"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс

Музика, история и политика съчета той в шоуто си "The Wall"
31 авг 2013 09:20,
427
"Оставка" грейна и от Стената на Роджър Уотърс
Снимка: Булфото

Музика, история и политика съчета в шоуто си "The Wall" тази вечер в София легендарният музикант Роджър Уотърс.

Под звуците на песните от концептуалния албум "The Wall" от 1979 г. на "Пинк Флойд" спектакълът пресъздаде падането на Берлинската стена след края на Студената война.

Малко след началото на концерта прозвуча и емблематичната песен от албума "Another Brick in the Wall", в чието изпълнение се включиха 15 български деца.

Показвайки специално отношение към страната ни, Роджър Уотърс поздрави публиката на български език и заяви, че е изключително щастлив да бъде тук.

Известен с призивите си против войната, по време на шоуто си, макар и затруднен с произношението, Уотърс продължи на български, говорейки за истината и справедливостта и против тероризма в целия свят.

Смесвайки музиката и историята, Уотърс направи препратка и към днешната политическа обстановка, с акцент върху България.

По време на изпълнението на песента "Mother", в която се пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството", на стената зад изпълнителя се изписа на български език "Оставка".

Скандиранията бяха подети и от публиката.

Уотърс показа как се отстоява позиция - с лекота "помете" религии, идеологии, свещените крави на консуматорското общество - търговските марки, и подкрепи искането за оставка по един много елегантен начин.

По дължина на цялата сцена, висока 12 метра, беше изградена огромна стена от бели тухли, върху която беше прожектирана ефектната мултимедия. Звуци на прелитащи хеликоптери, маршове и писъци допълваха атмосферата на цялото шоу, а разбиващ се самолет създаде реално усещане за война.

По време на продължилото над два часа шоу Роджър Уотърс изпълни "The Show Must Go On", "Comfortably Numb", "Goodbye Blue Sky" , "Hey You", "Nobody Home", "Bring the Boys Back Home" и други, а след събарянето на Стената, символизиращо края на разделението между хората, изпя "Outside The Wall".

В няколкото минути пауза между двете части на концерта на екрана бяха прожектирани снимки на хора, загубили живота си по време на войни.

Така - със спомени по миналото, музика с история и призиви за мирно бъдеще, Роджър Уотърс построи и събори своята Стена в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: The WallРоджър Уотърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
6
 
5
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До АнонименСпокойно.Нисе пък си имаме Шамара.Победа!
234
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Роджър го гони такава склероза, че изобщо не вдява, а и не му пука какво прави и защо го прави. Да си брои там тухлите в стената и да не се бърка в чужди работи. Кой е Роджър Уотърс??? Отговор: Никой, просто един стар музикант от една стара и банална вече група!
233
8
 
19
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
Къв е тоя Утърс?Само Шамара и Петното.Ей са ще му докараме 20 чавдарки с *** да се види в чудо
232
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакай са, в актуалната перспектива, ти напомням, Уотърс вече е казвал ОСТАВКА и на т.нар. "негово" правителство, което строи стена за българските имигранти. И тях не ги харесва човека, не само твойте идоли!Комунистите казваха, че няма националност. Това обаче не е техен патент, важи и за компрометираните правителства, както в България и на острова, така и навсякъде по света.
231
8
 
21
 
! Отговори
mm преди 10 години
Червени *** чуите Pink Floyd- Comfortably Numb ОСТАВКА
230
5
 
12
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До истинаМоли се да няма операция жалките, че ще ви заметат цялата немощна *** от Позитано:)
229
17
 
6
 
! Отговори
поФройд преди 10 години
Чакайте малко интелектуалци, хайде да помислите, зная, че ви е трудно, заради вас мислят други авторитети като Тиквата, дето си плати за да грейне думата оставка на стената. Хубаво, ама Президента и Бойко хич не им пука за Сирия и ако зависеше от тях първи щяха да подкрепят агресията на Обама. Псевдопацифисти. Роджър диша лепило. Утре няма да се учудя ако се появи вафла-Оставка, кола- Оставка и боза- Оставка. Роджър ти си уволнен-Оставка!
228
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако г-н Уотърс искаше да е по-актуален вместо да пише ОСТТАВКА , можеше да обясни за новата СТЕНА , която неговото правителство строи за българските имигранти.
227
7
 
