10-годишно българче изкачи кавказкия първенец Елбрус

Ивана стана най-младата българка, покорила височина от 5 642 м
Обновена: 28 авг 2013 15:14 | 27 авг 2013 11:34, Красимир Ангелов
13
10-годишно българче изкачи кавказкия първенец Елбрус
Младите алпинисти. Снимка: БТА

Десетгодишната Ивана Пенчева изкачи кавказкия първенец Елбрус и стана най-младата българка, покорила височина от 5 642 м в западния масив на върха, съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.
 
Изкачването на четвъртокласничката от 72-ро ОУ "Христо Ботев" в Суходол е регистрирано в Спасителната служба към Министерството на извънредните ситуации в Русия, намираща се под върха. Ивана е достигнала най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, който е 14-годишен, и 56-годишния си баща Бойко Пенчев.

Преди две години малкият Борис развя националния трибагреник на Монблан като най-младия българин, качил се едва 12-годишен на алпийския първенец. Миналата година той отново превзел най-високия европейски връх, този път по по-трудния италиански маршрут, разказва историята им БТА.

Семейната тройка се сформирала като туристически екип преди шест години, когато започнали да правят първите походи в Рила и Пирин. По-късно тримата преминали алпийски курс и осъществили десетки изкачвания на родните ни първенци.

Ивана получила туристическо кръщение на 7 години и половина, когато заедно с баща си и брат си изминали за 26 дни над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине.

10-годишно българче изкачи кавказкия първенец Елбрус
Снимка: БТА

Изкачването на Елбрус беше трудно, признава Борис въпреки солидния алпийски стаж зад гърба си. Маршрутът бил стръмен, а времето - студено. Независимо от предварителната тридневна аклиматизация, при достигането на 5 400 м височина на децата започнало да им става лошо. На Борис му се измествали образите, а Ивана я заболяла глава. Тримата намалили темпото, за да избегнат височинната болест и успели благополучно да достигнат върха.

Семейството се подготвя всяка зима за летните си преходи. Тримата спят на палатка в снега под връх Мусала и независимо от минусовите температури изкачват рилския първенец и през зимата. Като по-лесен вариант измайсторяват иглу в двора на къщата им в с. Мало Бучино.

Семейството планира през следващата година да катери Памир или да направи велопоход до Алпите, като междувременно покори някой от върховете на европейската планина. Бойко Пенчев, който вече е ходил в Андите, мечтае да развее националния трибагреник на Аконкагуа (6 960 м) заедно с двете си деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: алпинизъмвръх Елбрус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
32
 
! Отговори
alp. преди 10 години
Като гледам възрастта на бащата, сигурно човекът здраво е работил до 42 годишна възраст когато му се е родило първото дете. А между другото това е най-полезният начин да си харчиш парите. Децата го заслужават.
12
10
 
36
 
! Отговори
le6tan преди 10 години
До tt2Е как работят, като цяла година се подготвят да катерят 5 и 6 хилядници :Д Ти знаеш ли колко време трябва да прекараш в подготовка, само за да се аклиматизираш за тея височини - камо ли ако си дете :Д То не е просто за 2 седмици годишно да си стегнеш багажа и да ходиш, а в останалото време да работиш по 14 часа в денонощието като успешен бизнесмен :Д Големи сте разбирачи ... Просто хората си имат парички и цяла година се мотаят, няма лошо
11
12
 
33
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
що да протестират - да не са платени надничари - работят си - ходя където искат
10
14
 
35
 
! Отговори
le6tan преди 10 години
Не знам ... доста безработни богаташи има в БГ явно :Д Тва да си ходиш всяка година по планините по света и да со водиш децата даже - надвили са си над масрафа хората - евала! Интересно, дали протестират срещу кофти ситуацията :Д Няма да има оправия скоро - хората само покрадват, мързи ги да работят, и мрънкат (или се катерят доволни по планините) ... алтава история!
9
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре там да ходят, отколкото на офекаленото море с *** гейзери, и да постъпват в токсикологията с хранителни натравяния на втория ден.
8
8
 
58
 
! Отговори
tsmst преди 10 години
Поздравления за изкачването! Браво!С пожелания за повече успехи и изкачвания!Нека винаги да подхождат внимателно и предпазливо при всяко начинание!(Бях един от ръководителите на "алпийския курс" който са изкарали ;) и мога да твърдя, че когато става въпрос за туризъм, те са много добре подготвени, но ако начинанието има по-изражен алпийски характер, не съм убеден, че имат необходимия опит и познания)
7
9
 
75
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
...Е, доживях и да прочета нещо въодушевяващо ! Браво и на тримата ! Бог да ви пази и помага !
6
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да са ви живи и здрави децата Г-н Пенчев. Природата е най-ценното нещо, което притежаваме. По-добре децата ни да бъдат сред природата, отколкото да се прекланяме пред материалният свят, в който живеем. Желая ви успех и късмет в бъдещите ви начинания!
5
8
 
63
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
браво на дечицата както и на бащата за волята и оптимима! ето това е пример за семейство - сплотеност и единност! може би това липсва повече у нас българите! но винаги съм казвал че планинарите са друг вид хора?! по-отворени и по-културни от плажуващите примерно или от кампингуващите! просто друга е средата и уважението към природата!!! браво на щастливото семейство; браво на децата - БРАВО!!! и аз си пожелавам такова..:)
4
8
 
54
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
ХВАЛА!
3
9
 
70
 
! Отговори
Марина преди 10 години
Мисля, че е разрешено, а защо и да не е. Това с изкачването на върхове и туризма е все пак възпитателно. Радвам се, че има хора, които могат финансово да си позволяват тези неща.А относно Закрила на детето, те въобще не се интересуват от много неща, ако дете има родител наркоман например може спокойно да потвърдят, че е важна връзката с родителя и може той спокойно да го води и при дилъра.
2
8
 
82
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
Явно хората добре обучават децата си в това начинание, до сега не са се случвали проблеми и ги пазят. Не мисля, че трябва веднага да говорим за закрила на детето, да им вземем децата и тем подобни. Хората очевидно са опитни и отговорни. Не че опитът гарантира сигурност, но отгворността определено помага. Нека не попречваме на тези деца да се развиват в здрава семейна сплотена среда - много по-добре според мен е семейна вечер в палатка, отколкото пропиляни вечери пред компютъра. Браво и успехи!
1
49
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, но не е ли твърде рисковано за деца? Това разрешено ли е от закрила на децата?