"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринМи като се срамуваш ходи в северна корея. Добре си им дошъл, никой няма та те върне. Ама и да искаш пак няма.
254
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
един чужденец музикант ни показа че не сме държава- или по-точно държава от посерковцивсеки от кол и въже може да идва в българия и да си изхожда простотията мърху държавата от лумпенитой е прав за себе си - намерил *** и си прави каквото искаако там имаше българи щяха да му наврът оставката където трябваама то няма - само *** и блюдолизци дето можеш да ги манипулираш както си искаш
253
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринСори, че комунелките паднаха 1989. Можеше и до днес да не си чувал за Пинк Флойд и Фейсбук. Срамувай се на воля.
252
20
 
7
 
! Отговори
АЛЕК преди 10 години
ДЪЛГАТА РЪКА НА БАСТА И ТИКВЕНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ
251
32
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Срамувам се ,че съм българин, срамувам се ,че искаме някой друг да ни решава проблемите ,срамувам се ,че в присъствието на президента на републиката някакъв чужденец иска оставка на законно избраното ни правителство.Такъв национал нихилизъм няма при никакъв друг народ.Срам.Президентът би трябвало да вземе отношение към тази провокация ,а не да мълчи като з..к.
250
20
 
18
 
! Отговори
ТРУХИЛьО преди 10 години
Типична българска излагация.Вместо да се наслаждават на изкуство-правят евтини политически номера!Това може да го измисли само една голяяяма шопска тиква и един Буратино!Пфу........
249
10
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
До АТАКА ПОБЕДА Срам и позор! Легнахте на червените червеи и потурчихте БЪЛГАРИЯ!!!
248
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както прочетох някъде..."Ако не си прочел "Оставка" значи имаш нужда от очила...а ако си разбрал само това...значи имаш нужда от мозък..." Но разбира се надписът се използва умело за полит.пропаганда...а не се отчитат антикапиталистически и антиглобалистки възгледи на Уотърс...както и че предния ден се поклони на паметника на комунистът от Великобритания Томпсън, убит край с.Литаково...
247
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
propaganda
246
10
 
26
 
! Отговори
Stoyan преди 10 години
Когато умреш, не знаеш, че си умрял и не ти е гадно. Гадно е на близките ти и околните. Същото е и когато си *** комунист :)
245
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АТАКА ПОБЕДА"АТАКА ПОБЕДА "??? А какъв си ако не комунист? Турчин ли? Или ***? То разлика няма - все долна вар избиваща българския народ.
244
13
 
10
 
! Отговори
pepi преди 10 години
toia zasto sa go pusnali da trovi sozialisticheskoto svetlo badeste da zabraniat PINK FLOYD otnovo
243
22
 
16
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 10 години
До Анонименаз не съм комунист, даже напротив - мразя ги, но тия са най-малкото зло, разбираш ли? а избори през два месеца няма да помогнат!
242
11
 
11
 
! Отговори
поФройд преди 10 години
Пишете разумно, с аргументи, не бъдете елементарни хейтъри. Психология на тълпата, психология на силата, психология на чувствата. Оставката е деструктивна дума. Изберете някаква позитивна. И съм много съгласен със Слатински. "Аз съм срещу правото на силата в ущърб на силата на правото". Чух, че било изкуство да боядисаш в розово чужд паметник- това е вандалщина. А ако боядисат в розово паметник на българския воин в Македония? Мислете с главите си, не се оставяйте на чувствата!
241
3
 
13
 
! Отговори
до 309 преди 10 години
Не знам дали Уотърс е комунист, и дали въобще се вписва в "стандартните" политически категорри и цветове, но със напълно съгласен с теб, че такива комунисти ни трябват !!!Защото настоящите, на които сме поставили този етикет нямам нищо общо с комунизма и социализма (и за "десните" е подобно, впрочем). Както се викаше, четат Маркс както дявола Евангелието.
240
17
 
8
 
! Отговори
АТАКА ПОБЕДА преди 10 години
До viktor.stoichev"немощна ***"хахахахахахаей, Уди Алън, БСП имат 1000 пъти колкото протестиращите, бе, вчера 10 човека пред НС, а на 4-ти ще смачкат алкохолизираните и деградирали протестиращи!!!
239
31
 
18
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 10 години
Ей, дрогирани ***, разберете, че вашият кумир Бойко Тиквата вече не е на власт и скоро ще е обект на прокуратурата! Разберете го! ПРОСТИТУИРАЩИ, вие сте срам за България и нормалните българи. Защо не протестирахте 2009, когато Тиквата дойде на власт, а протестирате сега, когато БСП са на власт? Защото сте ГЕРБерски ***! И това е пределно ясно!
238
15
 
14
 
! Отговори
xxx преди 10 години
До поФройдВсичката червена *** да духа супата!
237
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 303 С "дядо Роджър" както го наричаш, не можеш изобщо да се мериш. Той е велик и след 200 години светът ще знае кой е, а разни станишевци и тем подобни, няма никой да ги помни. Да живее ПИНК ФЛОЙД!!!
236
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Флойд са велика група, но тази мултимедия...е проява на лош вкус и голям комерс, към когото и да е насочена....