17
 
! Отговори
Бат Вал преди 10 години
Бях на спектакъла - грандиозно. И да уточня ОСТАВКА се изписа на стената когато звучеше песента "Майка" точно в пасажа в който детето пита "мамо да вярвам ли на правителството" Така, че е пределно ясно за чия оставка иде реч.
226
20
 
8
 
! Отговори
истина преди 10 години
Легендарният Роджър Уотърс от Пинк Флойд подкрепи протестите срещу президента Плевнелиев , по време на концерта си в София в петък. Това стана, след като на прочутата стена се появи надписът Оставка. Президент , който подкрепя геноцида срещу един народ и вкарва умишлено страната си във война , която никой не желае !
225
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 293Друго си е да слушаш преслава и азис, така ли да разбираме? Ок, ама в другия живо. Ама и там се съмнявам.
224
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми той Уотърс вече е в оставка и по този начин го е казал на феновете, стига му толкова, вече не върви и диша с акумулатор : )))) Пък тия нашите *** си мислят други работи. А това тъпо парче "Стената" е толкова банално, че с удоволствие да смениш радиостанцията, когато го пускат.
223
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много интересно защо нямаше никаква охрана на входовете. Никой за нищо не провери, освен за билети. Дали не е било разпоредено в МВР никакви проверки та дай боже някой да влезе с оръжие и да гръмне човека, превърнал се в символ на паданео на комунизма. Аз не бих се изненадал.
222
2
 
15
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
до 283 туркофил:Ти си с доста промит мозък или някой ти плаща да сееш обиди и лъжи. Османската империя е била на територията на 42 днешни държави. Навсякъде си личи откъде са минали - теритериите са изостанали и с унищожена култура и навсякъде ги мразят. Австрийците са владяли Италия, но и днес това е страната с най-запазени културни цености от преди завладяването им. Никои австриец не дразни италианците по този долен начин по който ти се афишираш. Схващаш ли разликата между европеец и туркофил
221
12
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Роджър пак се е объркал, ама той си е все така откакто напусна Пинк Флоид...
220
21
 
12
 
! Отговори
Митко преди 10 години
В интервю днес в 12.30 Роджър Уотърс сподели , че са решили да напишат " Оставка" на стената, защото минали покрай президентството, и попитал какво викат, а от охраната му отговорили , че искат оставка на президента Плевнелиев, и на него му харесала думата оставка.
219
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хей, платените и чугунените глави, много ви е зле, нали? :) Разбира се, ако ви питаме вас Уотърс е някакъв ***, а вие сте големите разбирачи. Погледнете на чия позиция сте застанали - на тази на Шамара. И ако това не е индикация за светогледно и интелектуално ниво ... Това дава и отговор на въпроса защо България продължава да е в състоянието, в което се намира вече толкова време!
218
3
 
15
 
! Отговори
nezavisim преди 10 години
*** на всички станишевци и борисовци.Гледахме нещо велико,а главите ви пак завряни в ***.***-ВИЕ СТЕ ЗА ЧАЛГАДЖИЙНИЦИТЕ
217
7
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До Анонимен 278Аз пък помня времена, а които пред Белия дом имаше денонощни демонстрации и митинги, но полицията не ги пазеше, а ги спукваше от бой, газ и вода! Не помня и некой тогава да е подавал оставка! Миналата година, когато "Окупирай" започнаха да се събират, полицията ги помля и ги отказа за няколко дни от всякаква дейност, не ли да спират колите по улиците на Ню Йорк!Видяхме и в демократична Турция как се сваля правителство и полицията как се радва на протестите!
216
18
 
6
 
! Отговори
Протеституиращ преди 10 години
А защо да не предположим ,че думата ОСТАВКА е била адресирана за "смешкото" Плевналиев.