отбеляза министърът.

Проф. Клисарова подчерта, че всички оперативни програми са значително намалени.

 „В момента за разпределение по всички оперативни програми, без земеделието, ще останат около 6 млрд. евро. Ако сложим, както е договорено, 10% да са за образование и наука, ние очакваме между 600 и 700 млн. евро“, обясни тя, като добави, че това са само предварителни разчети.

Клисарова обяви, че е поставила въпроса на Европейската комисия за това, че очакванията са били за много повече средства, тъй като става дума за приоритет не само на България, но и на цяла Европа.

„Ние не сме се отказали да се борим за тази програма и за повече пари в нея“, заяви тя и добави, че европейските средства са само за подпомагане.

„Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3,5 поне до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука“, каза министърът.

Проф. Клисарова потвърди, че от понеделник ще бъде назначен зам.-министър, който ще отговаря за европрограмите и за развитието на науката и образованието.

„В последните четири години много трудно се обръщаше внимание точно на науката и на образованието“, каза още министър Клисарова. Тя обърна внимание и на въпроса за образованието в по-широк обхват. „Трябва да започне да се мисли още от предучилищната възраст, неслучайно затова искаме да направим и новия закон. За да има кой да прави висше образование и наука в държавата, трябва да имаме и много силно средно образование, умни, грамотни и мислещи деца“, категорична беше министър Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то ние все нещо чакаме някой да ни направи да ни даде пари като просяците по улиците на Европа нещо да сме съградили тези години на преход чакаме някой да дойде отвън и да ни свърши работата .случайно да има в училищата правила които да се спазват абсолютно разюздана работа
43
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И като чакаме какво ?Ще станем ли по умни?Или някои по богати?
42
0
 
1
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Министър да говори на диалект и с акцент - НЕДОПУСТИМО!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
bashkolio преди 10 години
До megi 55А ми как ще има проблеми при Томислав Дончев като ги е проспал!
40
0
 
2
 
! Отговори
тони преди 10 години
Някой да задължи ромчетата да посещават детска градина.Тичат голи и боси и недохранени защото нямат имунизации и не може да посещават детска градина.Идват на предучилищна с майчин език и не знаят български.Педагозите работещи с ромски деца са недооценени.
39
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ганя - министер преди 10 години
Чакайте, чакайте.....чакане му е майката! Даже вместо герба с лъвовете, предлагам на знамето да се изографиса една чакалня. 30 години 4акаме и лапаме мухите, та още може да по4аакме докато не останат 4акащи. А гУспУжа Клисарова....е, тя 4ака ли 4ака.....влака за село хахаха
38
1
 
8
 
! Отговори
ЕВРОПА КАЗА,,ЕВЕНТУА преди 10 години
а нашата куха лейка хукна да се хвали.Когато ги дадат тогава се тупай в гърдите.Хората се чудят как да ви одрежат,защото сте им прекалено много ясни.
37
0
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
*** И СЕ ГРЪМНИ НА СЕКУНДАТА НЕВЕЖО
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъдещето на България е във военно-икономически съюз с Русия и Китай.
35
2
 
9
 
! Отговори
Жорко преди 10 години
Не разбирам, европейците си дават парите, а тук комунистите ги крадат или тръгват на безмислени командировки и разни семинарчета,да откраднат паричките!Е скоро и от Европа може да ни изгонят,защото крадливите политици в Бг са твърде много!
34
5
 
11
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Брюксел не са *** от гетата да ги купувате по 30 лв.!Хората знаят как дойдохте на власт,какви назначения правите,как мирно протестиращи бяха бити,че работите за мафията и олигархията,че крадете от всичко възможно,че хората протестират 70 дни срещу вас и т.н.Трябва да са луди да дадат пари на такива като вас! Защо при Томислав Дончев нямаше такива проблеми???
33
3
 
17
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 10 години
ЩО ЧАКАТЕ ПАРИ ОТ ЕВРОПА ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА....??!!!.ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ПАРИ ОТ ТУРЦИЯ ИЛИ ОТ РУСИЯ ??!!!НАЛИ МРАЗИТЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ И АМЕРИКАНОТО ...АМА ДУПЕ ДАВАТА ЗА ДОЛАРИ И ЕВРО ТОВА ***!ЧЕРВЕНА ,*** И *** ***!МОЖЕ И ДА НЕ ДОЧАКАТЕ ПАРИ ОТ ЕВРОПА.
32
9
 
10
 
! Отговори
Провинциалист преди 10 години
Кога кметицата ще измие центъра ня София, Целият е *** и опикан от протестиращите и вони още като се покажеш от Горублене за центъра
31
2
 
13
 
! Отговори
BG преди 10 години
Имаме си министър на образованието от квотата на ДПС заедно със зам.министър с фамилия Налбант ! според която Левски и Ботев са "смутители на реда" !!!И къде ще отидат тези пари, проф. Клисарова - за ново ислямско училище в Шумен може би ?!Или за научни проекти всичките "случайно" спечелени от хора с турски фамилии - щото те са толкова умни и кадърни - също като зам.министъра на екологията Дин Онбаши който от служител в банка стана еколог !!
30
1
 
9
 
! Отговори
регистрирах се преди 10 години
То за усвояване може и да ги усвоим, ама от това нито образованието, нито науката ни ще цъфнат.
29
5
 
11
 
! Отговори
няма да я бъде преди 10 години
Няма да ги усвоите-бъди сигурна-вие ще си ходите,ако не сте забравили хората за това скандират ОСТАВКА,а и отпуските са ви на привършване:)
28
4
 
15
 
! Отговори
Жмури преди 10 години
Чакаме да си ходите!
27
1
 
14
 
! Отговори
боно преди 10 години
закъсняли сме..като навсякъде..по добре да не ги дават на този народ който търпи такива управници нищо не му трябва..още по малко образование..а парите ще бъдат откраднати ..това е сигурно като 2+2=4
26
2
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 10 години
Какъв свят, бе , каква България!? Светът не е чувал за България (да не говорим за "бъргарин ")! Или, ако е чувал - никак не ти се иска да знаеш какво е то!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4ydite se kak da gi otkradnete